Σαν γονείς συχνά διδάσκουμε στα παιδιά μας σχετικά με τον κίνδυνο των ξένων και πως να αποφύγουν τον κίνδυνο των αγνώστων ανθρώπων.
Πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας να προστατεύονται από την σεξουαλική κακοποίηση.Πρέπει να ξεφύγετε από το στερεότυπο πως δεν είναι μόνο επικίνδυνοι οι ρακένδυτοι και οι βρώμικοι άνθρωποι αλλά ο οποιοσδήποτε.Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως οποιοσδήποτε ακόμη και ένα μέλος της οικογένειάς σας ή ένα άτομο που έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη μπορεί να κάνει κακό στο παιδί σας.
Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να συζητήσετε με τα παιδιά σας για την σεξουαλική κακοποίηση αλλά δυστυχώς πρέπει να το συζητήσετε γιατί είναι κάτι που συμβαίνει γύρω μας:
Ξεκινήστε την συζήτηση με το “μαγιό.”
Εξηγήστε στα παιδιά σας πως πρέπει να φοράνε εσώρουχο για να προστατέψουν τα απόκρυφά τους. Πείτε τους πως πρέπει να φοράμε εσώρουχο και πως δεν πρέπει κανείς να μας αγγίζει κάτω από αυτά τα σημεία. Είτε είναι φίλος τους ή κάποιος συγγενής.
Μιλήστε με το σωστό λεξιλόγιο και το σωστό περιβάλλον.
Πολλά παιδιά δεν γνωρίζουν την χρήση των μελών του ανθρώπινου σώματος και ποια χρησιμοποιούνται για σεξουαλικούς σκοπούς. Προσέξτε πως θα μιλήσετε σε ένα παιδί 5 χρονών και τι λεξιλόγιο θα χρησιμοποιήσετε σε ένα παιδί 9 χρονών.Ακόμη δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον που να εμπνέει εμπιστοσύνη. Δώστε την εντύπωση στο παιδί σας πως μπορεί να σας εμπιστευτεί και να μοιραστεί τα πάντα μαζί σας χωρίς να φοβάται πως θα το κατακρίνετε.
Θέστε κανόνες.
Πολλοί παιδοφιλοι λένε στα θύματά τους να κρατήσουν μυστικό ότι συνέβη από τους γονείς τους. Ορίστε σαν κανόνα πως πρέπει να σας λένε ότι και να συμβεί. Να είστε φιλικοί απέναντί τους και τονίστε πάντα πως πρέπει να σας λένε την αλήθεια σαν να είναι κανονας. Φυσικά αυτό πρέπει να τους το μάθετε από πολύ μικρή ηλικία.
Κάντε ευθείς ερωτήσεις.
Μην περιμένετε να σας πει τι έχει συμβεί.Ρωτήστε το ευθέως.Για παράδειγμα ρωτήστε το πως πέρασε στο ιδιαίτερο μάθημα, τι του άρεσε, τι δεν του άρεσε ή αν θέλει κάτι να σας πει. Ρωτώντας το παιδί σας ευθέως θα μπορέσετε να δείτε τις εκφράσεις του προσώπου και τις κινήσεις του σώματός του για να καταλάβετε αν έχει συμβεί κάτι.
Κάντε ερωτήσεις μόνο μια φορά.
Μην κάνετε την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά. Αν ρωτάτε συνεχώς τα ίδια το παιδί σας θα μπερδευτεί και θα αλλάζει συνεχώς την απάντησή του καθώς θα αισθάνεται πως κάνει κάτι λάθος. Ρωτήστε το τι συμβαίνει και ελέγξτε τις αντιδράσεις του. Αν δεν είστε σίγουροι και θεωρείτε πως συμβαίνει κατι ύποπτο τότε κάντε την ίδια ερώτηση με διαφορετικά λόγια.
Προσαρμόστε τον τόνο της φωνής σας.
Το ξέρουμε πως είναι δύσκολο αλλά πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας.Αν ο/ η δάσκαλος/α του παιδιού σας είναι ύποπτος για σεξουαλική παρενόχληση και φοβάστε για το παιδί σας μην πάθετε αμόκ.Μην του πείτε πως θέλετε να μιλήσετε σοβαρά αλλά διατηρήστε έναν ήπιο τόνο φωνής και προσέξτε τις κινήσεις σας και τι θα ρωτήσετε.
Μην αναγκάζετε τα παιδιά σας να φιλάνε την οικογένεια και τους φίλους.
Φυσικά και πρέπει να ξέρουν να φέρονται τα παιδιά σας απέναντι στους ξένους αλλά το να φιλάνε τους οικογενειακούς φίλους δίνετε λάθος μηνύματα στο παιδί σας. Γιατί;Σκεφτείτε το καλύτερα. Από την μια λέτε στα παιδιά σας πως είναι κακό να μας φιλάει και να μας αγγίζει κάποιος που δεν ξέρουμε καλά και από την άλλη τα αναγκάζουμε να αγκαλιάζουν κάποιον ενώ δεν θέλουν;
Κάντε και άλλες ερωτήσεις.
Το να ρωτήσετε απλά πως πέρασε στο σχολείο ή στο παιχνίδι δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες αν έχει κάτι κακό. Κάντε και άλλες ερωτήσεις για να βολιδοσκοπήσετε την κατάσταση.Για παράδειγμα ρωτήστε που ήταν οι γονείς όταν παίζανε, τι έκαναν τα υπόλοιπα παιδιά και ρωτήστε αν το ενόχλησε κάτι ή αν θα ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό.Έτσι αν συμβεί κάτι άσχημο μπορεί να το καταλάβετε από μία απλή συζήτηση.
Τέλος το πιο σημαντικό από όλα είναι να αφήσετε το παιδί σας να μιλήσει χωρίς να το διακόψετε καθώς μπορεί να έχει κάτι σημαντικό να σας πει.
babyradio.gr– Γεωργία Τ.