Κανείς δεν γεννήθηκε γονέας. Κι όσο… πλασμένοι να είμαστε γι’ αυτό, τα λάθη είναι αναπόφευκτα. Όλοι κάνουμε λάθη στη ζωή μας και μάλιστα μαθαίνουμε από αυτά! Όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο. Οπότε, μην αγχώνεστε αν κάνετε λάθη στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας! Και φυσικά, αφήστε τα παιδιά να κάνουν λάθη! Όσο περισσότερα κάνουν, τόσο περισσότερα μαθαίνουν!
Το λάθος: ένα βήμα προς τη λύση
Το να κάνεις λάθος σε βοηθάει να μάθεις. Το λάθος φέρνει μια πληροφορία. Ειδικά όταν μαθαίνουμε τι δεν δούλεψε για να φτάσουμε στη σωστή λύση. Σύμφωνα με τη Stephanie Brilliant, σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ «Ο παιδικός εγκέφαλος», «τα λάθη λειτουργούν όπως τα κομμάτια ενός παζλ. Αν δεν ταιριάζουν εκεί που τα τοποθετείς, θα ταιριάζουν κάπου αλλού».
Ωστόσο, για να λειτουργήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση τα λάθη των παιδιών, πρέπει οι γονείς να ενθαρρύνουν τη σωστή… διαδρομή, το ταξίδι προς τη λύση! Ακόμα και αν βρίσκονται στο σωστό αποτέλεσμα, πρέπει πάντα να τονίζουν: «με ποιο τρόπο βρήκες τη λύση» και όχι «μπράβο που βρήκες τη λύση».
Μην κλείνετε το παιδί σε ένα κλουβί!
Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει να επαινούμε συνεχώς το παιδί για την εξυπνάδα του! Οι συνεχείς έπαινοι μπορούν τελικά να φρενάρουν τη δράση του και να το εμποδίσουν να πάρει ρίσκα. Αν γνωρίζει ότι τον εγκρίνετε και τον θαυμάζεται έτσι ακριβώς όπως είναι, πώς να ρισκάρει να κάνει κάτι πιο δύσκολο, με τον φόβο να αποτύχει και άρα να χάσει και τον θαυμασμό σας; Έτσι βάζετε όρια στη σκέψη του και τη μάθησή του.
Με το ίδιο σκεπτικό, οι γονείς πρέπει να αποφύγουν τις αρνητικές «ετικέτες»: «Δεν είσαι μαθηματικό μυαλό». Τι σημαίνει μαθηματικό μυαλό και πώς μπορεί να το κρίνει ένας γονέας; Αν όμως το πείτε 2-3 φορές στο παιδί σας, θα το πιστέψει και δεν θα ασχοληθεί με τα μαθηματικά… Κρίμα δεν είναι;
Πώς να εξασκήσετε το παιδί σας στο λάθος;
Η καλύτερη εξάσκηση γίνεται μέσω του παιχνιδιού! Παίξτε μαζί του και βοηθήστε το να εξασκήσει τον εγκέφαλό του, τη σκέψη του, τη μέθοδό του, τη μνήμη του! Μερικές προτάσεις; Τα παιχνίδια μνήμης (μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας), το jenga… Ή και κινητικά παιχνίδια, όπως το Twister (μπερδέψτε το με το δεξί και το αριστερό και τα μέρη του σώματός του)…
Ν.Κ.
Με πληροφορίες από femmeactuelle.fr