Όποια μητέρα κα να ρωτήσεις σχετικά με τη στιγμή που χρειάστηκε να αφήσει το παιδί της για πρώτη φορά, θα σου απαντήσει ότι ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές μέσα στον πρώτο καιρό που έγινε μητέρα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να πρέπει να κλείσεις την πόρτα πίσω σου, αφήνοντας το παιδί που από τότε που το γέννησες δεν το έχεις αποχωριστεί! Θα έρθει, όμως, αναγκαστικά και αυτή η μέρα και το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις, είναι απλά να το ξεπεράσεις και να το συνηθίσεις. Πώς;
Βλέποντας το ως κάτι φυσιολογικό. Είναι αδύνατον να είσαι όλη την ώρα με το μωρό σου, όχι μόνο επειδή κάποια στιγμή θα χρειαστεί εκείνο να πάει σχολείο, αλλά γιατί και εσύ αναγκαστικά θα χρειαστεί να λείψεις από το σπίτι μόνη σου. Δεν είναι δυνατόν να παίρνεις συνέχεια το μωρό σου μαζί και αν έχεις την εντύπωση ότι θα το καταφέρεις, τότε έχεις άδικο. Τα παιδιά μεγαλώνουν καταπληκτικά και γίνονται υπέροχοι άνθρωποι ακόμα και αν δεν είναι κολλημένα συνεχώς πάνω στη μαμά τους.
Φυσικά, σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας αποχωρισμού είναι και η προσαρμογή σε αυτή. Μην περιμένεις να αφήσεις το παιδί σου για 8 ολόκληρες ώρες όταν θα πας στη δουλειά. Κάνε μικρά τεστ αποχωρισμού, φεύγοντας για ένα δεκάλεπτο στο σούπερ μάρκετ, πηγαίνοντας μισή ώρα να ψωνίσεις μερικά πράγματα στην αγορά, κάνοντας ένα ωριαίο διάλειμμα για να δεις ένα γιατρό που πρέπει απαραίτητα να επισκεφτείς.
Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι το ποιος θα κρατήσει το μωρό όταν θα χρειαστεί να λείπεις κάθε μέρα για αρκετές ώρες. Το άγχος που θα έχεις θα είναι λιγότερο αν ξέρεις ποιος θα είναι δίπλα του και αν του έχεις εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό, συζήτησε με τον άντρα σου σχετικά με το ποιον θεωρείτε κατάλληλο για αυτή την αποστολή και επιστρατεύστε γιαγιάδες και παππούδες! Ένας καλός κύκλος «σεμιναρίων» για τις ανάγκες του μωρού σας και τον τρόπο που θέλετε να μεγαλώνει θα κουμπώσει με την εμπειρία τους και θα δημιουργήσει το κατάλληλο πακέτο.
Όταν έρθει εκείνη η μέρα που θα σηκωθείς να πας στη δουλειά, προσπάθησε να μείνεις έξω από μελοδραματισμούς. Δες το σαν κάτι απολύτως λογικό και απλά πάρε τη τσάντα σου και φύγε για τη δουλειά. Αν ρίξεις μερικά δάκρυα στο αυτοκίνητο, μην ανησυχείς. Το έχουν κάνει και άλλες! Λίγες ώρες είναι, φρόντισε να περάσουν παραγωγικά και δημιουργικά, γιατί αυτό θα κάνει καλό και σε σένα και στο παιδί σου!