Πώς θα εντάξετε έξυπνα το ψάρι στη διατροφή ενός παιδιού
Το ψάρι αποτελεί ένα αναντικατάστατο τρόφιμο για τον οργανισμό ενός παιδιού. Του δίνει απαραίτητα λιπαρά, τα οποία εκτός των άλλων βοηθούν την καλή εγκεφαλική του ανάπτυξη και λειτουργία. Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, πολλά παιδιά δεν επιθυμούν να το καταναλώσουν. Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Το βγάζουμε από τη διατροφή τους; Φυσικά και όχι. Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για να τρώει τουλάχιστον 1 – 2 φορές την εβδομάδα το παιδί ψάρι, ακόμη και κατεψυγμένο. Και πώς θα γίνει αυτό ; Πάμε να δούμε μερικούς έξυπνους τρόπους :
1.Προσπαθήστε να το καμουφλάρετε με κάποια σως με γάλα και μουστάρδα ή με λίγη μαγιονέζα για να το κάνετε πιο δελεαστικό. Προσοχή όμως! Θα πρέπει το παιδί να γνωρίζει, έστω και αφού το φάει, ότι τρώει ψάρι και όχι να θεωρεί ότι έφαγε κοτόπουλο.
2. Μαγειρεύετε του πιο φιλεταρισμένα ψάρια χωρίς κόκαλα. Οτιδήποτε (π.χ. ένα μικρό ψαροκόκαλο) δυσκολέψει τη διαδικασία μπορεί να χαραχτεί στη μνήμη του παιδιού …
3. Δοκιμάστε τα θαλασσινά στη διατροφή του (π.χ. ένα ριζότο), που επίσης είναι πολύ θρεπτικά και μας δίνουν ανάλογα συστατικά.
4. Αν του αρέσουν οι σούπες, ξεκινήστε με μια ψαρόσουπα, στην αρχή με περισσότερο ρύζι και λαχανικά. Σταδιακά, φορά με τη φορά, αυξάνεται την ποσότητα του ψαριού που προσθέτετε στη σούπα.
5. Αν το παιδί δεν τρώει ιδιαίτερα λαχανικά, μην του βάζετε μαζί με το ψάρι μόνο σαλάτα. Δύο δύσκολες γεύσεις δεν θα τις δοκιμάσει εύκολα. Συνοδέψτε αρχικά το ψάρι με ρύζι ή πατάτες, που συνήθως αρέσουν στα παιδιά.
6. Μην πιέζετε το παιδί να φάει κάτι με το ζόρι. Μία δύο τρεις θα αντιδράσει και τότε δεν πρόκειται να ξαναφάει αν το ζορίσετε και πολύ. Παρολαυτά, προσπαθήστε το ψάρι να υπάρχει στο τραπέζι της οικογένειας. Το παιδί λειτουργεί μιμητικά και κάποια στιγμή μπορεί να κάνει την κίνησή του και να δοκιμάσει.
7. Μην τους δίνετε εύκολες εναλλακτικές λύσεις. Όταν έχετε μαγειρέψει ψάρι και το παιδί δεν τρώει, μην του προτείνετε αμέσως κάτι άλλο κάτι ξεχωριστό για να φάει εκείνο.
Καλή σας επιτυχία και … να θυμάστε. Θέλει υπομονή, επιμονή και φαντασία!