Πώς θα προστατεύσετε το έφηβο παιδί σας από τη μηνιγγίτιδα

Πώς θα προστατεύσετε το έφηβο παιδί σας από τη μηνιγγίτιδα

μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα, η ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, προκαλείται από βακτήρια και ιούς που εξαπλώνονται μέσω της επαφής και όχι μόνο. Καλό είναι λοιπόν, να γνωρίζουν οι γονείς αλλά και τα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία βασικούς κανόνες υγιεινής αλλά και προστασίας από αυτή την τόσο σοβαρή ασθένεια.

Δείτε πώς θα προστατεύσετε το έφηβο παιδί σας από τη μηνιγγίτιδα και τι θα πρέπει να του πείτε να προσέχει;

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Πλύσιμο χεριών
Τα μικρόβια της μηνιγγίτιδας εξαπλώνονται στον αέρα και σε αντικείμενα που έχει ακουμπήσει άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό ή απλώς τον μεταφέρει (φορέας). Τα μικρόβια αυτά μπορεί το παιδί να τα πάρει, ακουμπώντας με τα χέρια του αντικείμενα κι έπειτα πιάνοντας τη μύτη ή το στόμα του. Το πλύσιμο λοιπόν των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι, σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά πριν κι αφού βγει από το μπάνιο, είναι πολύ σημαντικό.

Προσωπικά αντικείμενα μόνο για το παιδί
Όσο δύσκολο κι αν είναι, το παιδί πρέπει να μάθει πως το να μοιράζεται το πιρούνι, το κουτάλι, το ποτήρι ή άλλα προσωπικά του αντικείμενα που έρχονται σ΄επαφή με το στόμα, είναι πολύ επικίνδυνο για πιθανές μολύνσεις. Πόσο μάλλον για να μεταδοθεί μια τόσο σοβαρή ασθένεια όπως η μηνιγγίτιδα. Πείτε λοιπόν στο παιδί σας πως πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του προσωπικά αντικείμενα και να αρνείται σε όποιον του τα ζητήσει. Ιδιαιτέρως τα κορίτσια δεν πρέπει να δανείζουν ή δανείζονται κραγιόν.

Τα χέρια μακριά από το πρόσωπο
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το μάθει κάθε παιδί από μικρό. Να μην βάζει τα δάχτυλά του στο στόμα, στα μάτια ή στη μύτη και να μην «τρώει» τα νύχια του, καθώς έτσι βακτήρια και ιοί εισέρχονται στον οργανισμό.

Όχι πολύ στενή επαφή με φίλους που μπορεί να είναι άρρωστοι
Τα μικρόβια της μηνιγγίτιδας βρίσκονται στο στόμα και στο λαιμό. Πείτε λοιπόν στο παιδί σας ν΄απομακρύνεται από φίλους του που έχει την υποψία πως είναι άρρωστοι και σίγουρα να μην έρχεται σε πολύ στενή επαφή.

Καθαρό δωμάτιο
Μπορεί η καθαριότητα και η εφηβεία να είναι δυο έννοιες ασύνδετες μεταξύ τους, όμως καλό είναι να ξέρει το παιδί πως η καθαριότητα αποτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων και ιών. Μάθετε λοιπόν στα παιδιά να καθαρίζουν τις επιφάνειες του δωματίου τους (γραφείο, κομοδίνο κλπ.) καθώς και το ποντίκι του υπολογιστή ή το πληκτρολόγιο. Όσο για τα πόμολα, αυτό ίσως είναι δική σας δουλειά να τα απολυμαίνετε συχνά με σπρέι καθαρισμού ή ζεστό νερό και σαπούνι.

Καλός ύπνος
Οι έφηβοι χρειάζονται από 8 με 10 ώρες ύπνο για να αισθάνονται καλά και να έχουν ενέργεια. Όσο πιο ξεκούραστο είναι το παιδί, τόσο ο οργανισμός μπορεί να καταπολεμά τα μικρόβια. Πείτε στο παιδί σας να οργανώνει έτσι το πρόγραμμά του ώστε να κοιμάται νωρίς, χωρίς να σπαταλά την ώρα του σε παιχνίδια στον υπολογιστή και ταινίες στην τηλεόραση.

Υγιεινή διατροφή
Ένας καλός κι ασφαλής τρόπος για να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού είναι να θρέφεται υγιεινά και πιο συγκεκριμένα να βάλει στο καθημερινό του διαιτολόγιο τις εξής τροφές:

  • Προϊόντα ολικής άλεσης, ζυμαρικά, ψωμί
  • Γαλακτοκομικά
  • Φρούτα κι ιδιαίτερα φράουλες, πορτοκάλια, μήλα
  • Πράσινα λαχανικά όπως σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο
  • Ξηρούς καρπούς
  • Πρωτεΐνες

Εμβολιασμός ο μόνος σίγουρος τρόπος πρόληψης
Ο πιο σίγουρος κι ασφαλής τρόπος για να προληφθεί η μηνιγγίτιδα, είναι ο εμβολιασμός που μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε αν ήδη έχει εμβολιαστεί το παιδί κι αν όχι πότε θα πρέπει να γίνει. Επίσης μην αμελήσετε το επαναληπτικό εμβόλιο για να είναι το παιδί σας απόλυτα ασφαλές.

Πηγή:childrencare.gr