Πόσοι μύθοι κυκλοφορούν για τα νεογέννητα;

il_fullxfull

Ως νέοι γονείς είναι πιθανό να αναρωτιέστε αν τα κάνετε όλα σωστά, αν καλύπτετε τις ανάγκες του μωρού σας, αν «διαβάζετε» σωστά τις αντιδράσεις του και είναι φυσικό να γεννιούνται διάφορα ερωτήματα σε καθημερινή βάση. Τι γίνεται, όμως, όταν δεν είστε σίγουροι ότι οι απαντήσεις που λαμβάνετε από τον περίγυρό σας δεν σας πείθουν 100%; Και επειδή πολλά θα ακούσετε, ας δούμε την αλήθεια πίσω από συχνούς μύθους που συνοδεύουν τα νεογέννητα.

«Πρέπει να του κάνεις μπάνιο κάθε μέρα». Καθόλου καλή ιδέα μιας και το μπάνιο αφαιρεί τη φυσική λιπαρότητα από το δερματάκι του μωρού με πιθανότητα να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό. Το ιδανικό είναι να κάνετε το μωρό σας μπάνιο 2 με 3 φορές την εβδομάδα με την προϋπόθεση να καθαρίζετε καθημερινά την περιοχή της πάνας, το λαιμό και τις υπόλοιπες πτυχές του δέρματος. Αν σχεδιάζετε το μπάνιο να συμπεριληφθεί στις συνήθειες πριν τον ύπνο, απλά γεμίστε την μπανιέρα μόνο με νερό.

«Δε βλέπει τίποτα, επομένως γιατί του κάνεις γκριμάτσες;». Μπορεί η όρασή του να είναι περιορισμένη αλλά βλέπει πολύ καθαρά μέχρι τα 25 εκατοστά (αυτή είναι η απόσταση που έχουν τα πρόσωπά σας όταν το θηλάζετε). Εκτός από το πρόσωπό σας που απολαμβάνει να κοιτάζει, του αρέσει πολύ να παρατηρεί αντικείμενα με έντονα χρώματα.

«Αν περπατήσει νωρίς, είναι χαρισματικό». Κι όμως η πρόωρη κατάκτηση διάφορων αναπτυξιακών δεξιοτήτων όπως το περπάτημα ή η ομιλία έχει ελάχιστη έως καθόλου επίδραση στις μετέπειτα κατακτήσεις ή επιτυχίες.

«Αν αγγίζεις το μαλακό σημείο στο κεφάλι του θα του κάνεις ζημιά». Τα μαλακά σημεία στο κεφαλάκι του νεογέννητου τρομάζουν τους περισσότερους γονείς, όμως ο εγκέφαλός του είναι καλά προστατευμένος. Η πρόσθια πηγή, το μαλακό σημείο στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού «κλείνει» συνήθως στο 1 έτος και το μικρότερο μαλακό σημείο στο πίσω μέρος του κεφαλιού στους 2 με 3 μήνες.

«Για να κοιμηθεί πρέπει να επικρατεί απόλυτη ησυχία». Μπορεί να σας έχουν πει ότι για να κοιμηθεί το μωρό σας πρέπει να σταματήσετε κάθε δραστηριότητα στο σπίτι, όμως προσοχή διότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις αργότερα: να ξυπνάει εύκολα από τον παραμικρό θόρυβο. Εκτός αυτού το μωρό σας είχε πάμπολλα ακουστικά ερεθίσματα όσο ήταν στη μήτρα, ενώ οι συνεχόμενοι ήχοι, όπως ο ήχος από το σεσουάρ ή τον απορροφητήρα είναι ιδανικοί για να το καθησυχάσουν! Όλα αυτά σε λογικό πλαίσιο. Μην το βάλετε για ύπνο με μουσική στη διαπασών ενώ χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα!

Πηγή: altsantiri.gr

Διαβάστε ακόμη:

Δείτε πώς θα καταφέρετε να σταματήσετε να υπερπροστατεύετε τα παιδιά σας!

«Θα μετρήσω μέχρι το 3»: Eίναι τρόπος για να πειθαρχήσετε το παιδί σας;

6 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον ύπνο του παιδιού σας