Πόση ώρα την ημέρα πρέπει να διαβάζετε με το παιδί σας;
Είναι πολλά αυτά που ένας γονέας πρέπει να κάνει σε καθημερινή βάση με το παιδί του, ακόμη κι αν ο χρόνος του είναι περιορισμένος. Γνωρίζοντας λοιπόν από προσωπική εμπειρία, ως γονείς, τι ουσιαστικά κάνει καλό στο παιδί, ίσως θα έπρεπε να δείτε πιο σοβαρά την οπτική τού ότι το διάβασμα είναι μια συνήθεια που αν ένα παιδί τη διδαχθεί με δημιουργικό τρόπο από νεαρή ηλικία – και φυσικά μαζί σας- σίγουρα θα τη λατρέψει…
Τα βιβλία για προ-νήπια ή νήπια είναι μικρά και περιέχουν μικρές ιστορίες με επαναλαμβανόμενες σύντομες φράσεις που πρέπει να διαβάζονται πάντα δυνατά. Σε αυτό το ηλικιακό στάδιο οι παιδαγωγοί προτείνουν η ιστορία να διαβάζεται τρεις φορές.
Η ορθογραφία θέλει τρόπο και όχι κόπο! Δείτε κάποια κόλπα !
-Την πρώτη φορά το παιδί θα διαβάζει για να ακούσει τις λέξεις αναγνωρίζοντας- και ξεχωρίζοντας σιγά σιγά- τις διαφορές στην ορθογραφία.
-Τη δεύτερη φορά θα διαβάζει για να κατανοήσει το περιεχόμενο.
-Από την τρίτη φορά και έπειτα σταδιακά θα αποκτά μεγαλύτερη ευχέρεια στο διάβασμα.
Φυσικά, καλό είναι να επιδίδεστε και εσείς οι ίδιοι στο «σπορ» από μία φορά κάθε φορά προκειμένου να του δώσετε μια πρώτη ιδέα για τις έννοιες της παύσης, του χρώματος και του τόνου. Αυτό φυσικά θα το συνεχίσετε και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
Περνώντας στην επόμενη φάση το παιδί έχει πλέον εξοικειωθεί με το διάβασμα, όμως αυτό το εικοσάλεπτο που θα περνάτε μαζί του εξακολουθεί να είναι μείζονος σημασίας αλλά με διαφορετικούς «κανόνες».
-Σε αρκετές περιπτώσεις τα παιδιά προτιμούν να διαβάζουν «από μέσα τους», όμως το σωστό είναι να τα ενθαρρύνετε να διαβάζουν δυνατά ώστε να μπορείτε να τα βοηθήσετε να διορθώσουν τυχόν εκφραστικά λάθη.
-Στη συνέχεια, τους ζητάτε να σάς κάνουν μια περίληψη της ιστορίας (την ουσία και τους χαρακτήρες) προκειμένου να εμπεδώνουν απόλυτα το κείμενο χωρίς να «παπαγαλίζουν».
Προφανώς και μετά από μια κουραστική μέρα όλα αυτά μπορεί να ακούγονται εξαιρετικά δύσκολα και για εσάς, ίσως και για το ίδιο το παιδί όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει όλη αυτή η διαδικασία να αντιμετωπιστεί ως αγγαρεία. Ναι, συμφωνούμε ότι πρέπει και εσείς να ξεκουραστείτε και το παιδί να κοιμηθεί νωρίς, σκεφτείτε όμως ότι σε μερικά χρόνια θα σάς ευχαριστεί για αυτά τα είκοσι λεπτά που «επενδύσατε» καθημερινά σε αυτό…
Πηγή: babyads.gr