Πόσο επικίνδυνα είναι τα μικρόβια της πιπίλας;
Οι πιπίλες αποτελούν μια γλυκιά συνήθεια για τα μωράκια και οι περισσότεροι γονείς την προσφέρουν για να τα ηρεμήσουν.
Γνωρίζετε όμως πόσα μικρόβια κρύβονται στην πολυαγαπημένη συνήθεια των μωρών;
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα υποστηρίζουν ότι συχνά οι πιπίλες που χρησιμοποιούν τα μωρά έχουν πολλούς μύκητες και βακτηρίδια. Σύμφωνα με την έρευνα, γύρω από το περίβλημα της πιπίλας αναπτύσσεται ένα γλοιώδες επίστρωμα βακτηρίων που ονομάζεται βιομεμβράνη και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης γαστρεντερικών προβλημάτων, κολικών ή ακόμα και λοιμώξεων του αυτιού.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι ίδιοι τύποι βακτηρίων που βρέθηκαν σε μια κοινή πιπίλα έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, με αλλεργίες, άσθμα και αυτοάνοσα νοσήματα.
Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Tom Glass, καθηγητής παθολογίας και οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα δήλωσε ότι το πλαστικό περίβλημα της πιπίλας επειδή κρύβει τροφή αποτελεί ιδανικό σημείο για μικροβιακή ανάπτυξη και μόλυνση.
Πότε και πώς κόβουμε την πιπίλα
Για την μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 10 πιπίλες από υγιή μωρά σε μια παιδιατρική κλινική. Ύστερα τις έκοψαν σε λεπτά κομμάτια και τις εξέτασαν στο εργαστήριο για ανάπτυξη διαφόρων μικροβίων και μυκήτων. Τέλος τις σύγκριναν με καινούργιες πιπίλες που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μισές είχαν μια ελαφριά ανάπτυξη μικροβίων ενώ οι άλλες μισές ήταν βαριά επιμολυσμένες, με επίπεδα μικροβιακής ανάπτυξης τόσο υψηλά που έφταναν τις 100 εκατομμύρια μονάδες μικροβιακών αποικιών ανά γραμμάριο.
Αντίθετα, οι καινούργιες πιπίλες δεν είχαν μικρόβια. Από τις δέκα πιπίλες, οι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν 40 διαφορετικά είδη μικροβίων ενώ το ανησυχητικό είναι ότι σε μια πιπίλα βρέθηκε ακόμα και δείγμα του παθογόνου μικροβίου Χρυσίζοντα Σταφυλόκοκκου. Όπως υποστηρίζει μάλιστα ο Δρ. Glass, κανονικά δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται η πιπίλα για να ηρεμούν τα βρέφη και τα νήπια.
Για εκείνους πάντως που εξακολουθούν να θέλουν να χρησιμοποιούν την πιπίλα ο καθηγητής προτείνει να την πλένουν με οδοντόπαστα και να αντικαθιστούν την παλιά με καινούργια κάθε 2 βδομάδες.
Πηγή: baby.gr