Πόσο φυτικές είναι οι «φυτικές» βαφές μαλλιών;

Πόσο φυτικές είναι οι «φυτικές» βαφές μαλλιών;

βαφές μαλλιών

Πριν από μερικά χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας,  ξεκίνησε ένας «θόρυβος» σχετικά με το πόσο βλαβερές είναι οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνται στα κομμωτήρια. Δεν ήταν λίγες οι κυρίες που υποστήριζαν ότι αυτές οι βαφές ήταν κακές γιατί είχαν αμμωνία , οξυζενέ και άλλα βλαβερά συστατικά και μάλιστα γι αυτό τον λόγο είχαν ενοχλητική αίσθηση στο κεφάλι κατά την ώρα της διαδικασίας.

Δηλώστε συμμετοχή και κερδίστε ένα μοναδικό παιδικό χαλί Kids!

[babyPostAd]Τα σχόλια που υπήρξαν ήταν ποικίλα και ο διχασμός μεγάλος. Κατά την ίδια περίοδο άνθισε και μία αγορά βαφών τις οποίες μπορούσαμε να προμηθευτούμε από άλλα σημεία πώλησης όπως φαρμακεία, super markets, καταστήματα καλλυντικών. Μαζί, άρχισαν να εμφανίζονται στα κομμωτήρια κυρίες που έφερναν τις δικές τους βαφές, αγορασμένες από τα παραπάνω καταστήματα,υποστηρίζοντας ότι ήταν «φυτικές» και  ζητούσαν από τον κομμωτή να κάνει μόνο το πέρασμα.

Οι συνειδητοιποιημένοι κομμωτές, αρχίσαμε να ερευνούμε και ψάχναμε να ανακαλύψουμε τι ήταν αυτές οι καταπληκτικές βαφές για τα μαλλιά και ποιες διαφορές είχαν από τις δικές μας, τις «σατανικές» που χρησιμοποιούσαμε τόσα χρόνια…

Ήρθε λοιπόν η ώρα , αγαπητές φίλες , να εκθέσω και εγώ, ως κομμωτής και τεχνικός, τις απόψεις μου πάνω στο θέμα. Απόψεις που στηρίζονται στην παρατήρηση και προσωπική έρευνα μόνο, και που μου γέννησαν ερωτήματα τα οποία θα μοιραστώ μαζί σας.

Ακούω για «φυτικές» βαφές. Τι είναι λοιπόν οι φυτικές βαφές;  Σε αυτό η απάντηση είναι απόλυτη: Η μόνη 100% φυτική βαφή μαλλιών  είναι η χένα. Αλλά προσοχή: μόνο η καθαρή χένα, εάν μπορεί να τη βρει κανείς και όχι το πακέτο που είναι έτοιμο για βαφή μαλλιών. Στο παρελθόν πολλές φορές έχω δει στο site του ΕΟΦ να ανακαλούνται βαφές μαλλιών χένας γιατί ως σκευάσματα που έτσι διατίθενται, είχαν βλαβερά για την υγεία συστατικά. Οπότε, ξεχνάμε την εντελώς φυτική βαφή μαλλιών.

Μας μένουν όλες οι άλλες βαφές πλέον, για να εξετάσουμε.

Έχω δει πολλές μάρκες στην αγορά με το συνθετικό «φυτο-» στην ονομασία τους ή στο πιο διεθνές «phyto-»  με εικόνες πράσινων φυτών στο κουτί να παραπέμπουν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο σε κάτι «φυτικό» ή «φυσικό», ως προϊόν. ‘Άλλες πάλι αναφέρουν κάποιο φυτό σαν συστατικό ή κάποιο εκχύλισμα λουλουδιού που βρίσκεται σε αυτή τη βαφή χωρίς βέβαια να ξέρουμε το ποσοστό που υπάρχει μέσα εκεί και ποιο ρόλο επιτελεί. Ερευνώντας όλα αυτά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πολύ καλό marketing και μόνο, πίσω απ΄αυτά τα προϊόντα.Κατ’ αρχήν όλα αυτά τα σκευάσματα όπου για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να αναφέρω ονομασίες έχουν μέσα στο κουτί ένα δεύτερο μπουκαλάκι που περιέχει το «developer» ή «ενεργοποιητή» ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγεται, το οποίο στα συστατικά του αναφέρει και το «hydrogen peroxide» δηλαδή «υπεροξείδιο του υδρογόνου», το γνωστό σε όλους οξυζενέ. Το οξυζενέ που βάζουμε στις βαφές και μάλιστα σε ποσοστό συνήθως 3% δηλαδή 10 βαθμών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το κλασσικό 20 βαθμών οξυζενέ αναγράφεται  ως 6% . Αυτό είναι και το οξυζενέ που βάζουμε και στα κομμωτήρια στις περιπτώσεις που θέλουμε να καλύψουμε λευκά μαλλιά.

Οπότε…Έκπληξη!  Όλες οι «φυτο» βαφές που μπορεί να έχετε χρησιμοποιήσει είναι κανονικές οξειδωτικές (όπως τις λέμε) βαφές σαν και αυτές των κομμωτηρίων. Γιατί μπορεί να μην σας ενόχλησαν στο κεφάλι; Γιατί είχαν χαμηλότερο οξυζενέ. Γι αυτό και δεν θα βγήκαν τόσο φωτεινά τα χρώματα ή δεν θα καλύφθηκαν σωστά τα λευκά.

Και εδώ θα μου πεις: «κάποιες βαφές γράφουν ότι δεν έχουν βαρέα μέταλλα, ppd, parabens κτλ». Σωστή παρατήρηση…αλλά τί έχουν; Τί βάζεις στο κεφάλι σου που έχει αντικαταστήσει αυτά τα συστατικά; Η πιθανή απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι έχουν κάποια φυτικά εκχυλίσματα ή συστατικά που κάνουν τη δουλειά. Και ποιος μας εγγυάται ότι αυτά τα φυτά δεν ήταν από σπόρους γενετικά μεταλλαγμένους, ανθεκτικούς  και ταυτόχρονα απορροφητικούς στα δυνατά φυτοφάρμακα, με την τοξικότητά τους να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα;

Θεωρώ ότι εάν ήταν βιολογικά προϊόντα θα βλέπαμε στις συσκευασίες να το διαφημίζουν ξεκάθαρα: «βιολογικό προϊόν». Αλλά και εάν ακόμα βρεις κάποιο κουτί να γράφει «με βιολογικά συστατικά» γιατί  δεν γράφει σε τι ποσοστό είναι αυτά μέσα στο μείγμα ή έστω σε τι ποσοστό είναι τα άλλα, τα μη βιολογικά;

Επίσης, όλες αυτές οι βαφές λένε ότι είναι δερματολογικά ελεγμένες. Και ρωτώ: ελεγμένες σε ανθρώπους ή σε ζώα; Γιατί και τα ζώα έχουν δέρμα by the way. Και δηλαδή, οι επαγγελματικές βαφές δεν είναι δερματολογικά ελεγμένες; Απλώς τις συσκεύασαν και μας τις έστειλαν;

Δεν θα προσπαθήσω να δώσω απαντήσεις γιατί οι ερωτήσεις που γεννιούνται είναι ακόμα περισσότερες, ούτε θα αναφέρω τα δικά μου συμπεράσματα επ’ αυτών.

Ο στόχος μου με αυτό το άρθρο είναι απλά να προβληματίσω και να βάλω εσένα που διαβάζεις αυτή τη στιγμή, να ψάξεις και να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα, ώστε να πάψεις να είσαι θύμα του marketing που σε βομβαρδίζει καθημερινά και να γίνεις μία συνειδητοποιημένη καταναλώτρια.

Ο φόβος της βλαβερής βαφής μας ωθεί σε άλλη λύση, όμως φοβόμαστε κάτι μόνο όταν δεν το γνωρίζουμε. Ας μάθουμε και ας αποφασίσουμε μόνοι μας και ας μην αφήσουμε άλλους να αποφασίσουν για εμάς.

Πηγή:epaggelmagynaika.gr