Οι παιδικές τροφές σχεδιάζονται απλώς για να τις προτιμούν τα παιδιά, όχι για να είναι υγιεινές, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Τροφές… πάμπλουτες σε ζάχαρη και νάτριο σίγουρα κερδίζουν την ψήφο των παιδιών που τις βρίσκουν του γούστου τους όχι όμως και την έγκριση των διατροφολόγων. Οι αποκαλούμενες «παιδικές» τροφές σχεδιάζονται για να είναι όσο το δυνατόν πιο εύγευστες και αρεστές στην πελατεία τους. Τελεία.
Οι γονείς που θεωρούν ότι για να βρίσκονται τα προϊόντα αυτά στα ράφια με τις παιδικές τροφές βασίζονται σε υψηλά διατροφικά πρότυπα μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, λένε οι ειδικοί.
Οι αναλύσεις που έκαναν ερευνητές του αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων σε μια γκάμα 1.074 παιδικών σνακ, γευμάτων, δημητριακών, χυμών, φρούτων και επιδορπίων έδειξαν «ανησυχητικά» επίπεδα ζάχαρης και νατρίου για την μελλοντική υγεία των μικρών καταναλωτών. Σχεδόν το 72% των παιδικών γευμάτων περιείχαν πάνω από 210 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά γεύμα, επισημαίνεται στην Επιθεώρηση Pediatrics. Επίσης, περίπου το 32% των γευμάτων και η πλειονότης των σνακ, δημητριακών κ.λ.π. περιείχαν ένα ή περισσότερα πρόσθετα ζάχαρης που αντιστοιχούσαν στο 35% και πλέον των θερμίδων ανά μερίδα.
Η μείωση του πλεονάζοντος νατρίου και των γλυκαντικών από την βρεφική ηλικία έως τους 24 μήνες βοηθά στον προσδιορισμό των γευστικών προτιμήσεων με αποτέλεσμα την καλύτερη υγεία των παιδιών καθώς μεγαλώνουν, σημειώνουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα. Δεν είναι όμως μόνο η γεύση που παίζει ρόλο.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το νάτριο συνδέεται με την αρτηριακή πίεση, σχέση που στην ενήλικη ζωή ενός ατόμου ενέχει κινδύνους για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά.
Από την πλευρά τους, οι εταιρίες κρύβουν πολλά στα ψιλά γράμματα της ετικέτας, σημειώνει η ερευνήτρια Σαρλέν Ελλιοτ του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρυ, στον Καναδά. Πολλές φορές τα συστατικά «καλύπτουν» το πραγματικό διατροφικό προφίλ ενός προϊόντος, λέει. «Μπορεί οι γονείς να θεωρούν ότι τροφές σχεδιασμένες για βρέφη και παιδιά ακολουθούν υψηλά διατροφικά πρότυπα, ωστόσο η έρευνα δείχνει ότι η υπόθεση αυτή, αν και λογική, είναι λανθασμένη».
Πηγή:iatropedia.gr