Πόσο πρέπει να περιμένω για να μείνω ξανά έγκυος;
Μια οικογένεια μόλις απέκτησε ένα νέο μέλος. Είναι μια στιγμή ευτυχίας και τα μέλη της ετοιμάζονται να προσαρμοσθούν στις ανάγκες της νέας ζωής. Όμως η ζωή προχωράει και ένα συχνό ερώτημα είναι το πότε μπορεί το ζευγάρι να αρχίσει να επιδιώκει μία νέα κύηση.
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΣΕ 3 ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ!
[babyPostAd]Αντιπαρερχόμενοι τους κοινωνικούς και φυσικά τους οικονομικούς παράγοντες, που καθορίζουν το ρυθμό επέκτασης της οικογένειας, θα επικεντρωθούμε εδώ στην έκθεση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, που αναφέρονται στο ενδεικνυόμενο διάστημα μεταξύ διαδοχικών κυήσεων.Πώς ορίζουμε το διάστημα μεταξύ των διαδοχικών κυήσεων;
Ως διάστημα μεταξύ των διαδοχικών κυήσεων θα ορίσουμε το διάστημα, που μεσολαβεί μεταξύ ενός τοκετού και της τελευταίας έμμηνου ρύσεως, που καθορίζει την αρχή της επόμενης κύησης.
Τι συμβαίνει αν το διάστημα είναι βραχύ;
Τα επιστημονικά δεδομένα είναι σχετικά περιορισμένα. Εντούτοις, φαίνεται πως αν το διάστημα μεταξύ δύο κυήσεων είναι μικρότερο των 12 μηνών, στην κύηση, που έπεται, οι πιθανότητες να εμφανισθούν συγκεκριμένες επιπλοκές εμφανίζονται αυξημένες.
Συγκεκριμένα, αν το διάστημα μεταξύ των δύο κυήσεων είναι μικρότερο των 12 μηνών, τότε στην εγκυμοσύνη, που έπεται, οι πιθανότητες να έχουμε αποκόλληση πλακούνταπαρουσιάζονται ενισχυμένες.
Επίσης το μικρό διάστημα μεταξύ των κυήσεων φαίνεται πως σχετίζεται με την εμφάνιση επιπωματικού πλακούντα ιδιαίτερα σε γυναίκες, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε καισαρική τομή στην κύηση, που προηγήθηκε. Επιπωματικός είναι ο πλακούντας, που εμφυτεύεται πλησίον του έσω τραχηλικού στομίου ή ακόμα καλύπτει το στόμιο εξ ολοκλήρου. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική κολπική αιμορραγία.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή. Σε γενικές γραμμές ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή είναι μία ασφαλής διαδικασία. Όμως έχει παρατηρηθεί πως, αν το διάστημα μεταξύ του τοκετού με καισαρική τομή και της επόμενης κύησης είναι μικρότερο από τους 18 μήνες, οι πιθανότητες για ρήξη της μήτρας κατά το φυσιολογικό τοκετό είναι αυξημένες.
Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν, πως διάστημα μεταξύ κυήσεων μικρότερο από 18 μήνες συνδυάζεται με αυξημένες πιθανότητες τόσο για πρόωρο τοκετό, όσο και για γέννηση λιποβαρούς νεογνού στην κύηση, που έπεται.
Όσον αφορά τη σχέση του μικρού διαστήματος μεταξύ των κυήσεων και της γέννησης λιποβαρούς νεογνού, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα μελέτη, που δημοσιεύθηκε σε Αμερικάνικο περιοδικό (The American Journal of Clinical Nutrition) το 2008. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή η χορήγηση φυλλικού οξέως τουλάχιστον 6 μήνες πριν από την επόμενη κύηση φαίνεται πως περιορίζει σημαντικά το πρόβλημα αυτό. Εντούτοις, το συμπέρασμα αυτό χρήζει περαιτέρω ερευνητικής επιβεβαίωσης.
Τι συμβαίνει, αν το διάστημα είναι μακρύ;
Φαίνεται, πως και αν το διάστημα αυτό υπερβαίνει τα 5 έτη, αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό, τοκετό λιποβαρούς νεογνού και για εμφάνιση προεκλαμψίας στην εγκυμοσύνη, που έπεται.
Τελικά ποιο είναι το «ιδανικό» διάστημα μεταξύ διαδοχικών κυήσεων;
Έτσι με βάση τα, περιορισμένα είναι η αλήθεια, επιστημονικά δεδομένα, που έχουμε στη διάθεσή μας, αν θα έπρεπε να καθορίσουμε το «ιδανικό» διάστημα μεταξύ δύο κυήσεων, θα λέγαμε πως το κατώτερο όριο αυτού είναι οι 18 με 24 μήνες και το ανώτερο όριο είναι τα 5 έτη.
Φυσικά, πρέπει να τονίσουμε πως ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι στην απόλυτη κρίση του ζευγαριού. Τα επιστημονικά δεδομένα, που διαθέτουμε δεν είναι απολύτως «ισχυρά», οπότε αν το διάστημα μεταξύ των κυήσεων δεν είναι «ιδανικό», απλά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις ενδεχόμενες επιπλοκές και να ακολουθήσουμε το ενδεδειγμένο πρόγραμμα παρακολούθησης της κύησης με μεγαλύτερη «αυστηρότητα».
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: [email protected]
Το διαβάσαμε στο mytwins.gr