Πόσο πρέπει να τρώνε τα μωρά για να μη γίνουν παχύσαρκα

bigstock-Mother-Feeding-Baby-First-Soli-119473478

Οι γονείς βρεφών και νηπίων δεν γνωρίζουν ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα φαγητού για να μεγαλώσουν φυσιολογικά τα παιδιά, με αποτέλεσμα να τα ταΐζουν περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.

Βρετανοί επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL) παρουσίασαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Παχυσαρκίας (EOS 2016) που διεξήχθη στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, τα αποτελέσματα της μελέτης των ημερολογίων διατροφής που κρατούσαν οι γονείς 2.564 βρεφών και νηπίων.

Όπως διαπίστωσαν, τα υπέρβαρα βρέφη και νήπια ηλικίας 4 έως 18 μηνών έτρωγαν ό,τι και τα μωρά που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, αλλά οι μερίδες τους ήταν μεγαλύτερες.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι γονείς ίσως δεν ξέρουν πόση ποσότητα φαγητού χρειάζεται ένα μωρό για να μεγαλώνει φυσιολογικά, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Ωστόσο, ακόμη και 24 θερμίδες περισσότερες να τρώει σε κάθε του γεύμα, αυξάνονται οι πιθανότητές του να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Χέιλι Σίραντ, από το Κέντρο Έρευνας Ανθρώπινης Συμπεριφοράς (HBRC) του UCL, κατά μέσον όρο τα υπέρβαρα μωρά της μελέτης κατανάλωναν σε κάθε γεύμα 141 θερμίδες έναντι 130 θερμίδων που κατανάλωναν όσα είχαν υγιές σωματικό βάρος, ενώ για κάθε 24 έξτρα θερμίδες που έτρωγε ένα μωρό, αυξάνονταν κατά 9% οι πιθανότητές του να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Αντιθέτως, η συχνότητα των γευμάτων δεν φάνηκε να επηρεάζει το σωματικό βάρος των βρεφών, ενώ η ποιότητά τους ήταν η ίδια.

Η δρ Σίραντ εκτίμησε ότι πολλοί γονείς εξακολουθούν να θεωρούν ένδειξη υγείας το να είναι ένα μωρό «στρουμπουλό», όπως το αποκαλούν, αλλά η αλήθεια είναι πως τα παχιά μωρά έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Επειδή, πάντως, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πόσο πρέπει να τρώει ένα μωρό, οι ειδικοί συνιστούν να ξεκινάτε με μικρές μερίδες και να αφήνετε το μωρό να σας δείξει με τον τρόπο του αν πεινάει ακόμα ή αν έχει χορτάσει.

Επιπλέον, να μην το πιέζετε ποτέ να αδειάσει το μπουκάλι ή το πιάτο του, και να φροντίσετε να τρώει συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα.

Πηγή:onmed.gr