Κανείς δε μπορεί να ξέρει ακριβώς σε ποιο ύψος θα φτάσει το παιδί όταν μεγαλώσει, καθώς αυτό αποτελεί ένα συνδυασμό γενετικής πληροφορίας και επιρροών από το περιβάλλον ανάπτυξης του. Έχουμε δει παιδιά πολύ ψηλών γονέων να είναι πολύ κοντύτερα από το αναμενόμενο, καθώς και παιδιά κοντών γονέων να φτάνουν σε ένα ανέλπιστα μεγάλο ύψος.
Για να εξηγήσουμε λίγο καλύτερα, αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος που θα φτάσουμε είναι ουσιαστικά γραμμένο στο DNA μας. Θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτό το μέγιστο ύψος αν το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε μας προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης, δηλαδή τρεφόμαστε σωστά, κοιμόμαστε καλά, αθλούμαστε και δεν έχουμε περάσει κάποια ασθένεια ή πάθηση που μπορεί να αλλάξει τους ρυθμούς ανάπτυξής μας.
Έτσι, το DNA θέτει το μέγιστο στόχο και το περιβάλλον μας επιδρά με το δικό του τρόπο στο να τον επιτύχουμε. Αν, για παράδειγμα, μια κοπέλα «προορίζεται» να φτάσει το 1,75, αλλά δεν τρώει σωστά επί σειρά ετών και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή χωρίς ιατρική οδηγία, τότε είναι αδύνατον θα φτάσει αυτούς τους πόντους όταν σταματήσει η ανάπτυξή της. Αν όμως τρέφεται σωστά, με ολοκληρωμένα και θρεπτικά γεύματα και έχει μια καλή υγεία, θέτει τις βάσεις για μια τέτοια ανάπτυξη.
Τα τελευταία χρόνια ο μέσος όρο ύψους αυξάνεται πολύ και οι νέες γενιές είναι ψηλότερες από τις προηγούμενες. Οι αναπτυξιολόγοι έχουν εφεύρει μια εξίσωση που μας δίνει μια πρόβλεψη σχετικά με το ύψος του παιδιού κατά προσέγγιση. Με λίγες μαθηματικές πράξεις ή ένα κομπιουτεράκι μπορείς κι εσύ να έχεις μια εικόνα για το πόσο ψηλά είναι προορισμένο να φτάσει και το δικό σου παιδί!
Κορίτσια: (ύψος μητέρας + ύψος πατέρα – 13 εκατοστά) δια 2
π.χ.: (165 + 182 – 13): 2= 167 δηλαδή 1,67 αναμενόμενο ύψος κοριτσιού
Αγόρια: (ύψος μητέρας + ύψος πατέρα + 13 εκατοστά) δια 2
π.χ.: (165 + 182 +13): 2= 180 δηλαδή 1,80 αναμενόμενο ύψος αγοριού