Πότε μπορεί το παιδί να καθίσει στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου;
Είναι φυσιολογικό το παιδί σας να εκφράζει την επιθυμία του και να σας ζητάει να κάθεται στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου, όπως οι μεγάλοι.
Αλλά με αυτά που διαβάζουμε και ακούμε στις ειδήσεις με τα μπροστινά καθίσματα να χαρακτηρίζονται για τα παιδιά ως «κάθισμα αυτοκτονία» ή «παγίδα θανάτου» το σωστό είναι η απάντησή σας να είναι «όχι.» Από ποια ηλικία όμως θα μπορεί το παιδί σας να κάθεται στο αυτοκίνητο στη θέση του συνοδηγού;
Όχι πριν την εφηβεία
Η λογική λέει ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να κάθονται στο μπροστινό κάθισμα μέχρι να γίνουν 13 ετών . Κι αυτό επειδή δεν είναι αρκετά μεγάλα ώστε να κάθονται στην θέση του συνοδηγού.
Το μπροστινό κάθισμα σε καμιά περίπτωση δεν είναι τόσο ασφαλές όσο το πίσω.
Κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης ένα παιδί μπορεί να πέσει στο ταμπλό του αυτοκινήτου ή να πεταχτεί μέσα από το παρμπρίζ. Επιπλέον τα αυτοκίνητα έχουν αερόσακους επιβατών στα μπροστινά καθίσματα, τα οποία ενδεχομένως σε ένα τρακάρισμα θα ανοίξουν και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και το λαιμό ενός παιδιού ή ακόμα και πνιγμό.
Το καλύτερο είναι λοιπόν να περιμένετε μέχρι τα εφηβικά χρόνια ενός παιδιού ώστε να του επιτρέψετε να καθίσει μπροστά. Αυτό επειδή μόνο τότε το παιδί θα έχει φτάσει το επιθυμητό βάρος και ύψος που απαιτείται για την ελαχιστοποίηση της ζημίας από την έκρηξη του αερόσακου σε περίπτωση σύγκρουσης.
Με τον ίδιο τρόπο που περιμένετε να μεγαλώσει ένα παιδί για να του επιτρέψετε να ανέβει στο καρουζέλ του λούνα πάρκ, έτσι ακριβώς θα έπρεπε να κάνετε και με το αυτοκίνητο.
75% των γονιών κάνουν αυτό το λάθος όταν βάζουν το παιδί στο αυτοκίνητο!
Τι λέει ο νόμος;
Δυστυχώς στους δρόμους πολλές τυχαίνει να δούμε μικρά παιδιά να κάθονται στη θέση του συνοδηγού ή ακόμα χειρότερα στην αγκαλιά της μαμάς τους χωρίς καν να φορούν την ζώνη ασφαλείας. Ο Κ.Ο.Κ., εν προκειμένω, είναι διαφωτιστικός: «Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ. Το πρόστιμο είναι 83 ευρώ». Επίσης, σε άλλο άρθρο αναφέρεται: «Απαγορεύεται η κατάληψη θέσης παραπλεύρως του οδηγού από παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, εφόσον δε συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους.»
Τι κάθισμα αυτοκινήτου πρέπει να αγοράσω για την ασφάλεια των παιδιών μου;
Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων στην αγορά, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού.
- Ο τύπος 0+ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 15 μηνών και βάρους έως 13 κιλών.
- Ο τύπος 1 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 μηνών έως 4 ετών και βάρους 9-18 κιλών.
- Τέλος, ο τύπος 2/3 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3,5 έως 12 ετών και βάρους 15 έως 36 κιλών.
Όταν το παιδί λόγω ηλικίας αποχωριστεί το παιδικό κάθισμα, πρέπει οπωσδήποτε να φοράει την ζώνη ασφαλείας στα πίσω καθίσματα