Τι αποκαλύπτει μια νέα έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή περισσότερων από 5 εκατομμυρίων παιδιών!
Η μεγαλύτερης κλίμακας έρευνα που έγινε για το συγκεκριμένο θέμα σε 5 χώρες με τη συμμετοχή 5,7 εκατομμυρίων παιδιών επιβεβαιώνει τα στοιχεία που ήδη γνώριζαν οι επιστήμονες σχετικά με τις πιθανότητες εκδήλωσης αυτισμού. Έτσι, από ό,τι φαίνεται ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες απόκτησης παιδιού με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού είναι η ηλικία των γονιών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Μοριακή Ψυχιατρική όταν οι γονείς είναι μεγάλοι (πάνω από 50 ετών) αλλά και όταν είναι πολύ μικροί (στην εφηβεία) οι πιθανότητες απόκτησης αυτιστικού παιδιού αυξάνονται. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά αυτισμού είναι κατά 66% υψηλότερα ανάμεσα σε παιδιά που γεννήθηκαν από άντρες ηλικίας άνω των 50 ετών (σε σχέση με αυτά που οι μπαμπάδες τους είναι στη δεκαετία των 20) και 28% υψηλότερα για τους άντρες που αποκτούν παιδί στη δεκαετία των 40. Αλλά και η ηλικία της μητέρας είναι εξίσου σημαντική. Έτσι, τα ποσοστά αυτισμού είναι κατά 15% μεγαλύτερα για τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες πάνω από 40 ετών και πιο υψηλά από το μέσο όρο για τα ζευγάρια που έχουν περισσότερα από 10 χρόνια διαφορά ηλικίας! Επιπλέον, το ποσοστό είναι κατά 18% μεγαλύτερο για τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που βρίσκονται στην εφηβεία, σε σχέση με όσες είναι 20-30 ετών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, μπορούμε πλέον να θεωρούμε δεδομένο ότι η μεγάλη ηλικία των γονιών είναι ένας σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με τον αυτισμό, κάτι που εξηγείται και επιστημονικά, καθώς τόσο το σπέρμα όσο και τα ωάρια υπόκεινται σε γενετικές αλλοιώσεις όσο περνάνε τα χρόνια. Μια άλλη υπόθεση για την εξήγηση του φαινομένου είναι ότι τα ζευγάρια που αποκτούν παιδί σε μεγάλη ηλικία είναι πιθανό να μην τα έχουν καταφέρει νωρίτερα λόγω προβλημάτων υπογονιμότητας, τα οποία οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάποιες φορές συνδέονται με γενετική προδιάθεση για αυτισμό. Σε ό,τι αφορά τη σχέση ανάμεσα στην απόκτηση παιδιού με αυτισμό και τη νεαρή ηλικία της μητέρας, οι ερευνητές εκτιμούν ότι συνδέεται με την ελλειπή ιατρική παρακολούθηση και τους γενικότερους κινδύνους που καθιστούν αυτές τις εγκυμοσύνες υψηλού ρίσκου γενικά.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο επιδημιολόγος Sven Sandin που συνυπογράφει την έρευνα, «αν και η ηλικία των γονιών μπορεί να θεωρηθεί παράγοντας κινδύνου σε ό,τι αφορά τον αυτισμό, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η πλειοψηφία των παιδιών που γεννιούνται από γονείς μεγαλύτερης ή πολύ μικρή ηλικίας είναι απολύτως υγιή και αναπτύσσονται εντελώς φυσιολογικά. Μιλάμε για παράγοντες κινδύνου και όχι για τις αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο», διευκρινίζει.