Πότε πρέπει το μωρό σας να σταματήσει την πιπίλα;
Η πιπίλα είναι ένα μικρό “αξεσουάρ” που οι γονείς λατρεύουν να μισούν. Συνήθως, αντιστέκονται στο να την προσφέρουν στο παιδί τους αλλά μετά από περιστατικά γκρίνιας και έντασης, αποδέχονται ότι την χρειάζονται. Μάλιστα, κάποια στιγμή καλούνται να απαντήσουν και στο δίλημμα πιπίλισμα του αντίχειρα ή πιπίλα; και συνήθως επιλέγουν την πιπίλα (χωρίς να κατανοούν το λόγο αυτής της επιλογής).
Παρόλα αυτά, μετά τους πρώτους 6 μήνες η χρήση της πιπίλας φαίνεται να είναι λιγότερη χρήσιμη, αποτελώντας πιο πολύ μια συνήθεια για το μωρό σας. Μερικοί γιατροί υποστηρίζουν πως το διάστημα μεταξύ του 6ου και του 12ου μήνα είναι μια καλή περίοδος για να “ξεφορτωθεί” το μωρό την πιπίλα του, ειδικά εάν είναι επιρρεπές σε μολύνσεις στα αυτιά.
Το American Academy of Pediatrics μαζί με το American Academy of Family Physicians προτείνουν τον περιορισμό ή ακόμη και τον αποκλεισμό της χρήσης της πιπίλας μετά τον 6ο μήνα. Ειδικότερα, μετά τον 6ο μήνα και κυρίως ανάμεσα στην ηλικία των δύο και τριών ετών, τα παιδιά που συνεχίζουν να “πιπιλίζουν”
παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν ωτίτιδες και γενικά προβλήματα στα αυτιά.
Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν είναι και απαραίτητο ότι θα συμβεί και υπάρχουν αρκετά παιδιά που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την πιπίλα μέχρι και τα νηπιακά ή ακόμα και τα προσχολικά χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας. Συνήθως αυτές οι περιπτώσεις παιδιών αποφασίζουν μόνα τους πότε θα σταματήσουν τη χρήση της πιπίλας τους και αυτό είναι ανάμεσα ανάμεσα στα 2 και 4 χρόνια. Για τα παιδιά αυτά η πιπίλα αποτελεί ένα “εργαλείο” που τα διευκολύνει να μεταβαίνουν ομαλά από τη μία φάση της ζωής τους στην επόμενη. Ειδικότερα, διώχνει το άγχος τους και τα βοηθά να προσαρμόζονται σε καινούργιες ή απαιτητικές καταστάσεις. Ενδεικτικά, τα παρηγορεί στο προνήπιο μια δύσκολη ημέρα ή τα χαλαρώνει σε ένα μεγάλο ταξίδι με το αυτοκίνητο ή τα ηρεμεί μετά από έναν εφιάλτη.
Ένας μπαμπάς προειδοποιεί: «Προσοχή γονείς! Το μωρό μου παραλίγο να πνιγεί από την πιπίλα του!»
Εάν το παιδί σας φαίνεται να λαμβάνει αρκετή ανακούφιση από την πιπίλα του, θα μπορούσατε να το αφήσετε να τη χρησιμοποιήσει για λίγο παραπάνω από τον προβλέπομενο 6ο μήνα. Ωστόσο, στην περίπτωση που το παιδί σας δεν φαίνεται να δείχνει κανένα σημάδι απογαλακτισμού, θα πρέπει να επέμβετε και να το βοηθήσετε να σταματήσει να την χρησιμοποιεί στην ηλικία των 3 ή 4 ετών.
Η χρήση της πιπίλας για μεγαλύτερο από το φυσιολογικό χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να παραμορφώσει τη διάταξη των μπροστινών δοντιών προκαλώντας οδοντικά προβλήματα αλλά όχι μόνιμα. Συνήθως οι δυσμορφίες που προκαλούνται επανέρχονται στο φυσιολογικό μετά από μερικούς μήνες αποχής από την πιπίλα. Την μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με την παιδική οδοντοστοιχία θα πρέπει να αποτελούν τα μόνιμα δόντια που αρχίζουν να βγαίνουν στην ηλικία μεταξύ 4 και 6 ετών. Γενικά, είναι καλή ιδέα να ενημερώνετε τον οδοντίατρο σας σχετικά με το ιστορικό χρήσης της πιπίλας από το παιδί σας, έτσι ώστε να μπορέσει να εξετάσει πιο σωστά τα δόντια και το σαγόνι του.
Ακόμα και αν το παιδί σας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με ωτίτιδες ή ο οδοντίατρος του δεν βλέπει κάποιο μόνιμο πρόβλημα στην οδοντοστοιχία του, εσείς θα πρέπει να σκεφτείτε αρκετά σοβαρά τον έγκαιρο απογαλακτισμό του παιδιού από την πιπίλα. Όσο το καθυστερείτε, τόσο πιο δύσκολος θα είναι ο “αποχωρισμός” και τόσο περισσότερη η γκρίνια και τα κλάματα. Τέλος, θα πρέπει να σκεφτείτε και το ενδεχόμενο να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του προφορικού λόγου. Σύμφωνα με μία ομάδα μελετητών εάν το παιδί έχει συχνά την πιπίλα στο στόμα του, δεν θα μπαίνει στη διαδικασία να την βγάζει από το στόμα του για να μιλήσει και είτε θα ψευδίζει είτε δεν θα μιλάει σωστά είτε θα αποφεύγει να μιλάει.
Όπως και να έχει, όταν έρθει η ώρα να διακοπεί η πιπίλα, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και βοηθήστε το παιδί δίνοντας του την ευκαιρία να τη διακόψει σταδιακά και με πρόγραμμα. Ενδεικτικά, ορισμένοι γονείς απαγορεύουν την χρήση μέσα στην ημέρα και επιτρέπουν αποκλειστική χρήση το βράδυ. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί συνηθίζει την αλλαγή και όταν έρθει η ώρα και για τη διακοπή της νυχτερινής χρήσης είναι πιο προετοιμασμένo.
Πηγή: mommy.gr