Πότε θα έχει το παιδί μου την απαιτούμενη ωριμότητα να περιμένει υπομονετικά να τελειώσω μία συζήτηση;
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Επιπλέον πολλές φορές θεωρούν ότι αυτό που έχουν να σας πουν είναι τόσο συγκλονιστικό, που είναι αδύνατον να μη σας διακόψουν, ειδικά όταν έχουν μάθει να είναι πάντα το επίκεντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντός σας. Και φυσικά υπάρχει πάντα και η περίεργη σχέση των νηπίων με το χρόνο, για παράδειγμα όταν τους λέτε να περιμένουν δύο λεπτά, σε εκείνα φαίνεται ότι περνούν δύο ώρες!Αγνοήστε το: Ίσως είναι δύσκολο να το κάνετε, όταν σας μιλά, σας τραβά ή γκρινιάζει για να το ακούσετε, όμως αν τα καταφέρετε θα του περάσετε το μήνυμα ότι όταν σας διακόπτει, δε θα κερδίζει την προσοχή σας, όπως επιθυμεί.
Θέστε κανόνες: Εξηγήστε στο μικρό σας σε ποιες περιπτώσεις δεν επιτρέπεται να διακόπτει, π.χ. όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, όταν δουλεύετε ή όταν συζητάτε κάτι σημαντικό με κάποιον άλλον ενήλικα. Επιμείνετε σε αυτούς του κανόνες με συνέπεια.
Εξηγήστε του γιατί δε θέλετε να σας διακόπτει: Είναι βασικό το παιδί να καταλάβει γιατί αυτή η συμπεριφορά δεν είναι σωστή. Για παράδειγμα γιατί δεν ακούτε τι σας λέει ο άλλος από το τηλέφωνο ή γιατί θέλετε να πείτε κάτι πολύ σημαντικό στον μπαμπά κλπ. Βέβαια μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε τις εξηγήσεις άπειρες φορές
Προνοήστε: Αν παρ’ όλα αυτά έχετε να κάνετε ένα σημαντικό τλεφωνημα ή μια δουλειά που δεν μπορεί να περιμενει, φροντίστε να εξασφαλίσετε ότι το παιδί δε θα σας διακόψει δίνοντάς του ένα παιχνίδι, ένα βιβλίο κλπ
Διδάξτε του πώς να διακόπτει ευγενικά: Όταν υπάρχει πραγματικά ανάγκη, (π.χ. τουαλέτα) μάθετε στο παιδί να σας διακόπτει ήρεμα και ευγενικά και φυσικά ανταποκριθείτε άμεσα στην ανάγκη του.
Πηγή:mother.gr