Πρέπει να προσέχουν οι γονείς πόσο μιλούν για τα παιδιά τους στα social media

the-privacy-talk-inline-660x446

Οι έφηβοι σήμερα ζουν με μια «μοντέρνα» ανησυχία που οι παππούδες τους ποτέ δεν είχαν: πότε θα έρθει η μέρα που οι γονείς τους θα τους στείλουν αίτημα φιλίας στο Facebook!

Αρκετοί γονείς επιλέγουν να μοιραστούν με φίλους και γνωστούς πληροφορίες για τα παιδιά τους μέσω των social media. Πού τίθεται όμως το όριο ώστε οι αποκαλύψεις των γονιών να μη βλάψουν το παιδί;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εφηύραν τον όρο sharenting ώστε να περιγράψουν την έμμεση παρέμβαση των γονέων στη ζωή των παιδιών τους μέσω των social media.

«Τα κοινωνικά δίκτυα επιτρέπουν στους γονείς να επικοινωνούν, να ανταλλάσσουν συμβουλές και να μοιράζονται πληροφορίες με άλλους γονείς», αναφέρει η ερευνήτρια Sarah J. Clark, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Ωστόσο, είναι εύκολο να ξεπεράσουν οι γονείς τα όρια και να αποκαλύψουν πληροφορίες πολύ προσωπικές που όταν μεγαλώσει το παιδί δεν μπορεί να πάρει πίσω.» Το παιδί δεν είναι σε θέση να ελέγξει ποιος θα δει ένα βίντεο ή μια φωτογραφία και σε πόσους χρήστες μπορεί να φτάσει μια προσωπική πληροφορία που αφορά στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν πραγματοποίησαν δημοσκόπηση που εστίαζε στη συμπεριφορά των γονέων στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να βρουν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο φυσιολογικό και στην υπερβολή.

Η Clark υπογραμμίζει πως αρκετά παιδιά διαθέτουν σήμερα μια «ψηφιακή ταυτότητα» στα social media, μια ταυτότητα που οι γονείς τους δημιούργησαν για αυτά πολύ πριν φτάσουν στην ηλικία να δραστηριοποιηθούν τα ίδια στο Facebook ή το Instagram.

Είναι λογικό να θέλουν οι γονείς να μοιραστούν ευχάριστες στιγμές με τα παιδιά τους ή να αναζητήσουν συμβουλές από άλλους γονείς. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος μελλοντικά να προκύψουν κίνδυνοι ασφάλειας ή ιδιωτικότητας για τα παιδιά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, σχεδόν το 65% των γονέων ανησυχεί μήπως μάθει κάποιος άγνωστος πολύ προσωπικές πληροφορίες για το παιδί τους ή μήπως φτάσουν στην οθόνη του φωτογραφίες του παιδιού.

Έτσι, η Clark τονίζει πως οι γονείς θα πρέπει πάντα να σκέφτονται καλά ποιες πληροφορίες θα μοιράζονται για τα παιδιά τους μέσω των social media, ώστε να τα προστατεύσουν τώρα αλλά και στο μέλλον.

Πηγή: onmed.gr