Πρόκληση τοκετού δε σημαίνει καισαρική !
Τι είναι η πρόκληση τοκετού.
Η πρόκληση του τοκετού είναι η φαρμακευτική έναρξη της φυσιολογικής διαδικασίας του τοκετού, δηλαδή η έναρξη των ωδινών και της διαστολής του τραχήλου της μήτρας.
Η πρόκληση του τοκετού με φάρμακα καλό είναι να πραγματοποιείται όταν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και όταν υπάρχει σχετική ένδειξη.
Οι πιο συχνές ενδείξεις είναι η υψηλή αρτηριακή υπέρταση (Προεκλαμψία), ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο το έμβρυο, και η παράταση της κύησης στην 41η εβδομάδα κύησης.
Η επιτυχία της πρόκλησης εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση του τραχήλου της μήτρας πριν την έναρξη της πρόκλησης, από το βάρος και τη θέση του εμβρύου.
Αρχικά χορηγούνται συνήθως κολπικά σκευάσματα για την ωρίμανση του τραχήλου, και στη συνέχεια οξυτοκίνη ενδοφλεβίως για συσπάσεις της μήτρας. Αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια εξέλιξης του τοκετού, πραγματοποιείται τεχνητή ρήξη των εμβρϋικών υμένων, και απελευθερώνεται το αμνιακό υγρό στον κόλπο. Το αμνιακό υγρό περιέχει προσταγλανδίνες που επιταχύνουν τη διαστολή του τραχήλου όπως προαναφέραμε.
Πρόκληση τοκετού και επισκληρίδιος αναλγησία.
Η αίσθηση των ωδινών είναι πιο δυνατή κατά τη διάρκεια της πρόκλησης, γι’αυτό και η χρήση της επισκληριδίου είναι πιο συχνή από ότι στην αυτόματη έναρξη τοκετού.
Ας σημειωθεί ότι η παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρει ότι η επισκληρίδιος αναλγησία:
- αυξάνει τη συνολική διάρκεια του τοκετού κατά μία ώρα περίπου,
- αυξάνει τη χρήση σικυουλκίας και εμβρυουλκίας στην εξώθηση γι’αυτό και ο αναισθησιολόγος, θα πρέπει να χορηγήσει την κατάλληλη δόση ώστε η γυναίκα να νιώθει ακόμα τις ωδίνες και συγχρόνως να εξωθεί.
- ΔΕΝ αυξάνει το ποσοστό καισαρικής τομής.
Συμπερασματικά
Η πρόκληση τοκετού συνοδεύεται αρκετά συχνά από επισκληρίδιο αναλγησία.
Η πρόκληση τοκετού με επισκληρίδιο αναλγησία ΔΕΝ σημαίνει απαραίτητα μία αποτυχημένη προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό!
Η επιτυχία της πρόκλησης εξαρτάται κυρίως από την ένδειξη πρόκλησης καθώς και από την κατάσταση του τραχήλου της μήτρας πριν την έναρξη της πρόκλησης, από το βάρος και τη θέση του εμβρύου.
Η σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση της εγκύου από τον ιατρό μαιευτήρα και τη μαία για τη διαδικασία της πρόκλησης τοκετού θα συμβάλλει στο να αποκτήσει, η γυναίκα, μία ευχάριστη εμπειρία από τον τοκετό της.
Υπάρχει βέβαια πάντα η πιθανότητα μία πρόκληση τοκετού να καταλήξει σε καισαρική τομή. Από την άλλη, ας σημειωθεί ότι η πρόκληση τοκετού όχι μόνο δεν αυξάνει αλλά μειώνει το ποσοστό καισαρικής τομής στις περιπτώσεις πρόκλησης τοκετού λόγω παράτασης κύησης.
Τέλος η πρόκληση τοκετού δεν επηρρεάζει το μητρικό θηλασμό.
Πηγή:gynaikologos.org