Προσοχή στις αιμορροΐδες, ίσως κρύβουν σοβαρά προβλήματα υγείας
Την προσοχή όσων έχουν συμπτώματα αιμορροΐδων και φοβούνται την θεραπεία συνιστούν οι γιατροί.
«Δυστυχώς ο ασθενής με αιμορροΐδες, αλλά κι άλλες σοβαρότερες παθήσεις του πρωκτού φθάνει στον γιατρό αργά, σε προχωρημένη κατάσταση, χωρίς σωστή κατανόηση του προβλήματος και κάποιες φορές με θεραπεία που παρείχε ο… γείτονας!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Διαμαντής Θωμάς χειρουργός.
Επίσης, όπως διευκρινίζει ο Δρ Θωμάς κάθε ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού δεν πρέπει να αποδίδεται στις αιμορροΐδες. Κι αυτό, γιατί αλλες παθήσεις, που εμφανίζονται συχνότατα στον γενικό πληθυσμό, καρκίνος του εντέρου και του πρωκτού, ραγάδες, περιπρωκτικά συρίγγια, αποστήματα κλπ., μπορεί να παρουσιάζονται με ανάλογο τρόπο ή ακόμη και να συνυπάρχουν με αιμορροΐδες.
Η λαθεμένη εκτίμηση από τον ασθενή αλλά και δυστυχώς η ανεπιτυχής διάγνωση, κάποιες φορές από τον μη ειδικό ιατρό, οδηγεί στην ύπαρξη άλλων συμπτωμάτων ακόμη και μετά την εγχείρηση για αιμορροΐδες.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οι περισσότεροι ασθενείς αποφεύγουνκαι σήμερατην επίλυση του προβλήματος των αιμορροΐδωνλόγωτης άγνοιας για τις νέες μεθόδους, του φόβου της παραδοσιακής χειρουργικής και του έντονου μετεγχειρητικού πόνουπου έχουν ακούσει ότι θα έχουν.
Επίσης επειδή η νόσος αφορά μία περιοχή του σώματος για την οποία το ευρύ κοινό πολλές φορές νιώθει άβολα να συζητήσει ή να ενδιαφερθεί σοβαρά.
Παρελθόν σε μισή ώρα
Η εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας δίνουν σήμερα την δυνατότητα οι αιμορροΐδες να είναι παρελθόν σε τριάντα λεπτά. Η αφαίρεσή τους, χωρίς χειρουργική εκτομή ιστών, γίνεται με υπέρηχο και όχι χειρουργικό νυστέρι. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος και μικρής διάρκειας και η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι άμεση.
«Χρησιμοποιούμε έναν τελευταίας τεχνολογίας υπέρηχο, μεγάλης ευαισθησίας, με τον οποίο εντοπίζουμε τις τελικές απολήξεις των αιμορροΐδικών αρτηριών. Κατά τον εντοπισμό της αρτηρίας, με τη βοήθεια του “ντόπλερ” (υπερήχου), ο χειρουργός την απολινώνει (περιδένει) και έτσι δεν τροφοδοτούνται με αίμα, με αποτέλεσμα οι παθολογικές αιμορροΐδες να συρρικνώνονται και να θεραπεύονται εντελώς ανώδυνα!
«Επίσης το πρωκτοσκόπιο δεν έχει κωνικό σχήμα όπως όλα τα υπόλοιπα συστήματα. Το σχήμα του είναι κυλινδρικό και έτσι μας δίνει την δυνατότητα περισσότερων κινήσεων για να κάνουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια την αιμορροιδοπηξία, δηλαδή την ανάταξη των αιμορροίδων στην σωστή ανατομική θέση, αυτό σε περίπτωση πρόπτωσης».
Κλινικές μελέτες απέδειξαν ότι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αιμορροιδική απαγγείωση με υπέρηχο είχαν:
– Ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.
– Μικρότερο ποσοστό επιπλοκών.
– Γρήγορη ένταξη σε μια-δύο ημέρες.
Η θεραπεία των αιμορροΐδων των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική. Οταν οι αιμορροΐδες επιμένουν, παρά τα συντηρητικά μέτρα που θα εφαρμοστούν και παραμένουν πολύ διογκωμένες κυρίως όμως όταν αιμορραγούν συνεχώς, τότε απαιτείται κάποια επεμβατική μέθοδος.
«Σήμερα πλέον, με την εξέλιξη της ιατρικής σε συνδυασμό με την τεχνολογία του 21ου αιώνα, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αιμορροΐδων ανώδυνα, αναίμακτα, μη επεμβατικά με γρήγορη επιστροφή στη καθημερινότητα», καταλήγει ο Δρ. Θωμάς
Πηγή: onmed.gr