Οι πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό

Οι πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό

πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό

Η εγκυμοσύνη σας πήγε καλά και πρόσφατα ήρθε στον κόσμο το πρώτο σας παιδί. Η επιστροφή στο σπίτι με το νεογέννητο συνεπάγεται μια νέα πραγματικότητα, με τελείως διαφορετικά δεδομένα και άγνωστες πτυχές:

  • [babyPostAd]Οι διαφορές που θα παρατηρήσετε είναι πολλές και σχετίζονται με θέματα ψυχολογίας, «γρίφους» που σας θέτει συνεχώς το παιδί και αλλαγές στην καθημερινότητά σας.
  • Κατά πρώτον, η ευτυχία που νιώθετε πλέον δεν περιγράφεται με λόγια. Κάνατε μεγάλη υπομονή και θυσίες, όμως πλέον κρατάτε στα χέρια σας το μονάκριβό σας. Κι όσο πιο πολύ το κοιτάτε, τόσο πιο ευλογημένοι αισθάνεστε.
  • Το κεφάλαιο θηλασμός είναι τελείως άγνωστο για εσάς, όσα σχετικά άρθρα κι αν έχετε διαβάσει την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τα ερωτήματα πολλά: από το πόσες φορές πρέπει να θηλάζετε, μέχρι τη σωστή στάση του μωρού και τον ενδεδειγμένο τρόπο να πιάνει τη θηλή με το στόμα για να μην πονάτε και πολλά ακόμα. Όλες σας τις απορίες θα πρέπει να τις λύνετε με το γιατρό σας και όχι από το διαδίκτυο ή συζητήσεις με φίλες σας.
  • Η αλήθεια είναι ότι στο εξής οι πάντες θα έχουν άποψη για το μωρό σας, από την παραμικρή λεπτομέρεια μέχρι το πιο σημαντικό θέμα. Επειδή δεν μπορείτε να αφαιρέσετε από κανέναν το δικαίωμα στη γνώμη, ακούστε απλά όσα σας λένε χωρίς να επηρεάζεστε ή αλλάξτε ευγενικά κουβέντα αν σας ενοχλεί το υπερβολικό ενδιαφέρον τους.
  • Άλλο ένα θέμα είναι τα κιλά της εγκυμοσύνης. Δε σας αρέσει η εικόνα σας και καλείστε να προσαρμόσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να εντάξετε κατά το δυνατόν περισσότερο την άσκηση στην καθημερινότητά σας ώστε να απαλλαγείτε το συντομότερο από αυτά.
  • Μαθαίνετε να κοιμάστε λίγες ώρες εξαιτίας του παιδιού και να «τρέχετε» για ένα σωρό δουλειές όλο το 24ωρο. Όσο για το φαγητό; Τσιμπάτε στα γρήγορα όταν βρίσκετε ελάχιστο ελεύθερο χρόνο! Άρα λοιπόν έχετε περισσότερο από ποτέ ανάγκη τη συνδρομή του συντρόφου σας, ο οποίος περιμένετε να είναι πρόθυμος να βοηθήσει ακόμα και χωρίς να του το ζητήσετε.
  • Προσοχή χρειάζεται ώστε η γέννηση του παιδιού να μην απομακρυνθείτε ως σύντροφοι. Σίγουρα η προσοχή σας θα είναι κατά κύριο λόγο στραμμένη στο μωρό, όμως μην παραμελήσετε τελείως το σύντροφό σας και προκληθούν εντάσεις ή ψυχρότητα στη σχέση σας. Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο!

Πηγή:   mother.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τι πραγματικά θέλει μια μαμά

Πρώτη βόλτα με το νεογέννητο μωρό σας! Συμβουλές για σωστή προετοιμασία

Οι αλλαγές στο σώμα μετά τον τοκετό & πώς θα επανέλθετε