Το πρόβλημα με τον εμβολιασμό των εγκύων και πώς μπορεί να λυθεί

Το πρόβλημα με τον εμβολιασμό των εγκύων και πώς μπορεί να λυθεί

pregnantvaccine

Διστακτικοί να χορηγήσουν το εμβόλιο της γρίπης σε έγκυες γυναίκες εμφανίζονται οι υγειονομικοί, παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός των εγκύων μπορεί να σώσει τη ζωή τόσο της κυοφορούσας, όσο και του εμβρύου, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια.

[babyPostAd]Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι έγκυες γυναίκες που ήταν πρόθυμες να εμβολιαστούν, αντιμετώπισαν δυσκολίες από υγειονομικούς που τις αποθάρρυναν.

“Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Καναδικό υπουργείο Υγείας έχει κατατάξει τις εγκυμονούσες στις ομάδες αυξημένου κίνδυνου για σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας της γρίπης”, σημείωσε η Marie Tarrant, διευθύντρια Νοσηλευτικής στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια. “Με αυτό ως δεδομένο, η ιατρική κοινότητα θα πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση της προστασίας αυτών των μητέρων και των βρεφών τους. Ο εμβολιασμός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνει αυτό”.

Η εγκυμοσύνη σας “τραβάει” τα μαλλιά!

Η Tarrant και η ομάδα της πραγματοποίησαν ένα σύντομο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τον εμβολιασμό των εγκύων κατά της γρίπης στο Χονγκ Κονγκ, όπου τα ποσοστά είναι ιδιαιτέρως χαμηλά. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν με προσωπικές παρεμβάσεις αύξησαν σημαντικά τις πιθανότητες εμβολιασμού, ωστόσο τα συνολικά ποσοστά παρέμειναν χαμηλά. Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης, ωστόσο, ήταν ότι κάποιοι γιατροί αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο σε ορισμένες γυναίκες ή ότι τα εμβόλια δεν ήταν διαθέσιμα.

“Ακόμη και γνωρίζοντας τα οφέλη του εμβολιασμού, υπάρχει η πεποίθηση ότι οι έγκυες γυναίκες δεν θα πρέπει να εκθέτουν το έμβρυο σε άγνωστες ουσίες, ιδίως αν αυτές ενίονται στο σώμα”, τόνισε η επικεφαλής της μελέτης. “Πιστεύω ότι αυτή η διστατικότητα είναι κοινή σε όλον τον κόσμο”.

“Οι στοχευμένες παρεμβάσεις στους υγειονομικούς και η ενισχυμένη ενημέρωση των γυναικών μπορεί να βοηθήσει στο να μετριαστούν οι ανησυχίες και οι φόβοι σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και να οδηγήσουν σε βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης”, κατέληξε η Tarrant.