Ψάχνω για παιδικό σταθμό και ανησυχώ
Η Άνοιξη πλησιάζει στο τέλος της, και ο καιρός για να επισκεφθούν οι μανούλες παιδικούς σταθμούς για τη νέα σχολική χρονιά έφτασε. Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]”Θα προσαρμοστεί το παιδί μου στον παιδικό σταθμό;”. Μόνιμη ανησυχία για κάθε μανούλα!Ο χρόνος προσαρμογής είναι εκείνος ο χρόνος συνειδητοποίησης της μεγάλης αυτής αλλαγής. Δεν κρατάει όμως για πάντα. Τα παιδιά από πολύ μικρά μαθαίνουν και προσαρμόζονται στις αλλαγές, το καθένα με τον δικό του χρόνο.
Ποια είναι όμως τα στάδια που χρειάζονται για μια επιτυχημένη προσαρμογή;
1. Κάνουμε μια έρευνα και επιλέγουμε έναν παιδικό σταθμό που μπορούμε να εμπιστευτούμε.
2. Ζητάμε από τον παιδικό σταθμό «εβδομάδα φιλοξενίας» με σκοπό να γνωρίσει το παιδί μας τον χώρο και να έρθει σε επαφή με τη δασκάλα και τα παιδιά. Αυτό βοηθάει πολύ γιατί τα παιδιά θα ξεκινήσουν σε ένα περιβάλλον που δεν θα τους είναι άγνωστο!
3. Όλο τον προηγούμενο καιρό προετοιμάζουμε το παιδί μας για τον παιδικό σταθμό, με συζήτηση και παραδείγματα. Π.χ. “Σε λίγο καιρό, θα πηγαίνουμε στο σχολείο, θα παίζεις με τα παιδάκια, θα βλέπουμε και τη δασκάλα μας, θυμάσαι που την είχαμε δει τότε που είχαμε πάει στο σχολείο;”. Με την επανάληψη και τη συζήτηση το παιδί μας θα είναι προετοιμασμένο για την αλλαγή.
4. Η προσαρμογή είναι σταδιακή! Δεν πηγαίνουμε την πρώτη μέρα να αφήσουμε το παιδί μας και να το πάρουμε μετά από 5 ώρες. Ξεκινάμε με μισή ώρα την πρώτη μέρα, και αυξάνουμε σταδιακά τις επόμενες ημέρες μέχρι να δούμε πως το παιδί μας αρχίζει να συνηθίζει.
Πάντα έχουμε στο μυαλό μας ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς και χρόνους που πρέπει να σεβόμαστε εκπαιδευτικοί και γονείς. Να θυμάστε, λοιπόν, πως όλα γίνονται, με υπομονή και χαμόγελο!
Πηγή: mothersbird.gr