Ψείρες: Κρατήστε τες μακριά!

Ψείρες: Κρατήστε τες μακριά!

Ψείρες

Σίγουρα δεν είναι ευχάριστη η… έκπληξη, αλλά εξίσου σίγουρα, είναι κάτι που μπορείτε να το αντιμετωπίσετε ευκολότερα και αποτελεσματικά με τα νέας γενιάς αντιφθειρικά φάρμακα. Παραμένει, βέβαια, μια ταλαιπωρία για όλη την οικογένεια, γι’ αυτό όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τη θεραπεία τόσο γρηγορότερα οι ψείρες θα γίνουν παρελθόν. Ποιες είναι όμως οι πιο συνηθισμένες απορίες των γονιών και τι πρέπει να γνωρίζετε για τη δραστική αντιμετώπισή τους;

[babyPostAd]Είναι οι ψείρες επικίνδυνες ή απλά ενοχλητικές;
Απ’ ότι είναι γνωστό μέχρι σήμερα, δε φαίνεται να υπάρχουν βαριά νοσήματα που να μεταδίδονται από τις ψείρες στον άνθρωπο. Ωστόσο, μπορεί να μη μεταδίδονται αρρώστιες, αλλά ο έντονος κνησμός προκαλεί, εκτός από τον εκνευρισμό και την αϋπνία του παιδιού, λύσεις (μικρορωγμές) στη συνέχεια του δέρματος. Αυτές μπορεί να επιμολυνθούν και να δημιουργήσουν πυοδερμία και διόγκωση των λεμφαδένων της περιοχής.

Πώς μεταδίδονται και πώς αντιμετωπίζονται;
Οι ψείρες του κεφαλιού μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο με άμεση επαφή (με τρίχες του κεφαλιού, επαφή με καπέλα ή σκουφιά, χτένες, βούρτσες μαλλιών, κοκαλάκια, σεντόνια, μαξιλάρια κ.λπ.). Η εξάπλωσή τους είναι πολύ γρήγορη γι΄ αυτό θα πρέπει, αμέσως μόλις το παιδί διαμαρτυρηθεί για φαγούρα στο κεφάλι να ψάξετε πολύ προσεκτικά, κάτω από δυνατό φως, κοντά στις ρίζες των μαλλιών, γύρω από τα αυτιά και στον αυχένα για ψείρες ή κόνιδα (αυγά). Η κόνιδα μοιάζει με πιτυρίδα, σε υπόλευκο ή γκρίζο χρώμα, η οποία είναι κολλημένη στην τρίχα και δεν απομακρύνεται εύκολα. Όσο για τις ψείρες, πρόκειται για πολύ μικρά έντομα σε χρώμα μαύρο ή καφέ, ανοιχτό ή λίγο πιο σκούρο.

Όταν παρουσιαστούν κρούσματα φθειρίασης (ψείρας) στο σχολείο, στον παιδικό σταθμό ή στην οικογένεια πρέπει να ακολουθήσουν θεραπεία τα παιδιά που έχουν κολλήσει, όπως και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή μαζί τους (γονείς, δάσκαλοι, αδέρφια ή συμμαθητές). Ειδικά στο σχολείο και τον παιδικό σταθμό το καλύτερο είναι, έπειτα από ενημέρωση του δασκάλου, να καθοριστεί μια συγκεκριμένη μέρα που όλα τα παιδιά θα εφαρμόσουν τη θεραπεία. Έτσι δεν θα υπάρχει το φαινόμενο να “καθαρίζεται” ένα παιδί και να κολλάει ξανά μετά από μερικές μέρες από κάποιο άλλο που δεν ακολούθησε θεραπεία. Επιπλέον, θα πρέπει να πλυθούν με ζεστό νερό τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες, οι πετσέτες για το πρόσωπο ή το κεφάλι, οι χτένες και τα τσιμπιδάκια, τα καπέλα και οι σκούφοι ώστε να εξοντωθούν ψείρες ή αυγά που μπορεί να βρίσκονται σε αυτά.

Πώς χρησιμοποιούνται τα αντιφθειρικά φάρμακα
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα σαμπουάν, τα σπρέι ή οι λοσιόν που συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό ή μόνα τους. Με τη συμβουλή του παιδιάτρου ή του φαρμακοποιού σας θα διαλέξετε το κατάλληλο προϊόν. Επίσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του φαρμάκου είναι απαραίτητη η επανάληψη της θεραπείας για να εξοντωθούν οι καινούριες κόνιδες και τυχόν ψείρες που απέμειναν. Η θεραπεία θα πρέπει να γίνει από όλα τα μέλη της οικογένειας και είναι σημαντικό να ενημερωθεί το σχολείο ώστε να γίνει αντίστοιχη θεραπεία σε όλα τα παιδιά της ομάδας.

Απαραίτητες προφυλάξεις
Τα αντιφθειρικά φάρμακα ενδέχεται να προκαλέσουν δερματίτιδα του τριχωτού της κεφαλής. Αν κοκκινίσει το δέρμα ή υπάρξει πιο έντονος ερεθισμός θα πρέπει να διακοπεί η θεραπεία και –ανάλογα με την έκταση και την ένταση της δερματίτιδας- να δοθεί κορτιζονούχα λοσιόν. Επίσης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε το φάρμακο να μην έρθει σε επαφή με τα μάτια και να μη χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 12 μηνών ή και σε μεγαλύτερα ανάλογα με τις προφυλάξεις που αναγράφονται στις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου. Επίσης, ορισμένα αντιφθειρικά είναι ψεκαζόμενα και αντενδείκνυνται για παιδιά με βρογχικό ή αλλεργικό άσθμα. Το ίδιο ισχύει αν ο γονιός ή ο άνθρωπος που θα τα εφαρμόσει στο παιδί υποφέρει από άσθμα ή έχει ευαισθησία στο αναπνευστικό.

Πηγή:   capital.gr

Διαβάστε ακομη:

Κόλλησε ψείρες; Τι να κάνω;

Κόλλησε ψείρες το παιδί σας; 7 tips για να τις ξεφορτωθείτε

Ψείρες στα παιδιά – Απαλλαγείτε οριστικά!