Σχολική Φοβία και τρόποι αντιμετώπισης (γονέας – παιδί)

bigstock-Boy-hiding-in-bed-under-the-co-40815694

Ως σχολική φοβία ορίζεται η άρνηση του παιδιού να πάει σχολείο γιατί εκεί νιώθει έντονες σωματικές και ψυχικές ενοχλήσεις, ενώ όταν μένει στο σπίτι του τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται. Κατ” επέκταση το παιδί αποφεύγει καταστάσεις που σχετίζονται με τη σχολική ζωή.

Από τις βιωματικές ασκήσεις και τις συζητήσεις που γίνανε σε τμήματα σε όλη την Ελλάδα προέκυψαν οι εξής αιτιολογικοί παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο στην εμφάνιση αυτού του είδους της φοβίας είναι:

  • οι δάσκαλοι,
  • οι συμμαθητές,
  • η αποτυχία στα μαθήματα,
  • ο αποχωρισμός από τους γονείς,
  • το μέγεθος του σχολείου,
  • οι εξετάσεις,
  • οι εξωπραγματικές προσδοκίες,
  • οι υπερβολικές απαιτήσεις των γονιών,
  • οι μαθησιακές δυσκολίες,
  • η πιθανή εμφάνιση κατάθλιψης στο παιδί.

Μια άποψη που αφορά κυρίως τα μικρά παιδιά ως κύριο παράγοντα εμφάνισης της σχολικής φοβίας είναι το λεγόμενο «άγχος του αποχωρισμού» που βιώνουν τα παιδιά, τα οποία φοβούνται ότι κάτι κακό θα συμβεί στους γονείς τους, με αποτέλεσμα να μην θέλουν να τους αποχωριστούν.

Η σχολική φοβία παρουσιάζεται και ως εξής:

την ώρα του πρωϊνού το παιδί εκδηλώνει συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, διάρροια, πονοκέφαλο, πόνους στο στομάχι.

Τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται αυτόματα μόλις το παιδί πάρει από τους γονείς του την πολυπόθητη άδεια παραμονής στο σπίτι ή την άδεια του δασκάλου να φύγει από το σχολείο. Η έναρξή της μπορεί να είναι αιφνίδια ή σταδιακή, αρχικά νιώθει άγχος, δυσφορία, αλλαγές στις συνήθειές του, αυτοπεριορίζεται στο σπίτι και τελικά αρνείται να πάει στο σχολείο

o-RICH-PARENT-CHILD-CUSTODY-facebook

Τρόποι αντιμετώπισης (γονέας – παιδί)

Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι θα είναι εντάξει και θα νιώθει πάλι ασφαλές μόλις καταφέρετε μαζί να ξεπεράσει τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει.

Εξηγήστε ότι οι φόβοι από τους οποίους διακατέχεται, δημιουργούνται από σκέψεις που κάνει, οι οποίες δεν ισχύουν, απλά το αναγκάζουν να αντιδρά με υπερβολικό τρόπο σε καθημερινές συνθήκες.

Πείτε του πόσο περήφανοι είστε που είναι τόσο γενναίο και προσπαθεί και να του υπενθυμίζετε πόσο πολύ το αγαπάτε.

Βοηθήστε το παιδί σας να έχει και να ακολουθεί ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα, ώστε να μην αγχώνεται από αλλαγές ή άλλες καταστάσεις.

Ανακαλύψτε ποια είναι τα πράγματα που ενθουσιάζουν το παιδί και κάντε το να τα αναμένει στο τέλος της ημέρας ή όταν επιστρέφει από το σχολείο.

Συζητήστε και βρείτε μαζί με το παιδί πράγματα που μπορεί να κάνουν τη διαμονή του στο σχολείο πιο ευχάριστη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΑΛΙΔΗΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ – ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ

Διαβάστε ακόμη:

ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ – Σύγχρονη ανάγκη; ή περιττή πολυτέλεια!

17 καλοπροαίρετα λάθη των γονιών…που δεν τους κάνουν καλό!

Τα μυστικά της καλής επικοινωνίας.7 απλοί τρόποι να βελτιώσετε τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια.