Σε έξαρση η Ιλαρά. Πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματά της;
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει έκτακτα μέτρα για αλλεπάλληλα κρούσματα ιλαράς που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
[babyPostAd]Τι είναι, όμως, η ιλαρά και πώς μεταδίδεται;
Η ιλαρά είναι ένα αναπνευστικό, μεταδοτικό νόσημα που προκαλείται από έναν ιό που ανήκει στην ομάδα των παραμυξοϊών.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και εγκαθίσταται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και τους επιχώριους λεμφαδένες όπου και πολλαπλασιάζεται.
Στη συνέχεια μεταφέρεται με τη λεμφική οδό στο αίμα και με αυτό σε διάφορα όργανα. Ο ιός απενεργοποιείται γρήγορα από τη ζέστη, το φως, το όξινο pH και τη θρυψίνη. Ο χρόνος επιβίωσής του στον αέρα ή σε επιφάνειες αντικειμένων είναι μικρότερος των 2 ωρών.
Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 9-12 ημέρες (σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 20 ημέρες). Η ιλαρά είναι τόσο μεταδοτική ώστε αν ένα άτομο νοσεί, το 90% των ατόμων που είναι σε στενή επαφή με το άτομο αυτό και δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, θα μολυνθούν αμέσως.
Πώς εκδηλώνεται
Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται 7-21 ημέρες μετά τη μόλυνση του ατόμου με τον ιό και περιλαμβάνουν:
κηλιδώδες εξάνθημα σε όλο το σώμα
πυρετό
βήχα
ρινόρροια
ερυθρότητα οφθαλμών και δακρύρροια
αίσθημα αδυναμίας
μικροσκοπικές λευκές κηλίδες με υποκύανο – λευκό κέντρο που βρίσκονται στο κέντρο του στόματος (Koplik’s spots)
Μια τυπική περίπτωση ιλαράς αρχίζει με μέτριο πυρετό, βήχα, ρινόρροια, ερυθρότητα οφθαλμών και ερεθισμό στο λαιμό. Δύο ή τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να εμφανιστούν οι μικροσκοπικές λευκές κηλίδες στο στόμα.
Τρεις έως πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων εμφανίζεται ερυθρό εξάνθημα στο σώμα. Το εξάνθημα συνήθως εμφανίζεται αρχικά στην τριχοειδή γραμμή του προσώπου και διαχέεται (προχωρά) προς το λαιμό, τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια. Όταν εμφανιστεί το εξάνθημα, ο πυρετός μπορεί να φτάσει έως και 40 βαθμούς Κελσίου. Μετά από λίγες ημέρες ο πυρετός υποχωρεί και το εξάνθημα εξασθενεί.
Διάγνωση
Η κλινική διάγνωση της ιλαράς γίνεται βάση των συμπτωμάτων. Η εργαστηριακή διάγνωση της ιλαράς μπορεί να γίνει με την επιβεβαίωση των θετικών αντισωμάτων IgM ιλαρά ή την απομόνωση του RNA του ιού της ιλαράς από αναπνευστικά δείγματα.
Επαφή με ασθενή που είναι γνωστό ότι έχει ιλαρά ή νόσησε πρόσφατα από ιλαρά προσθέτει ισχυρά επιδημιολογικά στοιχεία για τη διάγνωση.
Ποιες είναι οι επιπλοκές
Το 30% περίπου των περιστατικών με ιλαρά αναπτύσσει μία ή περισσότερες επιπλοκές:
Λαρυγγίτιδα
Βρογχιολίτιδα
Πνευμονία (η οποία είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου από ιλαρά σε μικρά παιδιά)
Ωτίτιδα συμβαίνει σε 1 περίπου περίπτωση ανά 10 περιπτώσεις ιλαράς και μπορεί να εμφανιστεί μόνιμη απώλεια ακοής.
Διάρροια εμφανίζεται περίπου σε 8% των περιπτώσεων.
Εγκεφαλίτιδα
Πηγή: healthreport
Το διαβάσαμε στο ourlife.gr