Σε ποιο σημείο του σπιτιού «κρύβονται» οι πιο ανθεκτικοί μύκητες

Σε ποιο σημείο του σπιτιού «κρύβονται» οι πιο ανθεκτικοί μύκητες

mukites

Οι επιστήμονες έχουν περιγράψει πάνω από 5.000 μυκήτων, αυτά που έχουν σχετιστεί ωστόσο με ασθένειες στον άνθρωπο είναι λιγότερα από 300.

Οι μύκητες υπάρχουν παντού και διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τους ζυμομύκητες και τους υφομύκητες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μύκητα που προκαλεί λοιμώξεις είναι ο Candida, που ευθύνεται για τη μυκητιασική στοματίτιδα, μία μόλυνση του στόματος και του λαιμού, σε βρέφη και σε άτομα που έχουν πάρει αντιβιοτικά ή έχουν κάποιο πρόβλημα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Την περίοδο 2005-2006, είχε ξεσπάσει επιδημία κερατίτιδας (φλεγμονή στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού) σε χρήστες φακών επαφής στις ΗΠΑ, η οποία διαπιστώθηκε ότι οφειλόταν στον μύκητα Fusarium.

Αναλύοντας δείγματα από 500 νιπτήρες που προέρχονταν από 131 κτίρια –επιχειρήσεων, σπιτιών, πανεπιστημιακών κοιτώνων και δημοσίων χώρων– στην Πενσυλβάνια, το Μέρυλαντ, τη Βιρτζίνια, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Νότια Καρολίνα, τη Τζώρτζια, τη Φλόριντα και την Καλιφόρνια, διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα ήταν μολυσμένα με μύκητες της οικογένειας Fusarium.

Οι μύκητες Fusarium μπαίνουν στο σώμα μέσω πληγής ή τραύματος, μέσω καθετήρων και ενδοφλέβιων συσκευών ή με την εισαγωγή ενός βιοφίλμ στο μάτι.

Πρόκειται για τοξικούς μύκητες, ανθεκτικούς στα περισσότερα ειδικά φάρμακα, που αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να τον μολύνουν προκαλώντας του σοβαρά προβλήματα, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές.

Οι λοιμώξεις από αυτόν τον μύκητα αντιμετωπίζονται δύσκολα, επειδή είναι ανθεκτικός σε πολλά από τα υπάρχοντα αντιμυκητιακά φάρμακα, τονίζουν οι επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια που πραγματοποίησαν τη μελέτη.

Στο 66% των νιπτήρων που εξέτασαν και στο 82% των κτιρίων εντόπισαν τουλάχιστον ένα δείγμα από τον μύκητα Fusarium – σε μερικά υπήρχαν πολλαπλά.

Το περίπου 70% των μυκήτων που απομονώθηκαν ήταν από είδη που συχνά σχετίζονται με λοιμώξεις των ανθρώπων.

Τα σιφόνια και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις είναι καλυμμένες με τέτοιο βιοφίλμ, δηλαδή με ένα στρώμα ζώντων μικροοργανισμών. Αν αγγίξει κανείς αυτό το στρώμα και μετά τρίψει λ.χ. το μάτι του, μπορεί να μολυνθεί (γι΄αυτό και πρέπει να σαπουνίζουμε καλά τα χέρια μας κάθε φορά που αγγίζουμε οποιαδήποτε επιφάνεια στο μπάνιο).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πιο ευάλωτοι στη μόλυνση με τους μύκητες Fusarium είναι όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως πολλοί πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, οι ηλικιωμένοι, τα μωρά και όσοι έχουν κάνουν μεταμόσχευση.

Όπως όμως αποδεικνύει η περίπτωση της επιδημίας κερατίτιδας στις ΗΠΑ, ούτε οι νέοι και υγιείς έχουν ανοσία σε αυτήν.

Πηγή: www.onmed.gr