Σήμερα θα φάμε Πατάτες Ακορντεόν!
Δεν υπάρχει καλύτερο συνοδευτικό για το ψητό κρέας από τις πατάτες φούρνου. Στην πιο γιορτινή εκδοχή τους βέβαια, γίνονται “ακορντεόν” και γεμίζονται με ζαμπόν και τυριά.
Υλικά
- 8 πατάτες σε ίδιο μέγεθος
- 8 φέτες ζαμπόν λεπτές (προαιρετικά)
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 50γρ. πικάντικο τυρί τριμμένο (παρμεζάνα, λαδοτύρι Μυτιλήνης, κεφαλογραβιέρα)
- 2 ποτήρια ζωμό κοτόπουλου
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Βιολογικό γάλα για βρέφη και νήπια – Αγνότητα και Υψηλή Διατροφική Αξία
[babyPostAd]Διαδικασία
Καθαρίζετε τις πατάτες και, αν χρειάζεται, κόβετε μια μικρή φετούλα στο πλάι για να είναι πιο σταθερές. Με κοφτερό μαχαίρι τις κόβετε βαθιά σε λεπτές παράλληλες φέτες χωρίς να φτάσετε μέχρι κάτω. Όταν τις ανοίξετε θα μοιάζουν με ακορντεόν (ή ανοιχτό βιβλίο).
Λαδώνετε με πινέλο τον πάτο ενός σκεύους και πασπαλίζετε με το σκόρδο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC.
Κόβετε το ζαμπόν σε λεπτές λωρίδες και τις βάζετε ανάμεσα από τις φέτες πατάτας αφού τις αλατίσετε. Βάζετε τις πατάτες στο σκεύος, τις περιχύνετε με το ζωμό και τις βάζετε στο μάτι της κουζίνας μέχρι να πάρει βράση ο ζωμός.
Μεταφέρετε το σκεύος στο φούρνο και ψήνετε για 20 λεπτά. Θα πρέπει να έχουν μαλακώσει ελαφρώς.
Τις πασπαλίζετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το τριμμένο τυρί και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσουν. Τις σερβίρετε ζεστές.