Σήμερα το μεσημέρι θέλω να κοιμηθείς…

Γνωρίζοντας ότι ο μεσημεριανός ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός και ότι τα παιδιά χρειάζονται περίπου δεκατέσσερις ώρες ύπνου ημερησίως αγχώνεστε πολύ με το γεγονός ότι το παιδί σας αρνείται να κοιμηθεί μετά το μεσημεριανό του φαγητό. Επιπλέον, έχετε παρατηρήσει πως όταν δεν κοιμάται το μεσημέρι, το απόγευμα είναι ιδιαίτερα νευρικό και τις περισσότερες φορές νυστάζει πολύ νωρίς, πριν το βραδινό φαγητό. Αναρωτιέστε πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα “Οι γονείς κάνουν τη διαφορά” και “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά” κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Μη δείχνετε υπερβολικό ενδιαφέρον ή επιμονή για να κοιμηθεί. Να συμπεριφέρεστε με φυσικότητα.

Προσπαθήστε να έχει αρκετές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του πρωινού. Ύστερα από έναν καλό περίπατο τα παιδιά κοιμούνται ευκολότερα.

Αν θέλει να πάρει μαζί του το αγαπημένο του αρκουδάκι ή παιχνίδι μη φέρετε αντίρρηση με τη σκέψη ότι θα χασομερήσει παίζοντας αντί να κοιμηθεί. Το χρειάζεται γιατί του δίνει παρηγοριά και ασφάλεια.

Αν κάποιο μεσημέρι το παιδί δε θέλει με κανέναν τρόπο να κοιμηθεί δε μπορείτε να το υποχρεώσετε. Μπορείτε όμως να το βάλετε να ξεκουραστεί στο δωμάτιό του.

Πριν από την ώρα του ύπνου απασχολήστε το με ήρεμα παιχνίδια. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που του προκαλεί ένταση πιθανόν να διαταράξει το ρυθμό του ύπνου του.

Μην του υπόσχεστε διάφορα δώρα προκειμένου να κοιμηθεί. Η πρακτική αυτή ίσως να χρησιμοποιηθεί από το παιδί σας ως νέο όπλο για να σας κάνει μικροεκβιασμούς ή για να τραβάει την προσοχή σας. Είναι καλύτερα να αντιμετωπίσετε το θέμα με φυσικότητα και πειθώ.

Μην το ξυπνήστε εάν μια μέρα θέλει να κοιμηθεί περισσότερο από το συνηθισμένο, άλλωστε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι έχει έλλειψη ύπνου ή το απαιτεί ο οργανισμός του. Οι ώρες του παιδιού μπορούν να διαφοροποιούνται ανάλογα με τις περιστάσεις.

news.gr