Συμβουλές για ένα ισχυρότερο αδελφικό δεσμό
Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να έχουν καλή σχέση μεταξύ τους;
Το πρωτότοκο παιδί, συνήθως απολαμβάνει την απεριόριστη αγάπη και το ενδιαφέρον των γονιών του.Από τη στιγμή που το παιδί αντιλαμβάνεται την εγκυμοσύνη της μητέρας του, τα συναισθήματά του αρχίζουν να αλλάζουν, και ο καινούριος εισβολέας στην οικογένεια του δίνει την αίσθηση της ανασφάλειας.
Τα συναισθήματα συνεχίζουν να αλλάζουν και μετά τη γέννηση του καινούργιου μωρού. Το καινούργιο πλάσμα, εισβάλλει με ιδιαίτερα δυναμικό και απαιτητικό τρόπο στη ζωή της οικογένειας αλλά όλοι είναι τρυφεροί και το αποκαλούν αδελφάκι.
Στην αρχή γίνεται συχνά αντικείμενο μίσους, αλλά αργότερα δίνει τη θέση του στην αγάπη, καθώς το μωρό εξελίσσεται σ’ ένα ανθρώπινο πλάσμα, που παίζει. To παιδί αρχίζει να νιώθει πολλές φορές υπεύθυνο για το μικρό αδελφάκι του και θέλει να το προστατέψει. Όταν το παιδί ανακαλύπτει ότι ο μικρός του αδελφός (ή αδελφή) που αγαπάει είναι το ίδιο πρόσωπο με το νεογέννητο βρέφος, είναι μια συγκλονιστική εμπειρία.
Σε πολλές αδελφικές σχέσεις η σύγκρουση μπορεί να είναι αναπόφευκτη, αλλά οι ώρες διασκέδασης στην αυλή και το υπόγειο, εξισορροπούν μια καλή σχέση στη ζωή. Πολλά παιδιά αισθάνονται ότι εκθρονίζονται από την αγκαλιά της μαμάς από τα επόμενα αδέλφια.
Γκρίνιες, τσακωμοί, μαλλιοτραβήγματα, και ξύλο, είναι στο ημερήσιο πρόγραμμα. “Όχι, δεν θα μπεις στο δωμάτιό μου, έφαγες περισσότερο παγωτό, εμένα θα πάρει μαζί της η μαμά”.
Στον αντίποδα βέβαια όταν τα αδέλφια απλά αγνοούν ο ένας τον άλλον και δεν έχουν διαφωνίες και μάχες μεταξύ τους, η σχέση τους παραμένει ψυχρή και απόμακρη, στην υπόλοιπη ζωή τους.
Αν τα παιδιά σας δυσκολεύουν τη ζωή μεταξύ τους, είναι φυσικό να επικεντρωθείτε σε αυτό το πρόβλημα, βοηθώντας τους να μάθουν πώς να επιλύουν τις διαφορές τους πιο ήρεμα.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα κίνητρά τους για συνεργασία εξαρτάται από τη στάση σας απέναντί τους και όχι από την αδιάκοπη αγορά παιχνιδών. Τα παιδιά αισθάνονται αμέσως την εξισορρόπιση της φροντίδας, και της τρυφερότητας ανάμεσά τους.
Πώς μπορούν τα αδέλφια να δημιουργήσουν και να εξωτερικεύουν καλά συναισθήματα; Αυτό ίσως σας κάνει να νιώσετε απελπισμένοι, ειδικά όταν αγωνίζεστε πολλές φορές την ημέρα να δημιουργήσετε μια σωστή επικοινωνία. Να θυμάστε ότι το χαμόγελο έχει ευεργετική επίδραση.
1. Προωθείστε κοινές δραστηριότητες των παιδιών. Η σχετική έρευνα βελτίωσης των αδελφικών σχέσεων δείχνει ότι όταν τα παιδιά που μοιράζονται δραστηριότητες έχουν καλύτερες σχέσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι δραστηριότητες, ειδικά αν υπάρχει μια διαφορά ηλικίας ή ενδιαφέροντος. Εάν δώσετε προσοχή, θα βρείτε τις προτιμήσεις τους, και θα ενθαρρύνετε τουλάχιστον μία κοινή δραστηριότητα κάθε μέρα.
2. Μην διακόπτετε το παιχνίδι τους όταν συνεργάζονται και διασκεδάζουν. Ισχύει το ίδιο με τη φράση «Ποτέ μην ξυπνάτε ένα μωρό που κοιμάται. Όταν τα αδέλφια παίζουν μαζί καλά, μην το θεωρείτε δεδομένο. Ενισχύστε το παιχνίδι τους και μην το διακόπτετε, εκτός εάν είναι αναπόφευκτο.
3. Η ωκυτοκίνη είναι σύμμαχος στο δέσιμο με τα παιδιά σας. Το γέλιο το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, ο χορός, το τραγούδι είναι μέσα στις δραστηριότητες που προκαλούν την ωκυτοκίνη στην καθημερινή σας ρουτίνα.
4. Δώστε ειδικό χρόνο στο καθένα από τα παιδιά σας, και καθορίστε τουλάχιστο δέκα λεπτά καθημερινά να περνούν μαζί. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν τα παιδιά σας έχουν διαφορά ηλικίας, και ο χρόνος τους είναι περιορισμένος.
5. Όταν έχουν μια άσχημη ημέρα, πάρτε τα παιδιά σας έξω σε μια δραστηριότητα που αγαπούν για να αλλάξει η διάθεσή τους.
6. Συμπεριλάβετε στη ρουτίνα της ώρας του ύπνου να λένε μεταξύ τους πάντα καληνύχτα. Μια υπέροχη ευκαιρία για δέσιμο είναι τα μεγαλύτερα αδέλφια να διαβάζουν στα μικρότερα μια ιστορία πριν τον ύνο.
7. Δώστε κίνητρα στα αδέλφια να μάθουν να υποστηρίζονται και να συνεργάζονται μεταξύ τους. Ετοιμάστε τα παιδιά να φύγουν από το σπίτι στις 8 μαζί. Θα τους δώσει το χρόνο να μιλήσουν και να μοιραστούν ανησυχίες και εντυπώσεις στο δρόμο για το σχολείο.
8. Βάλτε κάποιες εργασίες στα παιδιά σας που απαιτούν συνεργασία. Να πλύνουν το αυτοκίνητο μαζί, να ετοιμάσουν τα πρωινά σάντουιτς για το σχολείο, ή να προγραμματίσουν μια διασκεδαστική οικογενειακή εκδρομή. Αφήστε τα παιδιά να συνεργαστούν μαζί και να σχεδιάζουν μόνα τους τις κινήσεις τους. Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν αμέτοχοι, έτσι ώστε να βρούν σταδιακά τον ρυθμό συνεργασίας τους διασκεδάζοντας.
9. Μιλήστε και συμπεριφερθείτε στα παιδιά με καλοσύνη και όχι με φωνές. Βρείτε έναν τρόπο που να ζεσταίνει την καρδιά τους. Σύντομα, θα παρατηρήσετε ότι τα παιδιά σας αντιγράφουν, και εμπνέονται με την ίδια συμπεριφορά μεταξύ τους.
12. Βοηθήστε τα παιδιά να λύνουν τα προβλήματα χωρίς να επιπλήξετε τα λάθη τους. Η σύγκρουση είναι μέρος κάθε ανθρώπινης σχέσης, και τα παιδιά εξακολουθούν να μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται τα έντονα συναισθήματά τους. Θα πρέπει να περιμένετε ότι τα παιδιά σας θα ξεσπούν μεταξύ τους.
Ως γονείς αντισταθείτε στην παρόρμηση να πάρετε το μέρος κάποιου παιδιού, γιατί αυτό θα αυξήσει την αντιπαλότητα. Ακούστε το πρόβλημά τους και προτείνετε λύσεις στις ανάγκες τους, χωρίς να επιτεθείτε στο πρόσωπο που φταίει.
Να θυμάστε πάντα ότι βοηθάτε τα παιδιά σας όταν αφιερώνετε ξεχωριστό χρόνο για το καθένα. Όταν το κάθε παιδί γνωρίζει ότι δεν χρειάζεται να διεκδικήσει περισσότερο χρόνο από την προσοχή και την αγάπη των γονιών του έχει την ευκαιρία να ανθίσει.
Δώστε περισσότερη αγάπη.
Πηγή: el.gr