Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – Όσα πρέπει να ξέρετε!

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – Όσα πρέπει να ξέρετε!

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Τι είναι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών;

Εάν αισθάνεστε μια ανεξέλεγκτη ώθηση να μετακινήσετε τα πόδια σας για να απαλλαγείτε από την κούραση, το μυρμήγκιασμα ή τις αισθήσεις καψίματος, πιθανότατα έχετε σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS).

[babyPostAd]Δεν είσαι μόνη. Μία μελέτη σε πάνω από 600 έγκυες γυναίκες διαπίστωσε ότι πάνω από 16% ανέφεραν συμπτώματα του συνδρόμου.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως όταν βρίσκεστε σε ηρεμία, ειδικά προτού κοιμηθείτε ή όταν καθίσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως στη διάρκεια κάποιας ταινίας ή κατά τη διάρκεια μιας μακράς πορείας με αυτοκίνητο. Τις περισσότερες φορές, θα αισθανθείτε τα συμπτώματα του RLS στα κάτω πόδια σας, αλλά μερικές γυναίκες το αισθάνονται στα πόδια, τους μηρούς, τα χέρια ή τις παλάμες τους.
Η μετακίνηση των άκρων σας προσφέρει άμεση ανακούφιση, αλλά οι αισθήσεις επιστρέφουν όταν σταματήσετε να κινείστε. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ειδικά όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε. Εάν το σύνδρομο σας κρατά ξύπνιες τη νύχτα, θα μπορούσατε να καταλήξετε σοβαρά κουρασμένες.
Ευτυχώς για τις γυναίκες που αναπτύσσουν RLS κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι προσωρινό. Τα συμπτώματα συνήθως κορυφώνονται όταν είστε έγκυος 7 ή 8 μηνών και εξαφανίζονται εντελώς από τη στιγμή που γεννάτε το μωρό σας ή μέσα στον επόμενο μήνα.

Τι προκαλεί το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών;

Δεν έχει εντοπιστεί καμία μεμονωμένη αιτία, αλλά η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτός από το γεγονός ότι επηρεάζει μεγάλο αριθμό εγκύων γυναικών, το RLS επηρεάζει τους άνδρες, τα παιδιά και τις γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Και φαίνεται να είναι κληρονομικό!  Για τις γυναίκες που έχουν ήδη RLS, συνήθως επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κανείς δεν ξέρει γιατί σε γυναίκες που δεν είχαν ποτέ αναπτύξει το RLS, ξαφνικά εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν όμως αρκετές θεωρίες. Η έλλειψη σιδήρου, η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, οι ορμονικές αλλαγές (ειδικά η αύξηση των οιστρογόνων) και οι κυκλοφοριακές αλλαγές είναι όλοι πιθανοί ένοχοι.

Τι μπορείτε να κάνετε για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Πράγματα που πρέπει να αποφύγετε

  • Τα περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του RLS δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Η κουινίνη (που βρίσκεται μέσα σε τονωτικό νερό) χρησιμοποιείται μερικές φορές για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του RLS, αλλά μην το πάρετε χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας. Η ασφάλεια της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει τεκμηριωθεί.
  • Ακόμη και μια μικρή ποσότητα καφεΐνης μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα του RLS. Εάν τα συμπτώματα του RLS σας ενοχλούν, ίσως προσπαθήσετε να εξαλείψετε πλήρως την καφεΐνη από τη διατροφή σας, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει.
  • Μερικά φάρμακα, όπως τα αντιισταμινικά, κάνουν τα συμπτώματα χειρότερα για μερικούς ανθρώπους.
  • Το να παραμείνετε ξαπλωμένη στο κρεβάτι διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση πριν πάτε για ύπνο μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Όσο περισσότερο μένετε ακίνητες, τόσο πιο πιθανό θα είναι το RLS. Αντ ‘αυτού, να κινήστε όσο το δυνατόν περισσότερο και να πηγαίνετε στο κρεβάτι  μόνο όταν είστε πραγματικά έτοιμοι να κοιμηθείτε.

Πράγματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν

  • Ρωτήστε το γιατρό ή τη μαία σας για να δοκιμάσετε συμπληρώματα όπως σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β12 ή φυλλικό οξύ. Ανάλογα με τις ποσότητες της προγεννητικής βιταμίνης σας, ο γιατρός σας θα σας προτείνει τι σας χρειάζεται.
  • Ορισμένες γυναίκες θεωρούν χρήσιμο να τεντώσουν τα πόδια τους, να κάνουν ένα μασάζ, να χρησιμοποιήσουν ζεστές ή κρύες κομπρέσες, να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο ή να εξασκήσουν τις τεχνικές χαλάρωσης. Ίσως θα σας βοηθήσει εαν ο σύντροφος σας να μπορεί να σας τρίψει τα πόδια μέχρι να κοιμηθείτε.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή