Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών: Όσα πρέπει να ξέρετε!
Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών μπορεί να εκδηλωθεί μετά την χορήγηση φαρμάκων για την πρόκληση ωορρηξίας.
Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών εκδηλώνεται πιο συχνά σε γυναίκες που υποβάλλονται σε τεχνητή γονιμοποίηση και των οποίων τα επίπεδα οιστραδιόλης είναι υψηλά. Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί και όταν ένας μεγάλος αριθμός ανώριμων ωαρίων έχει αναπτυχθεί.
Μία στις τρεις γυναίκες έχουν ήπια συμπτώματα κατά τη διάρκεια της τεχνητής διέγερσης των ωοθηκών με φάρμακα. Σοβαρότερα συμπτώματα όπως εμετός και δύσπνοια είναι σπάνια.
Η γυναίκα με ήπιο ή μέτριας έντασης σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών θα πρέπει να μειώσει τις δραστηριότητές της και προσέχει την πρόσληψη υγρών. Η σοβαρή μορφή του συνδρόμου αντιμετωπίζεται στο νοσοκομείο. Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή είναι η αφυδάτωση και η πίεση από τα υγρά που συγκεντρώνονται στην κοιλιά. Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν και τον κίνδυνο θρόμβωσης. Ακραία επιπλοκή είναι η συστροφή της ωοθήκης, δηλαδή όταν το όργανο περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες από τη διάγνωση του συνδρόμου, οπότε και η γυναίκα επιστρέφει στην καθημερινότητά της.