Συσπάσεις στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις συσπάσεις

Συσπάσεις στην εγκυμοσύνη

Τι είναι οι συσπάσεις στην εγκυμοσύνη;

Για να καταλάβουμε τι είναι οι συσπάσεις, πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα τη δομή της μήτρας. Η μήτρα είναι κατά βάση ένας σάκος με μεγάλου πάχους τοιχώματα, μέσα στην κοιλότητα του οποίου αναπτύσσεται προστατευμένο το μωρό. Τα τοιχώματα του σάκου αυτού αποτελούνται από μυϊκό ιστό.

Ο μυϊκός ιστός του τοιχώματος της μήτρας, όπως άλλωστε και κάθε μυς του σώματος, σε κάποιες περιπτώσεις συσπάται. Όταν η σύσπαση αυτή λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιλάμε για συσπάσεις ή – για να είμαστε πιο ακριβείς – μιλάμε για συσπάσεις της μήτρας.

Ποια είναι τα είδη των συσπάσεων;

Οι συσπάσεις είναι δυνατόν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης.

• Ήδη από το πρώτο τρίμηνο της κύησης, όταν το έμβρυο μετά την εμφύτευσή του στο τοίχωμα της ενδομητρικής κοιλότητας, αρχίζει και αναπτύσσεται.
• Συσπάσεις στην εγκυμοσύνη, ενδέχεται να εμφανιστούν και μετά από τη σεξουαλική επαφή. Οι συσπάσεις αυτές δεν είναι όμοιες με τις συσπάσεις του τοκετού.
• Συνήθως μεταξύ της 28ης και 30ης εβδομάδας της κύησης εμφανίζονται οι συσπάσεις Braxton-Hicks, οι οποίες είναι κατά κανόνα ασυντόνιστες και ανώδυνες. Οι συσπάσεις αυτές βοηθάνε την κάθοδο του μωρού στη λεκάνη, ώστε να «πάρει θέση» για τον τοκετό
• Συσπάσεις, οι οποίες παρουσιάζουν συντονισμό και γίνονται αντιληπτές από τη γυναίκα, μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της κύησης και να αυξήσουν τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό.
• Συσπάσεις εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο στάδιο, οπότε και προκαλούν την έξοδο του νεογνού από τη μήτρα
• Συσπάσεις εμφανίζονται και στο τρίτο στάδιο του τοκετού, οπότε και προωθούν την έξοδο και του πλακούντα
• Τέλος η μήτρα συσπάται και μετά το πέρας του τοκετού. Κατά τον τρόπο αυτό ασκείται πίεση στα αγγεία, που βρίσκονται εντός της ενδομητρικής κοιλότητας και σταματάει η αιμορραγία της μήτρας.

Πότε οι συσπάσεις είναι επιζήμιες για την κύηση;

Ανατρέχοντας στα είδη των συσπάσεων βλέπουμε, πως οι συσπάσεις είναι κατά βάση επιζήμιες, όταν προδιαθέτουν για πρόωρο τοκετό.

Πώς θα καταλάβω, αν οι συσπάσεις είναι επικίνδυνες;

Καταρχήν, καλό θα ήταν, οποτεδήποτε αισθανθείτε κάποιο πόνο να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας, ο οποίος είναι και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος, για να αξιολογήσει τα συμπτώματα, που συνδέονται με την κίνηση.

Σε γενικές γραμμές όμως, καταλαβαίνετε πως η μήτρα σας συσπάται, αν ξαπλώσετε και βάλετε την παλάμη σας στην κοιλιά σας. Σε περίπτωση σύσπασης της μήτρας θα νιώσετε το κοιλιακό τοίχωμα να «σκληραίνει» ομοιόμορφα. Με τον όρο ομοιόμορφα εννοούμε, πως η σκλήρυνση εκτείνεται σε όλη την κοιλιά και όχι τοπικά, όπως θα συνέβαινε για παράδειγμα, αν ακουμπούσατε κάποιο άκρο του μωρού σας.

Συνήθως οι προπαρασκευαστικές συσπάσεις, που είναι γνωστές ως Braxton-Hicks είναι ανώδυνες, δεν διαρκούν πολύ, δεν έχουν συντονισμό και συνήθως εμφανίζονται, όταν βρίσκεστε σε ηρεμία, ενώ περιορίζονται με την κίνηση. Αντίθετα, οι συσπάσεις, που προδιαθέτουν για πρόωρο τοκετό είναι σχετικά επώδυνες και είναι συντονισμένες – έχουν δηλαδή μία κανονικότητα. Γενικά, αν αντιληφθείτε 5 με 6 συσπάσεις μέσα σε μία ώρα, οι οποίες έχουν η κάθε μία διάρκεια περίπου 30 δευτερόλεπτα, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για συσπάσεις πρόωρου τοκετού.

Πώς αντιμετωπίζονται οι συσπάσεις του πρόωρου τοκετού;

Οι συστάσεις είναι συνήθως οι εξής:

• Ανάπαυση στο κρεβάτι
• Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, που αναστέλλει τις συσπάσεις
• Ενδοκολπική χορήγηση προγεστερόνης, η οποία ενισχύει τον τράχηλο της μήτρας
• Χορήγηση κορτιζόνης, η οποία προωθεί την ωρίμανση των πνευμόνων του εμβρύου