Σκολίωση : Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Σκολίωση : Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Σκολίωση

Τι είναι η σκολίωση;

Σκολίωση είναι η παθολογική, υπέρμετρη ανάπτυξη κύρτωσης της σπονδυλικής στήλης προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά ηλικία 10-12 ετών και σε εφήβους. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά με σκολίωση δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχει πάθηση των οστών ή του νευρικού συστήματος που ίσως επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη. Η κύρτωση μπορεί να είναι πολύ μικρή. Μολαταύτα, συνήθως επιδεινώνεται με τον καιρό, τουλάχιστον μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ανάπτυξη. Η ήπια σκολίωση συνήθως αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα. Αν η κύρτωση είναι πολύ έντονη μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία των πνευμόνων, με συνέπεια καρδιολογικά προβλήματα. Το τελευταίο σενάριο είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Πώς εκδηλώνεται η σκολίωση;

Στην ήπια σκολίωση, αν κοιτάξετε την πλάτη ενός παιδιού που στέκεται όρθιο σε ευθυτενή στάση, θα εντοπίσετε την κύρτωση. Ωστόσο, αν το παιδί σκύψει κρατώντας τα πόδια ίσια, η μια πλευρά της πλάτης θα φαίνεται πιο ψηλή από την άλλη. Ο παιδίατρος πρέπει να εξετάζει ετησίως όλα τα παιδιά σχολικής ηλικίας προς ανίχνευση σκολίωσης. Αν ο γιατρός υποπτευθεί σκολίωση, θα προχωρήσει σε ειδικές ακτινογραφίες που θα μετρήσει τη σκολιωτική γωνία (γωνία του Cobb).

Προστατέψτε το παιδί σας από την σκολίωση!

Ο Κουασιμόδος, ήρωας του μυθιστορήματος Η Παναγία των Παρισίων, έπασχε από σοβαρή κυφοσκολίωση! Κύφωση είναι η υπερβολική ανάπτυξη του θωρακικού κυρτώματος, ενώ σκολίωση είναι η υπέρμετρη ανάπτυξη κύρτωσης της σπονδυλικής στήλης προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Η ήπια κύφωση είναι φυσιολογική. Η σοβαρή κύφωση παρατηρείται κυρίως στους ηλικιωμένους και συνδέεται με την οστεοπόρωση.

Πώς αντιμετωπίζεται η σκολίωση;

Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια σχετικά με την αναγκαιότητα θεραπευτικών επεμβάσεων σε παιδιά με σκολίωση. Αυτά τα κριτήρια αφορούν στην ηλικία του παιδιού και στον βαθμό κυρτότητας της σπονδυλικής στήλης. Αν το παιδί πλησιάζει στην φάση ολοκλήρωσης της ανάπτυξης του (δηλαδή μετα την εφηβεία) και η κυρτότητα είναι ήπια, δεν απαιτείται θεραπεία. Αν το παιδί είναι νεαρότερο και η κυρτότητα πιο έντονη, είναι απαραίτητο κάποιο είδος θεραπείας.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η σκολίωση είναι ήπια και δεν χρήζει θεραπείας. Ωστόσο, το παιδί πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από τον γιατρό, ώστε να επιβλέπεται η εξέλιξη της κυρτότητας. Στην πιο σοβαρή σκολίωση, το παιδί φοράει αφαιρούμενους κηδεμόνες κάτω από τα ρούχα. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις, το παιδί υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση (σπονδυλοδεσία). Αν ο ορθοπεδικό χειρουργός θεωρήσει οτι η σπονδυλοδεσία δεν επαρκεί για την διόρθωση της κυρτότητας και την πρόληψη της ανάπτυξής της, τότε τοποθετεί μεταλλικές ράβδους παράλληλα με την σπονδυλική στήλη ώστε να την στηρίξει.

Κατά πάσα πιθανότητα, αν το παιδί σας έχει σκολίωση δεν θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Babyradio – Εγκυκλοπαίδεια Υγείας του Παιδιού, εκδόσεις Διόπτρα

Διαβάστε ακόμη:

Λόρδωση – Κύφωση – Σκολίωση: Η εικόνα που θα σας δείξει αν πάσχει το παιδί σας

Λόρδωση – σκολίωση: Ξεχωρίστε τις μέσα από εικόνες