Σπιτικές θεραπείες για τα «κρυωμένα» παιδιά, συνιστά η AAP

Σπιτικές θεραπείες για τα «κρυωμένα» παιδιά, συνιστά η AAP

Σπιτικές θεραπείες

Αντί για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα, οι γονείς θα πρέπει να επιδιώκουν την θεραπεία των παιδιών τους με φυσικά μέσα, συνιστά η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων (AAP).

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Δηλώστε συμμετοχή και κερδίστε ένα ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ Χριστουγεννιάτικο δέντρο αξίας 500€

Όπως όλα τα φάρμακα, ακόμα και οι θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε μικρά παιδιά, προειδοποιεί η AAP. Για το λόγο αυτό, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά, από το 2008, να μην χορηγούνται στα παιδιά κάτω των 4 ετών μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το βήχα και το κοινό κρυολόγημα.

Προτεινόμενο βιβλίο από το babyradio… Η βίβλος της εγκυμοσύνης!

Σύμφωνα με την AAP, τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 6 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν αυτές τις θεραπείες μόνο υπό την καθοδήγηση του γιατρού τους. Ωστόσο, για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι ακίνδυνες, εάν ακολουθηθούν σωστά οι οδηγίες δοσολογίας που αναγράφονται στη συσκευασία.

Τα «γιατροσόφια» της AAP

Υπάρχουν πιο ασφαλείς, πιο εύκολοι και λιγότερο δαπανηροί τρόποι για να ανακουφίσετε τα άρρωστα παιδιά από συμπτώματα, όπως μια βουλωμένη μύτη και βήχας, συνιστά η Ακαδημία. Μερικές από τις προτάσεις της περιλαμβάνουν:

  • Καταρροή: Χρησιμοποιήστε χαρτομάντιλο. Μια μύτη που τρέχει μπορεί να σταματήσει είτε αναρροφώντας είτε φυσώντας. Παρόλο που τα αντισταμινικά είναι χρήσιμα στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, δεν βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Τα καλά νέα είναι ότι η ρινική καταρροή βοηθά τον οργανισμό να απαλλαγεί από τους δυσάρεστους ιούς που αρρωσταίνουν τα παιδιά.
  • Βουλωμένη μύτη: Καμία φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να αφαιρέσει την ξηρή βλέννη ή το πύον από τη μύτη, όμως οι ρινικές πλύσεις μπορούν να βοηθήσουν. Το ρινικό σπρέι ή οι σταγόνες από φυσιολογικό ορό μπορούν να ρευστοποιήσουν τη βλέννη, έτσι ώστε τα παιδιά να φυσήξουν τη μύτη τους πιο εύκολα. Το αλατούχο διάλυμα μπορεί να γίνει στο σπίτι με την προσθήκη 4/10 κουταλιού του γλυκού επιτραπέζιου αλατιού σε 240 ml ζεστό νερό. Εάν ένα αλατούχο διάλυμα δεν είναι διαθέσιμο, λίγες σταγόνες ζεστό νερό σε κάθε ρουθούνι μπορούν, επίσης, να λειτουργήσουν. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί έως ότου η μύτη καθαρίσει. Η πολύ κολλώδης βλέννη μπορεί, επίσης, να αφαιρεθεί με μία υγρή μπατονέτα. Αν ο αέρας είναι ξηρός στο περιβάλλον του παιδιού είναι ξηρός, ένας υγραντήρας ή ένα ζεστό ντους μπορεί να διατηρήσει τη βλέννη των παιδιών υγρή.
  • Βήχας: Σε περίπτωση βήχα τα παιδιά κάτω των 3 μηνών θα πρέπει να εξετάζονται από το γιατρό τους. Στα μωρά μεταξύ 3 μηνών και 1 έτους μπορούν να χορηγηθούν 1-3 κουταλάκια του τσαγιού (5 έως 15 ml) ζεστά υγρά, όπως νερό ή χυμός μήλου, τέσσερις φορές την ημέρα. Τα παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους δεν θα πρέπει να καταναλώνουν μέλι, το οποίο διαλύει τη βλέννη και «μαλακώνει» το βήχα, αλλά στα παιδιά άνω των 12 μηνών μπορεί να χορηγηθεί έως και ένα κουταλάκι του γλυκού.
  • Σπασμοί βήχα: Η έκθεση στο ζεστό ατμό από ένα ντους μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κρίσεων βήχα.

Τα παιδιά με βήχα ή κρυολόγημα μπορεί να μην χρειάζονται πάντα θεραπεία, τονίζει η AAP. Αν δεν ενοχλούνται από τα συμπτώματά τους και συνεχίζουν να παίζουν και να κοιμούνται κανονικά, δεν χρειάζονται κάποιο σπιτικό ή μη φάρμακο. Οι θεραπείες αυτές είναι χρήσιμες μόνο αν η ασθένεια προκαλεί δυσφορία στα παιδιά και δεν τους επιτρέπει να κοιμηθούν.

Οι γονείς θα πρέπει, επίσης, να θυμούνται ότι ο πυρετός βοηθάει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τους ιούς και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο εφόσον φτάσει ή ξεπεράσει τους 39 βαθμούς και το παιδί είναι ανήσυχο. Ο υψηλός πυρετός και ο πόνος μπορούν να αντιμετωπιστούν με ιβουπροφαίνη, επισημαίνει η AAP.

Πηγή:  liveit.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ήρθε το Φθινόπωρο: Προλάβετε το κρυολόγημα των παιδιών

Πώς θα ξεχωρίσετε τη γρίπη από το κρυολόγημα