Τα 3 μεγαλύτερα λάθη διαχείρισης χρόνου των μαμάδων

Τα 3 μεγαλύτερα λάθη διαχείρισης χρόνου των μαμάδων

διαχείρισης χρόνου των μαμάδων

To διαβάσαμε στο aspaonline και μας άρεσε!

Η διαχείριση χρόνου είναι ένα θέμα που με συναρπάζει. Άρχισα να μελετάω σχετικά με τη διαχείριση χρόνου και τη παραγωγικότητα πριν να αποκτήσω παιδιά – καμία σχέση βέβαια η καθημερινότητά μου τότε με τώρα!

[babyPostAd]Όταν έγινα μαμά το πρόγραμμά μου ήρθε πάνω κάτω και δεν μπορούσα να τα προλάβω όλα. Το «δεν προλαβαίνω» ήταν η μόνιμη κουβέντα που έβγαινε από το στόμα μου. Σιγά σιγά βέβαια βρήκα τις ισορροπίες μου και τώρα που τα παιδιά μου πηγαίνουν γυμνάσιο τα πράγματα είναι πολύ ευκολότερα!

Έχοντας μιλήσει με χιλιάδες μαμάδες τα τελευταία χρόνια μέσω του blog έχω καταλήξει ότι τρία είναι τα μεγαλύτερα λάθη διαχείρισης χρόνου των μαμάδων. Ακολουθούν παρακάτω, με tips και ιδέες για το πώς να τα αποφύγουμε:

Λάθος #1: Δεν βάζουμε πρώτα τη δική μας μάσκα οξυγόνου

Την αναλογία με τη μάσκα οξυγόνου σίγουρα την έχετε ακούσει. Στο αεροπλάνο όταν δίνουν οδηγίες για το τι θα γίνει σε περίπτωση που πέσει η πίεση της καμπίνας λένε «να φορέσετε πρώτα τη δική σας μάσκα». Γιατί αν δεν φορέσεις πρώτα τη δική σου μάσκα και χάσεις τις αισθήσεις σου, δεν μπορείς να βοηθήσεις κανέναν άλλον.

Πριν από λίγες μέρες πήγα αεροπορικώς στην Κρήτη. Μια και πήγαινα για να κάνω ένα σεμινάριο διαχείρισης χρόνου και θα αναφερόμουν στο παράδειγμα της μάσκας οξυγόνου, περίμενα να επιβεβαιώσω ότι εξακολουθούν να λένε τη συγκεκριμένη οδηγία. Και ναι, το είπαν ξεκάθαρα, τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά!

Και ιδού το φωτογραφικό ντοκουμέντο:

1 2 3

H Kathy Ireland είπε: «Λέμε ότι η οικογένειά μας είναι η προτεραιότητά μας, αλλά συχνά ξεχνάμε ότι είμαστε κι εμείς μέλη αυτής της οικογένειας. Αν δεν φροντίσουμε την υγεία μας, δε θα μπορούμε να βοηθήσουμε κανέναν άλλον».

Να φοράμε τη μάσκα του οξυγόνου σημαίνει ότι φροντίζουμε την σωματική μας και την πνευματική μας υγεία. Εξάλλου όταν η μαμά είναι χαρούμενη, όλοι είναι χαρούμενοι!

Λάθος #2: Ξεχνάμε να κλειδώσουμε έξω τους κλέφτες χρόνου

Όταν φτάνει βράδυ και έρχεται η ώρα να πέσουμε για ύπνο βεβαιωνόμαστε ότι κλείνουμε τις πόρτες, κλειδώνουμε το σπίτι και βάζουμε το συνεγερμό. Με άλλα λόγια, κλειδαμπαρώνουμε τους κλέφτες απ’ έξω!

Ξεχνάμε όμως ότι ο χρόνος είναι εξίσου πολύτιμος με τα υπάρχοντά μας, τα χρήματά μας και την περιουσία μας – για να μην πω ΠΙΟ πολύτιμος.

Υπάρχουν διάφορων ειδών κλέφτες χρόνου και για τον καθέναν είναι διαφορετικοί. Εγώ θα μιλήσω για έναν από τους δημοφιλέστερους: Για το internet και το κινητό που εγώ προσωπικά  τα λατρεύω και τα δύο. Όπως λέω συχνά δε θα ήθελα να ζω σε καμία άλλη εποχή από τη σημερινή. Μέσω των smartphones έχουμε πλέον στην τσέπη μας πανίσχυρους υπολογιστές. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να κάνουμε μέσα από το κινητό μας. Να συνδεθούμε, να διασκεδάσουμε, να δουλέψουμε, να εκπαιδευτούμε. Παρ’ όλα αυτά το internet και το κινητό μας είναι οι μεγαλύτεροι «κλέφτες χρόνου».

Ο μέσος ενήλικας κοιτάζει το κινητό του 150 φορές την ημέρα.

Δεν ξέρω αν ξέρετε πόσες φορές το κοιτάτε εσείς, εγώ όμως ξέρω γιατί το παρακολουθώ. Έχω κατεβάσει στο κινητό μου ένα app που μου δείχνει στοιχεία για το πώς και πόσο το χρησιμοποιώ το κινητό μου. Έχω βάλει και τις κόρες μου να το κατεβάσουν. Όχι γιατί θέλω να τις ελέγξω ή να τις περιορίσω, αλλά γιατί θέλω να γνωρίζουν. Θέλω να γνωρίζουν πόσο το χρησιμοποιούν, πόσες φορές το ανοίγουν και σε ποια apps καταναλώνουν το χρόνο τους.

Το πρώτο βήμα για να περιορίσουμε την αλόγιστη χρήση του κινητού είναι να γνωρίζουμε. Για αυτό συστήνω να κατεβάσετε κι εσείς ένα τέτοιο app, να μελετήσετε τα στοιχεία και να κάνετε την αυτοκριτική σας. Και αν τυχόν ο δικός σας κλέφτης χρόνου δεν είναι το κινητό σας, κλειδαμπαρώστε τον δικό σας κλέφτη απ’ έξω.

Τα app που προτείνω:

  • Για iphone: Moment (δωρεάν)
  • Για android: QualityTime (δωρεάν)

Λάθος #3: Δεν είμαστε σωστά οργανωμένες

Το μυαλό είναι για να δημιουργεί ιδέες, όχι για να τις αποθηκεύει» λέει ο David Allen ο συγγραφέας του βιβλίου Getting Things Done. Κι όμως εμείς γεμίζουμε το μυαλό μας με σκέψεις, με υποχρεώσεις, με «να θυμηθώ, να κάνω, να πάω». Να θυμηθώ ότι το πάρτυ είναι τότε. Να μην ξεχάσω να  πάω για το εμβόλιο. Να πάω να πάρω το παιδί πιο νωρίς από το σχολείο.

Στο βιβλίο μου Επιστροφή στα Σχολεία: Πλήρης Οδηγός για γονείς, γράφω πόσο σημαντικό είναι να κρεμάσουμε ένα οικογενειακό ημερολόγιο στο χώρο της κουζίνας. Εκεί θα σημειώνουμε το πρόγραμμα των διαφόρων δραστηριοτήτων, τις υποχρεώσεις παιδιών και γονιών (π.χ. συναντήσεις με δασκάλους, γιορτές σχολείου, ραντεβού με γιατρούς ακόμα και πάρτι) ώστε να είναι όλοι ενήμεροι για το πρόγραμμα της εβδομάδας.

Έτσι, όταν θα έρθει στο σπίτι μια ανακοίνωση ότι μια συγκεκριμένη μέρα τα σχολεία είναι κλειστά για αυτόν και για αυτόν το λόγο, το γράφουμε στο ημερολόγιο. Γιατί παρ’ όλο που νομίζουμε ότι θα το θυμηθούμε δε θα το θυμηθούμε! Θα γλυτώσουμε λοιπόν από το να τρέχουμε πανικόβλητοι τελευταία στιγμή.

Η Victoria Moran, είπε: «Δεν θα είσαι ποτέ τόσο νέα όσο είσαι σήμερα, έτσι ξόδεψε τη σημερινή σου μέρα, τη νεότητα του μέλλοντός σου, με τρόπο που να μη μετανιώσεις στο μέλλον. Επένδυσε στον εαυτό σου. Διασκέδασε. Κάνε κάτι σημαντικό. Αγάπησε κάποιον περισσότερο. Κατά μια έννοια είσαι απλώς ένα παιδί, αλλά ένα παιδί με αρκετά χρόνια πάνω του ώστε να ξέρει ότι η κάθε μέρα είναι ανεκτίμητη».

Χωρίς λύπη και τύψεις για όσα δεν κάναμε ως τώρα και χωρίς να τα αναβάλλουμε όλα για όταν «θα έχουμε περισσότερο χρόνο»,  ας αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε το χρόνο μας σωστότερα και ας αρχίσουμε να ζούμε καλύτερα σήμερα.

Πηγή:aspaonline.gr