Τα δίδυμα μπήκαν στην εφηβεία και ανταγωνίζονται μεταξύ τους
Σίγουρα το να μεγαλώνει κανείς μαζί με ένα δίδυμο αδερφάκι είναι ότι καλύτερο για ένα παιδί, είναι χαρά, διασκέδαση και ένας καθημερινός και παντοτινός φίλος.
Ποια είναι όμως τα κύρια χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής στα δίδυμα;
Κρίση ταυτότητας
Ενώ τα δίδυμα μπορεί σε μικρότερη ηλικία, ακόμη και να επιδιώκουν να φορούν τα ίδια ρούχα, και να τους διασκεδάζει να μπερδεύουν και να ξεγελούν τον κόσμο, για το ποιος είναι ποιος, σε αυτή πλέον την ηλικία θέλουν ακριβώς το αντίθετο, το οποίο εκδηλώνουν φυσικά στην υπερβολή που αρμόζει σε αυτή την ιδιαίτερα έντονη περίοδο. Προφανώς κάτι τέτοιο ισχύει κυρίως για τα δίδυμα του ιδίου φύλου και ακόμη περισσότερο για αυτά που είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Ενώ λοιπόν παλιότερα τα δίδυμα έκαναν πλάκα με το γεγονός ότι μοιάζουν, τώρα αποζητούν την απόλυτη διαφορετικότητα και προσπαθούν να την κατακτήσουν με διαφορετικά ρούχα, διαφορετικό στιλ και ξεχωριστές παρέες και δραστηριότητες.
Ανάπτυξη έντονου ανταγωνισμού
Τα περισσότερα δίδυμα, σε αυτή πια την ηλικία, έχουν ξεκάθαρα διαφορετικές κλίσεις, ταλέντα και ενασχολήσεις. Παρόλα αυτά, η εφηβεία είναι μια περίοδος που δημιουργείται ένας έντονος ανταγωνισμός μεταξύ τους. Σε περίπτωση που το ένα από τα δύο παιδιά είναι αισθητά καλύτερο σε κάτι, είτε αυτό είναι κάποιο χόμπι ή κάποιο μάθημα στο σχολείο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο άλλο παιδί, που προσπαθεί συνεχώς να το φτάσει. Η κατάσταση αυτή εντείνεται συνήθως, καθώς οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι φίλοι έχουν την τάση να συγκρίνουν τα δίδυμα, χρησιμοποιώντας μάλιστα χαρακτηρισμούς όπως “καλός και κακός σε κάτι”, τα οποία δημιουργούν στα παιδιά ένταση και συναισθήματα ανεπάρκειας.
Επιλογές καριέρας
Αν το ένα παιδί είναι ένας αντικειμενικά εξαιρετικός μαθητής και επιλέξει να γίνει π.χ. γιατρός και το άλλο παιδί έχει καλλιτεχνικές ανησυχίες και αποφασίσει να γίνει ζωγράφος ή ξυλουργός, δεν σημαίνει ότι το δεύτερο παιδί υστερεί σε ικανότητες. Η επιλογή της επαγγελματικής σταδιοδρομίας είναι ένα μεγάλο θέμα στα δίδυμα, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που είτε οι γονείς και το φιλικό περιβάλλον, είτε τα ίδια τα παιδιά, αποφασίζουν να ακολουθήσουν κοινό δρόμο, ενώ τα ενδιαφέροντα και οι κλίσεις τους είναι πολύ διαφορετικές. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί καλλιεργείται μέσα στην οικογένεια ότι καλό είναι να έχουν μια κοινή πορεία, είτε γιατί τα ίδια τα δίδυμα – φυσικά πάλι με υπευθυνότητα των γονιών – δεν κατάφεραν να ανεξαρτητοποιηθούν μέχρι σήμερα και να προχωρήσουν μόνα τους και συνεπώς αισθάνονται μια ανασφάλεια χωρίς τον αδερφό ή την αδερφή τους.
Διαφορές στην εξωτερική εμφάνιση
Παρόλο που ο ανταγωνισμός και η ζήλια, είναι χαρακτηριστικά που μετά την εφηβεία αρχίζουν να υποχωρούν, τα δίδυμα έχουν την τάση να συγκρίνουν την εμφάνισή τους, κάτι που ίσως περνάει υποσυνείδητα μέσα τους, αφού ο κόσμος συνηθίζει να κάνει τέτοιου είδους συγκρίσεις από μικρή ηλικία, ακόμη και μπροστά στα ίδια τα παιδιά! Αυτό λοιπόν είναι ένα θέμα που μπορεί στα δίδυμα να αργήσει ή και να μην λυθεί ποτέ – ιδίως αν η διαφορά στην εμφάνιση είναι μεγάλη -. Και δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που δίδυμα απομακρύνονται καθώς μεγαλώνουν ή νοιώθουν πικρία για τον / την αδερφή τους, επιλέγοντας διαφορετικούς ανθρώπους πιο κοντά είτε στην δική τους εμφάνιση ή στο δικό τους στάτους ζωής – που και αυτό μπορεί να αποτελέσει έντονο σημείο τριβής, ζήλιας και ανταγωνισμού.
Η εφηβεία λοιπόν είναι μια περίοδος που είναι έντονη και ιδιαίτερη από μόνη της και γι’αυτό στην περίπτωση των διδύμων, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για θέματα όπως τα παραπάνω, που μπορεί να προκύψουν ξαφνικά. Καλό είναι δε να προσπαθούμε από νωρίς σαν γονείς να στηρίζουμε τις διαφορετικές επιλογές τους και να κατευθύνουμε τα παιδιά προς μια πιο ανεξάρτητη συμπεριφορά, γιατί με αυτό τον τρόπο ίσως μπορέσουμε να μειώσουμε την ένταση των εφηβικών αυτών ανησυχιών.
Πηγή: mytwins.gr