Μια συνταγή με άρωμα από τα παιδικά μας χρόνια
Υλικά
1 κιλό αλεύρι μαλακό
240 γρ. βούτυρο γάλακτος
240 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
1 κρόκος αυγού
1 κ.γ. αμμωνία (διαλυμένη σε 1 φλιτζανάκι με χλιαρό νερό)
Εκτέλεση
Βγάλτε το βούτυρο εκτός ψυγείου, ώσπου να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και να μαλακώσει. Βάλτε το σε ένα μπωλ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και τον κρόκο ενός αυγού. Ζυμώστε για αρκετή ώρα το μείγμα, ώσπου να γίνει ομοιόμορφο. Προσθέστε σιγά-σιγά το αλεύρι, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζετε το ζύμωμα.
Όταν η ζύμη θα έχει γίνει λεία, αρχίστε να πλάθετε τα κουλουράκια σε όποιο σχήμα επιθυμείτε. Ξεκινήστε φτιάχνοντας ένα «κορδόνι» για κάθε κουλουράκι. Το πάχος του εξαρτάται από το πόσο μεγάλα θέλετε να είναι τελικά τα κουλουράκια σας. Μπορείτε να τα πλάσετε όπως…η γιαγιά! Δηλαδή στο κλασικό σχήμα «κοτσιδούλα» ή να προτιμήσετε ένα άλλο σχήμα, όπως στριφογυριστά στρογγυλά, απλούς κύκλους ή ακόμα και στο σχήμα ενός λουλουδιού ή μίας πεταλούδας.
Αφού πλάσετε τα κουλουράκια, τοποθετήστε τα σε μία βουτυρωμένη λαμαρίνα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει χώρο μεταξύ τους για να μην σας κολλήσουν στο ψήσιμο. Χτυπήστε τον κρόκο του αυγού που έχετε κρατήσει και αλείψτε με ένα πινέλο τα κουλουράκια σας. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο για 15′-20′.
Τα Κουλουράκια της Γιαγιάς είναι έτοιμα και το υπέροχο άρωμά τους έχει πλημμυρίσει το σπίτι σας με τις πιο γλυκιές αναμνήσεις από τα παιδικά σας χρόνια…
epithimies.gr