Τα λάθη που κάνουν όλοι οι νέοι γονείς
Όλοι ξέρουμε ότι τα μωρά δεν γεννιούνται παρέα με ένα εγχειρίδιο ή οδηγίες χρήσης. Επιπλέον κανένας δεν γεννήθηκε μαμά ή μπαμπάς.
«Πανικοβάλλεστε με το παραμικρό»
«Πολλοί νέοι γονείς αντιδρούν υπερβολικά εάν για παράδειγμα το μωρό φτύσει λίγο από το φαγητό του ή κάνει ενδεχομένως εμετό» εξηγεί στην ιστοσελίδα webmd.com, ο ψυχαναλυτής Λέον Χόφμαν. «Και μεταδίδουν και στο μωρό το άγχος τους» συμπληρώνει.
Μήπως είναι υπερκινητικό; Να φάει λίγο ή πολύ; Κλαίει υπερβολικά ή δεν είναι αρκετό; Κάνουν ήχους τα εντεράκια του; Όλες αυτές οι σκέψεις ταλανίζουν το μυαλό του πρωτάρη γονέα. «Απολαύστε το πρώτο έτος της ζωής του μωρού σας. Τα μωρά είναι πολύ πιο δυνατά απ’ όσο πιστεύουμε» συμβουλεύει ο κ. Χόφμαν.
«Δεν αφήνετε τα μωρά να κλάψουν»
«Οι γονείς πιστεύουν ότι τα μωρά δεν πρέπει να κλαίνε» λέει η Τζένιφερ Γουάκερ, νοσοκόμα σε παιδιατρική κλινική. «Κι αυτό επειδή συνδέουν το κλάμα με τον πόνο ή επειδή πιστεύουν ότι έκαναν κάποιο λάθος και πρέπει επειγόντως να το διορθώσουν», συμπληρώνει. Όταν κλαίει ένα μωρό δεν σημαίνει ότι πάντα συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος ανησυχίας. Μπορεί να κλαίει απλά επειδή θέλει την προσοχή σας ή γιατί βγήκατε από το δωμάτιο του. Μην τρέχετε με το παραμικρό κοντά του. Αφήστε το να κλάψει και αν δείτε πως επιμένει, πηγαίνετε, αλλάξτε του θέση και δώστε του την πιπίλα. Αν συνεχίσει να κλαίει, τότε μόνο σημαίνει πως κάτι το ενοχλεί.
«Ξυπνάτε το μωρό για να το θηλάσετε»
Λάθος ή παρανόηση; Σε κάθε περίπτωση τα μωρά που παίρνουν μητρικό γάλα μπορούν και πρέπει να κοιμούνται όλη τη νύχτα, τονίζει η κα Γουάκερ. «Αλλά υπάρχει μια παρερμηνεία ότι το μητρικό γάλα δεν είναι αρκετά παχύ και χορταστικό με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και τα μωρά και οι μητέρες», προσθέτει.
Ποια είναι τα πραγματικά δώρα που χρειάζονται οι νέοι γονείς και δεν θα τα βρείτε σε κανένα κατάστημα δώρων;
«Δεν τοποθετείτε σωστά το καθισματάκι του αυτοκινήτου»
Κάθε νέος γονιός πιστεύει ότι η τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος είναι πυρηνική φυσική. Εφόσον λοιπόν έχετε επιλέξει το κατάλληλο καθισματάκι αλλά έχετε αμφιβολίες για το εάν το τοποθετήσατε σωστά, επισκεφθείτε είτε το κατάστημα από το οποίο το αγοράσετε ή κάποιον σταθμό πυροσβεστικής (ναι, γνωρίζουν και οι πυροσβέστες) και ζητήστε να ελέγξουν ότι βρίσκεται στην σωστή θέση. Σκεφτείτε ότι η ζωή του μωρού σας μπορεί να εξαρτάται από αυτό.
«Παραμελείτε την στοματική του φροντίδα»
«Πολλοί νέοι γονείς παραμελούν τα δοντάκια του νεογέννητου μωρού τους και γενικότερα τη στοματική του υγεία και μετά είναι πολύ αργά», λέει ο Σαούλ Πρέσνερ, οδοντίατρος. Το μωρό σας, όμως, αν το ενθαρρύνεται μπορεί και από τόσο μικρό να αποκτήσει καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής. Πώς μπορείτε να το κάνετε;
• Μην δίνετε στο μωρό σας γάλα αφού έχει ξαπλώσει στο κρεβάτι και ενώ τα πρώτα του δοντάκια έχουν αρχίσει να φαίνονται. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μικρές κουφάλες που να απαιτούν σφράγισμα.
• Χρησιμοποιήστε μία υγρή γάζα για να σκουπίζετε τα ούλα του μωρού σας και προχωρήστε στην οδοντόβουρτσα μόλις κλείσει το πρώτο έτος.
• Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παίρνει αρκετό φθόριο. Το φθόριο βρίσκεται φυσικά στο νερό και βοηθά στην πρόληψη των σφραγισμάτων.
«Τσακώνεστε μπροστά στο μωρό»
«Ακόμα και ένα μωρό 3 μηνών μπορεί να καταλάβει ότι τσακώνεστε» υπογραμμίζει ο παιδοψυχολόγος Τζόν Φρίελ. Σχετικά με τους τσακωμούς αναρωτηθείτε «Συμβαίνει συχνά ;» Παρατηρήστε την ένταση και την συχνότητα των τσακωμών. Το να συμβαίνει μια στο τόσο είναι φυσιολογικό. Από την άλλη δεν μπορείτε να ξεσπάτε συνέχεια μπροστά στο μωρό.
«Εμπιστεύεστε λάθους ανθρώπους»
Πολλοί νέοι γονείς πηγαίνουν σε λάθος άτομα για συμβουλές» λέει η κα Γουάκερ. Αυτό είναι το κλασικό λάθος στην ανατροφή των παιδιών. Καλό θα είναι να λειτουργείτε με το ένστικτό σας που είναι συνήθως αλάνθαστο.
Πηγή: baby.gr