Ασήκωτες βαλίτσες, ξενοδοχεία της συμφοράς, εξωφρενικό κόστος roaming και άλλα λάθη που μετατρέπουν τις διακοπές σε εφιάλτη.
Πολλά ρούχα, ασήκωτες βαλίτσες
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ταξιδιωτικού site Travelodge, δύο στους τρεις ταξιδιώτες επιστρέφουν σπίτι τους έχοντας στις βαλίτσες έξι αντικείμενα ρουχισμού (παντελόνια, μπλούζες, κάλτσες κ.λπ.) που δεν τα φόρεσαν καθόλου. Η εμπειρία έχει δείξει πως μια βαλίτσα μέτριου μεγέθους χωράει όσα ρούχα θα χρειαστείτε για 15 ημέρες. Δημόσια πλυντήρια υπάρχουν σχεδόν παντ
Οι καταστροφικές χρεώσεις κινητής
Μπορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κατάσταση να έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά, όμως σε χώρες όπως η Τουρκία, το Ισραήλ και άλλες χώρες εκτός ΕΕ οι χρεώσεις φτάνουν τα 3-5 ευρώ για κάθε λεπτό συνομιλίας, το SMS 1,22 ευρώ και η χρέωση του Internet 6-10 ευρώ το MB. Λίγα λεπτά σύνδεσης δεδομένων 3G την ημέρα έχουν αποτέλεσμα λογαριασμούς εκατοντάδων ευρώ. Εγκαταστήστε εφαρμογές όπως το Skype και το Viber και συνδεθείτε μόνο μέσω WiFi. Εάν θέλετε οπωσδήποτε κλήσεις φωνής προμηθευτείτε ένα τοπικό καρτοκινητό και αφήστε τους άλλους να χρεώνονται καλώντας σας.
Όταν δεν εμπιστεύεσαι το TripAdvisor…
… ή το Booking.com ή τα παρόμοια site όπου κανένα μέτριο ξενοδοχείο δεν μπορεί να σας ξεγελάσει και κανένας ρεσεψιονίστ δεν μπορεί να σας πει «α, κάνατε λάθος, το Wi-Fi δεν είναι δωρεάν, το χρεώνουμε 18 ευρώ την ώρα». Στα site αυτά η βαθμολογία των χρηστών είναι αξιόπιστη και οι όροι κράτησης, όπως και οι παροχές, είναι ξεκάθαροι. Κλείστε δωμάτια μέσω αυτών και αν κάτι πάει στραβά, η εξυπηρέτηση πελατών θα «καθαρίσει» για εσάς.
όσο κοντά στο κέντρο;
Οι περιγραφές των ξενοδοχείων τύπου «λίγα λεπτά απόσταση από το κέντρο», πολλές φορές εννοούν λίγα λεπτά πετώντας. Ο χάρτης ξεγελάει και η απόσταση που φαίνεται μικρή σε χιλιόμετρα μπορεί να είναι ατελείωτη σε χρόνο. Βρείτε καταλύματα δίπλα σε γραμμή μετρό, ή προσμετρήστε το έξτρα κόστος του να μείνετε στο κέντρο σε σχέση με το commuting που θα απαιτήσει μια λύση στα προάστια.
Το πουλμανάκι της υπομονής
Οι διαφημίσεις στο αεροδρόμιο μιλάνε για «άνετη και ταχύτατη μεταφορά στο ξενοδοχείο σας» με shuttlebus. Όμως αυτό είναι σαν υπερμεγέθες ταξί: δεν φεύγει αν δεν γεμίσει ασφυκτικά και περνάει από όλα τα ξενοδοχεία όλων των επιβατών. Αν το δικό σας είναι το τελευταίο, μόλις χάσατε ένα δίωρο. Ομοίως και στην επιστροφή.
Σαπούνια και gel παντού
Αυτή η θεσπέσια μυρωδιά που βγαίνει από τη βαλίτσα σας είναι τα μπουκαλάκια σαμπουάν, αφρόλουτρου και τζελ που έσκασαν από την πίεση στην πτήση και πότισαν τα ρούχα σας. Πάντα τα κλείνουμε σφιχτά, τα βάζουμε σε μια polybag και τα τοποθετούμε χωριστά από τα ρούχα.
Κυνηγώντας το φθηνότερο εισιτήριο
Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πότε είναι διαθέσιμα τα φθηνότερα εισιτήρια. Άλλες έρευνες λένε στις 21 έως 34 μέρες πριν από την πτήση. Άλλες, στις 49 μέρες. Κάποιοι υποστηρίζουν πως τα σαββατοκύριακα βρίσκεις καλύτερες τιμές. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανόνας. Κλείνετε το εισιτήριο όταν το θέλετε για τη μέρα που θέλετε. Το μόνο παραπάνω ψάξιμο αφορά στην επιλογή της εταιρείας και αν θα το αγοράσετε από το site της ίδιας ή μέσω τρίτου site. Αλλά και πάλι οι διαφορές είναι μικρές.
Σου άρεσε; Πάρτο
Σε ένα ράφι, σε μια βιτρίνα, σε έναν πάγκο βλέπεις ένα αντικείμενο που σε ενθουσιάζει και θες να το αγοράσεις. Αλλά το αφήνεις για αργότερα, όταν θα επιστρέψεις στον ίδιο δρόμο ή πιστεύεις ότι θα το βρεις στο Internet. Αλλά δεν το βρίσκεις. Ποτέ. Και ζεις για πάντα με τον καημό ότι είχες την ευκαιρία.
Χωρίς συνάλλαγμα
Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: ο καλύτερος τρόπος να προμηθευτείτε τοπικό νόμισμα είναι σε ΑΤΜ με την cashcard σας μόλις φτάσετε. Η ισοτιμία είναι η καλύτερη δυνατή και ακόμα και η προμήθεια που θα σας χρεώσει η τράπεζα είναι μικρότερη από εκείνη που θα πληρώσετε στα ανταλλακτήρια.Προσοχή: μην χρησιμοποιήσετε την πιστωτική σας για ανάληψη μετρητών. Η τράπεζα θα σας χρεώσει προμήθεια και έξοδα μετατροπής συναλλάγματος, ενώ αν δεν εξοφλήσετε όλο το ποσό της ανάληψης μέσα σε ένα μήνα θα χρεώσει επιπλέον τόκο.
Ο εφιάλτης του ελέγχου διαβατηρίων
Οι ιστορίες φρίκης των ταξιδιωτών που φτάνουν στο JFK, την Μπανγκόκ ή την Κωνσταντινούπολη είναι όλες αληθινές. Όταν κάθε αεροσκάφος από τα εκατοντάδες που προσγειώνονται κάθε μέρα μεταφέρει 250-400 άτομα, είναι μοιραίο ο έλεγχος διαβατηρίων να έχει αναμονή ωρών σε αρκετά μεγάλο διάστημα της ημέρας. Μην πείτε λοιπόν «δώδεκα προσγειώνομαι, μία το πολύ θα είμαι έξω», γιατί πιθανότατα δεν θα είστε.
Οι λιχουδιές του δρόμου
Εδώ οι απόψεις διίστανται. Άλλοι θα σας πουν πως έτσι και οι ντόπιοι κάνουν ουρά να φάνε από έναν πάγκο τότε είναι ασφαλές. Άλλοι θα σας πουν πως οι ντόπιοι έχουν ανοσία. Δεν υπάρχει κανόνας. Ο μόνος κανόνας είναι να πίνετε εμφιαλωμένο νερό (ποτέ δεν ξέρεις τι βγάζει η βρύση σε μια ξένη χώρα).
πηγή:fortunegreece.com