Τα ψέματα που λες στα παιδιά : Είναι όντως τόσο αθώα όσο νομίζεις;

18177840_shutterstock_31753258

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Οι περισσότεροι γονείς νουθετούν τα παιδιά τους να μη λένε ψέματα αλλά στην πραγματικότητα οι ίδιοι τα… φλομώνουν.

Πώς θα δώσεις το καλό παράδειγμα και θα γίνεις πρότυπο αν οι πράξεις σου είναι ανακόλουθες με τα λόγια σου;

Οι εξαιρέσεις στον κανόνα: Τα ψέματα που επιβάλλονται!

Το παραμύθι της νεράιδας που παίρνει το δοντάκι που βγήκε κι αφήνει δωράκι στη θέση του αλλά και ο Άγιος Βασίλης είναι από τα ψεματάκια αυτά που όχι μόνο επιτρέπονται αλλά επιβάλλονται! Αυτά τα ψεματάκια βοηθούν κι εμπλουτίζουν τη φαντασία του παιδιού.

Τα υπόλοιπα όμως όπως αυτά που ακουλουθούν…

  • “Αν δεν κάτσεις φρόνιμα θα έρθει ο μπαμπούλας”

Ακόμη και αθώα μικρά ψέματα ή απλές απειλές προς συμμόρφωση του στιλ “Αν δε φας το φαγητό σου θα σε συλλάβει ο αστυνομικός” “Αν δεν κάτσεις ήσυχος θα έρθει ο μπαμπούλας” μπορεί να κάνουν τη ζωή πιο εύκολη εκείνη τη στιγμή αλλά μακροπρόθεσμα θα σου γυρίσουν μπούμερανγκ.

  • “Δεν έχω άλλα λεφτά για να σου πάρω δώρο”

Ακόμη και όταν μπαίνουν οικονομικά ζητήματα στη μέση – όπως για παράδειγμα παράλογες απαιτήσεις του παιδιού που θέλει να σηκώσει όλο το κατάστημα παιχνιδιών – αντί του κλασικού “δεν έχω χρήματα” θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο και ουσιαστικό να κάνεις κουβέντα περί διαχείρισης χρημάτων… Μπορείς για παράδειγμα να πεις πως κι εσύ θέλεις να αγοράσεις πολλά για τον εαυτό σου αλλά δεν το κάνεις γιατί σε αντίθετη περίπτωση δε θα μπορέσετε να πάτε βόλτες ή να πάρετε διάφορες λιχουδιές μέσα στις γιορτές”. Δεν είναι σίγουρο πως η γκρίνια θα σταματήσει αλλά είναι προτιμότερο να κατανοήσουν το λόγο της άρνησής σου.

  • “Το έφαγε η γάτα, ο σκύλος, το ίδιο το… ψυγείο”

Υπέπεσες στην αμαρτία κι έκανες το σφάλμα να φας τη ξεχασμένη σοκοφρέτα που ήταν στο ψυγείο. Έλα όμως που μετά από καιρό το παιδί το θυμάται και αναστατώνει όλο τον κόσμο γι΄αυτό το γλυκάκι; Και τότε σκαρφίζεσαι κάτι για να διώξεις την ευθύνη και να γλιτώσεις από τη γκρίνια. Το σκέφτηκες καλά; Ένα τέτοιο ψέμα όσο αθώο κι αν σου φαίνεται μπορεί να δημιουργήσει φοβίες στο παιδί σκεπτόμενο πως ανά πάσα ώρα και στιγμή κάποιος μπορεί να εισβάλλει στο σπίτι και να του πάρει τα πράγματα, πόσο μάλλον αν το ψυγείο έχει υπερφυσικές ιδιότητες, Σκέτο θρίλερ σωστά; Μη γκρινιάζεις αν μετά υποφέρει από αϋπνίες κι εφιάλτες το βλαστάρι σου. Χρειάζεται δεύτερη σκέψη σωστά;

Πηγή: womenonly.gr

Διαβάστε ακόμη:

Tα 7 οφέλη της συγκοίμησης με το παιδί

Ας δούμε τι είναι τα Tantrums (οι εκρήξεις οργής του παιδιού) με απλά λόγια

Δείτε σε έναν πίνακα όλα τα οφέλη του attachment parenting !