Η στράτα θεωρούνταν ως ένα σημαντικό και απαραίτητο αξεσουάρ για τους νέους γονείς. Μετά τους 7- 8 μήνες, όταν τα μωρά μας αρχίζουν να διεκδικούν αυτονομία για να εξερευνήσουν τον νέο κόσμο που ανοίγεται μπροστά τους, η στράτα είναι εξαιρετικά χρήσιμη αφού τα βοηθά να στέκονται και να τριγυρνάνε μέσα στο σπίτι χωρίς τη βοήθειά μας. Μάλιστα, πολλοί μας έλεγαν πως η στράτα λειτουργεί και… εκπαιδευτικά, αφού μαθαίνει στο παιδί να περπατά.
Είναι, όμως, αυτή η αλήθεια τελικά; Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η στράτα όχι μόνο δεν βοηθά να το παιδί να μάθει να περπατά, αλλά καθυστερεί την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του. Πάμε, όμως, να δούμε αναλυτικά ποια θεωρούν ως μειονεκτήματα της στράτας οι σύγχρονοι ερευνητές.
Συνήθως η χρήση της στράτας γίνεται στην ηλικία των 7-8 μηνών, όταν οι μύες και τα νεύρα των κάτω άκρων είναι ανώριμα για να σηκώσουν το βάρος του παιδιού. Όταν, λοιπόν, κάθονται στη στράτα, παρόλο που δεν σηκώνουν όλο το βάρος του σώματός του, προκαλείται επιβάρυνση των κάτω άκρων και κυρίως των αρθρώσεων. Τα παιδιά πρώτα πρέπει να καθίσουν σταθερά, μετά να μπουσουλίσουν, στη συνέχεια να σταθούν και μετά να περπατήσουν.
Η στράτα είναι η συχνότερη αιτία ατυχημάτων
Αφενός η στράτα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα παιδιά και δυσκολεύονται να τη χειριστούν, αφετέρου είναι εύκολη στη χρήση με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν ταχύτητα ίση με ένα μέτρο το δευτερόλεπτο. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά πέφτουν από τις σκάλες ή συγκρούονται με επικίνδυνα αντικείμενα με αποτέλεσμα να τραυματίζονται σοβαρά.
Με τη στράτα τα παιδιά αποκτούν πρόσβαση σε επικίνδυνα αντικείμενα που βρίσκονται ψηλά
Οι στράτες δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να στέκονται όρθια και να φτάνουν αντικείμενα που βρίσκονται ψηλά. Είναι πολλές οι φορές λοιπόν που, ενώ οι γονείς είναι ήσυχοι πως τα παιδιά τριγυρνούν με ασφάλεια μέσα στο σπίτι με τη στράτα τους, εκείνα αρπάζουν απαγορευμένα αντικείμενα, τα τοποθετούν στο τραπεζάκι της στράτας, τα επεξεργάζονται και συνήθως τα βάζουν και στο στόμα τους.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως έχουν αναφερθεί αρκετές δηλητηριάσεις ή καταπόσεις μικρών αντικειμένων από παιδιά που χρησιμοποιούσαν στράτα. Ξαφνικά έχουν πρόσβαση σε απορρυπαντικά, μαχαιροπίρουνα, βαριά μπιμπελό στο σαλόνι ή οτιδήποτε άλλο επικίνδυνο που ξεχάσαμε ή δεν προνοήσαμε να κρύψουμε.
Η χρήση της στράτας καθυστερεί τα παιδιά από το να περπατήσουν
Παρόλο που ο κόσμος πιστεύει ότι η στράτα τα βοηθά να μάθουν να περπατούν, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Από έρευνες βρέθηκε ότι τα παιδιά που μπαίνουν νωρίς σε στράτα καθυστερούν περίπου κατά 3 εβδομάδες από την ηλικία που ήταν προγραμματισμένα να περπατήσουν.
Τρεις εβδομάδες, βέβαια, δεν είναι και πολύς καιρός, όμως τα παιδιά που περνούν αρκετή ώρα στη στράτα, εκτός από το ότι καθυστερούν να περπατήσουν, δεν μαθαίνουν να πατούν σωστά τα πέλματά τους. Θα καταλάβετε εάν ένα παιδί έχει περάσει αρκετές ώρες μέσα σε μία στράτα, όταν το δείτε να πατά με τις μύτες των παιδιών του σαν μπαλαρίνα.
Εν κατακλείδι…
….παρόλο που η στράτα θεωρείται απαραίτητη για τους περισσότερους γονείς αφού τους διευκολύνει όταν πρέπει να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, για παράδειγμα, χωρίς να κυνηγάνε το βλαστάρι τους, ίσως πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη μας τις ενστάσεις των ερευνητών. Ή, εάν επιμένουμε να τη χρησιμοποιούμε, ίσως πρέπει να μειώσουμε τις ώρες που τα αφήνουμε μέσα στη στράτα τους.