Θηλασμός και διατροφή για τους κολικούς

Θηλασμός και διατροφή για τους κολικούς

Θηλασμός και διατροφή

Οι βρεφικοί κολικοί αποτελούν ένα φόβο για όλους τους νέους γονείς καθώς τους ακολουθούν ιστορίες “τρόμου” και”μυστηρίου” βασισμένες κυρίως σε εμπειρίες άλλων γονέων. Η περιγραφή των συμπτωμάτων περιλαμβάνει έντονο και ξαφνικό κλάμα, κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες που ξεκινά περίπου στον πρώτο μήνα  και σταματάει απότομα στον τρίτο μήνα. Το βρέφος δείχνει να υποφέρει, μαζεύει τα ποδαράκια του στο στήθος και ανακουφίζεται όταν παράγει αέρια. Αυτό που νιώθει είναι μια έντονη σύσπαση του εντέρου, γι’ αυτό και  είναι τόσο επώδυνη διαδικασία.

Οι πιο αγνές και φυσικές επιλογές για την περιποίηση του Βρέφους σας!

[babyPostAd]Η αιτία των κολικών δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά γι΄ αυτό θεωρούνται μια “φάση” που δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία του μωρού αλλά περισσότερο στην “ηρεμία” της οικογένειας. Η μεγαλύτερη έμφαση έχει δοθεί στην αντιμετώπιση του φαινομένου χωρίς όμως να υπάρχει καταγεγραμμένη θεραπεία με σίγουρα αποτελέσματα.

Παρόλα αυτά, τα μωράκια που θηλάζουν αποκλειστικά, εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα και ορισμένες φορές δεν υποφέρουν καθόλου. Γι΄ αυτό το λόγο ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης είναι ο θηλασμός.

Κάποιοι όμως πιστεύουν ότι οι κολικοί σχετίζονται με τη δίαιτα της μητέρας γι’ αυτό είναι καλό ο θηλασμός να συνδυάζεται με μια ισορροπημένη διατροφή και κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού (περίπου 3 λίτρα την ημέρα). Όχι μόνο γιατί με αυτόν τον τρόπο η μητέρα βοηθά το δικό της οργανισμό, αλλά και γιατί έτσι καταπολεμά πιθανές δυσανεξία του μωρού που μπορεί να ενισχύουν την ένταση των κολικών.

Ενδεικτικά μια θηλάζουσα μητέρα μπορεί να δοκιμάσει να αποφύγει:

-Πικάντικες τροφές
-Φασόλια
-Σκόρδο και κρεμμύδι
-Καρυκευμένα (μπαχαρικά) φαγητά
-Καφέ
-Αλκοόλ και αναψυκτικά
-Σοκολάτα

Αντίστοιχα, είναι πιθανό να ενισχύσει τους κολικούς μια τροφική αλλεργία του μωρού, την οποία όμως καλείται η μητέρα να ανακαλύψει.

Ενδεικτικά τα μωράκια είναι πιθανό να εμφανίζουν τροφικές αλλεργίες σε προϊόντα όπως:

-Γαλακτοκομικά προϊόντα
-Ξηροί καρποί
-Αυγό
-Ψάρι

Μια ωραία ιδέα είναι η καταγραφή του ημερήσιου διαιτολογίου της μητέρας και οι αντίστοιχες αντιδράσεις του παιδιού, για να φτιαχτεί ένας προσωπικός διατροφικός χάρτης με στόχο τη μείωση των συμπτωμάτων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μπορεί να χρειαστούν και 2 εβδομάδες για να αποβληθεί μια αλλεργική ουσία από τον οργανισμό της μητέρας. Συνεπώς θα πρέπει να περιμένετε και να κάνετε υπομονή για να δείτε τις θετικές αντιδράσεις του μωρού. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να εισάγεται και πάλι ένα τρόφιμο στο διαιτολόγιο σας, θα πρέπει να το κάνετε αργά και με μικρές ποσότητες.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι κανένα φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για όλα τα μωράκια που υποφέρουν από κολικούς, οπότε καμία λύση δεν είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσει. Κάποιοι γιατροί προτείνουν προβιοτικά, κάποιοι αλλαγή στο διαιτολόγιο της μαμάς και κάποιοι απλά υπομονή.

Η μόνη σίγουρη θεραπεία είναι η υπομονή και η αναμονή. Μέχρι τον τρίτο μήνα, το μωρό θα το έχει αφήσει πίσω του και εσείς μετά από λίγο καιρό ούτε που θα το θυμάστε.

Πηγή:  thilasmos.gr

Διαβάστε ακόμη:

Χαμομήλι και θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να προσέχει η θηλάζουσα μαμά!

Ο τελευταίος θηλασμός μιας καρκινοπαθούς μαμάς πριν τη θεραπεία

Ο θηλασμός προστατεύει τα παιδιά από τον διαβήτη τύπου 1!