ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Αρχική Γονείς Θηλάζω: Τι να τρώω για να έχω γάλα;

Θηλάζω: Τι να τρώω για να έχω γάλα;

thilasmos34

Σημαντικό ρόλο στην ποιότητα και την ποσότητα του μητρικού γάλακτος παίζει η διατροφή της μητέρας. Έτσι για όσο διάστημα οι γυναίκες θηλάζουν το μωρό τους πολλές φορές έρχονται σε δύσκολη θέση γιατί δεν ξέρουν ποιες τροφές επιβάλεται να εντάξουν στο διαιτολόγιο τους και ποιες να αποφεύγουν.

Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι πρέπει να τρώει η μητέρα που θηλάζει!

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη 
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Ο θηλασμός προσφέρει πολλά οφέλη στο μωρό σας. Το μητρικό γάλα έχει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για να βοηθήσει το μωρό σας να εξελιχθεί σε ένα δυνατό και υγιές παιδί. Μερικά από τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν επίσης στην προστασία του μωρού σας από ορισμένες κοινές ασθένειες της παιδικής ηλικίας. Η διατροφή της μητέρας παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα και την ποσότητα του μητρικού γάλακτος.
Η θηλάζουσα μητέρα χρειάζεται περισσότερες θερμίδες, περίπου 500 επιπλέον ημερησίως, ώστε να έχει αρκετή ενέργεια. Μπορείτε να τις προσλάβετε επιλέγοντας μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως μαζί με μια φέτα τυρί, ένα γιαούρτι ή ένα φρούτο.
Το πιο σημαντικό βέβαια δεν είναι οι επιπλέον θερμίδες, αλλά οι τροφές που επιλέγετε.
Δεν υπάρχει λόγος να ακολουθήσετε κάποια ειδική δίαιτα κατά την περίοδο του θηλασμού. Επικεντρωθείτε κυρίως σε υγιεινές επιλογές, ώστε να ενισχύσετε την παραγωγή γάλακτος. Προσθέστε στη διατροφή σας μία ποικιλία από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.
Τρώγοντας πολλές διαφορετικές τροφές, θα τροποποιείτε τη γεύση του μητρικού γάλακτος με αποτέλεσμα να βοηθήσετε το μωρό σας να δεχτεί πιο εύκολα τη στερεά τροφή στη συνέχεια.
Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, πρωτεΐνες και ασβέστιο. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας (και ιδίως το μοσχάρι), το συκώτι, τα μαλάκια (στρείδια, μύδια, χτένια), οι κρόκοι των αυγών, το σπανάκι, τα λάχανα, οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, οι αγκινάρες, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα.
Για να βοηθήσετε την απορρόφηση του σιδήρου συνδυάστε τις παραπάνω τροφές με τη βιταμίνη C που βρίσκεται στα πορτοκάλια, τις φράουλες, τα εσπεριδοειδή, τις πιπεριές και τις ντομάτες. Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, οι φακές, τα καρύδια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Το ασβέστιο υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα (σύκα, πορτοκάλια) και στα ψάρια/θαλασσινά (σαρδέλες, σολομός, μύδια, στρείδια).
Εξίσου σημαντικό για τις μητέρες που θηλάζουν είναι να παραμένουν ενυδατωμένες. Φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα ή και διάφορα αφεψήματα.
Να αποφεύγετε ωστόσο τους χυμούς και τα αναψυκτικά με προσθήκη ζάχαρης, γιατί θα σας προσθέσουν κιλά ή θα σας εμποδίσουν να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης.
Η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και τη συμπεριφορά του μωρού σας και καλό θα ήταν να περιοριστείτε στα 2 φλιτζάνια.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στα υπόλοιπα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι, το κακάο και κάποια αεριούχα ισοτονικά ποτά ή αναψυκτικά.
Το αλκοόλ περνάει στο μητρικό γάλα, γι’αυτό είναι καλύτερα να το αποφεύγετε κατά την περίοδο του θηλασμού. Δεν υπάρχουν δεδομένα για την ποσότητα που μπορεί να καταναλώσει η μητέρα, ώστε να μην επηρεαστεί το μωρό.
Παρόλα αυτά αν θελήσετε να πιείτε προτιμήστε ένα ποτήρι κρασί και αποφύγετε το θηλασμό τις επόμενες 2-3 ώρες, ώστε να έχει απομακρυνθεί το αλκοόλ από το μητρικό γάλα.
Xριστίνα Ι. Μπουντούρη-Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός-Email: [email protected]www.bountouri.gr
iatropedia.gr

Aν σας άρεσε το άρθρο, πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!