Τι μπορεί να κάνει η βιταμίνη D για την ακμή;
Η βιταμίνη D είναι η βιταμίνη του ήλιου. Δηλαδή την παράγει το σώμα μας με την ηλιοφάνεια. Σε μία χώρα όπως η Σουηδία που δεν έχει συχνά ηλιοφάνεια συνήθως υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης από τους κατοίκους.
Στη χώρα μας και στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, δεν έχουμε παρόμοια προβλήματα γιατί η ηλιοφάνεια είναι συχνή και έντονη.
Τι κάνει όμως και είναι τόσο σημαντική; Ορισμένοι λένε πώς για κάθε νόσημα μπορεί να βοηθήσει η συγκεκριμένη βιταμίνη. Ακόμα λένε πώς είναι θαυματουργή γιατί μπορεί να θεραπεύσει από την αλωπεκία έως τον έρπητα ζωστήρα!
Στην πραγματικότητα όμως, ενώ είναι απαραίτητη για την καλή διάθεση και τον οργανισμό μας και ενώ βοηθάει τη θεραπεία για διάφορες παθήσεις, δεν είναι θεραπεία από μόνη της. Όπως δεν υπάρχει ποτέ μία μόνο θεραπεία. Επιπλέον σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να γίνει τοξική αν λαμβάνεται με συμπλήρωμα. Ας δούμε όμως πώς μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής.
Βιταμίνη D και δέρμα
Πώς μπορεί να βοηθήσει λοιπόν τις λοιμώξεις του δέρματος; Ενεργοποιεί κάποια κύτταρα του αίματος, τα οποία επιτίθενται σε νεκρά κύτταρα, χοληστερίνη και στα βακτήρια που προκαλούν ακμή! Αυτά τα αιματικά κύτταρα λέγονται μακροφάγοι και μετατρέπουν τα κακά βακτήρια σε θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό.
Οι μακροφάγοι διαφέρουν από την υπόλοιπη άμυνα του δέρματος στην αντιμετώπιση της ακμής. Γιατί, αντί να προκαλέσουν κοκκινίλα και πύον για να νικήσουν ένα βακτήριο (άρα σπυράκι), απλώς επιτίθενται κατευθείαν στο βακτήριο και έτσι το δέρμα μένει πεντακάθαρο.
Πού βρίσκουμε τη βιταμίνη D
Για εκατοντάδες χρόνια, οι θεραπευτές έλεγαν πώς ο ήλιος ξεραίνει την ακμή και πώς όσο περισσότερο καθόμαστε στον ήλιο, τόσο το καλύτερο. Σήμερα γνωρίζουμε όμως ότι ο ήλιος χειροτερεύει την ακμή. Επίσης, δεν πρέπει να καθόμαστε πολύ στον ήλιο για λόγους υγείας και αντιγήρανσης. Τα κρούσματα μελανώματος τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πολύ στις γυναίκες.
Είναι βέβαια ακόμα σημαντικό να μας βλέπει για λίγο ο ήλιος, ώστε να παράγει το σώμα μας την πολύτιμη βιταμίνη. Στην Ελλάδα, δέκα λεπτά στον ήλιο το καλοκαίρι είναι αρκετά για την παραγωγή της. Το χειμώνα συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά στην περίπτωση που δε δούμε καθόλου ήλιο για μέρες, μπορούμε να ζητήσουμε οδηγίες του δερματολόγου μας, ένα συμπλήρωμα από το φαρμακείο.
Γιατί να συμβουλευτούμε δερματολόγο
Είναι πιθανό αν πάρουμε περισσότερη βιταμίνη D από ότι χρειαζόμαστε, το δέρμα μας να γίνει ευαίσθητο στο ηλιακό φως. Αυτό δε συμβαίνει από την έκθεση μας στον ήλιο, αλλά από τα συμπληρώματα βιταμίνης όταν τα παίρνουμε αλόγιστα και χωρίς μέτρο. Γι ‘αυτό χρειάζεται προσοχή και τήρηση της οδηγίας του γιατρού μας.
Βιταμίνη D σε φαγητά
Δύσκολα βρίσκουμε τη συγκεκριμένη βιταμίνη σε φαγητά. Στο μουρουνέλαιο υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα, αλλά επίσης υπάρχει πολλή βιταμίνη Α σε αυτό. Δεν πρέπει να παίρνουμε μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, οπότε μέχρι ένα κουταλάκι του γλυκού μουρουνέλαιο την ημέρα συνίσταται.
Τα μανιτάρια και τα πράσινα λαχανικά την περιέχουν σε μικρές ποσότητες, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες από μόνα τους. Θα πρέπει κανείς να καταναλώσει 50 μερίδες μανιτάρια και σπανάκι τη μέρα για να πάρει βιταμίνη D από αυτά! Πράγμα αδύνατο.
Τα θρεπτικά στοιχεία βέβαια των παραπάνω τροφών είναι πολλά και καλό είναι να υπάρχουν στη διατροφή μας όπως και να έχει. Η μάχη κατά της ακμής θέλει πολλούς συμμάχους και σίγουρα η υγιεινή διατροφή είναι ένας από αυτούς!