Οι έφηβες που λαμβάνουν το αντισυλληπτικό χάπι δεν χρησιμοποιούν το προφυλακτικό όσο συχνά το έκαναν πριν από την έναρξη της αντισυλληπτικής αγωγής. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, ακόμα και μετά τη διακοπή του αντισυλληπτικού, οι νεαρές γυναίκες δεν επιστρέφουν σε μια συνεπή χρήση του προφυλακτικού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από τη μετάδοση κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ) ή από μια μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη.
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.194 νεαρές, σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ηλικίας, 15-24 ετών, που επισκέφτηκαν κλινικές οικογενειακού προγραμματισμού για να ξεκινήσουν μια αντισυλληπτική μέθοδο, συμπεριλαμβανόμενων του χαπιού, τω επιθεμάτων, των ενέσεων και των κολπικών δακτυλίων. Καμία από τις γυναίκες δεν σχεδίαζε να μείνει έγκυος μέσα στο προσεχές έτος. Οι ερευνητές ρώτησαν τις γυναίκες πώς ένιωθαν σχετικά με τη χρήση προφυλακτικού, καθώς και ποιες πίστευαν ότι είναι οι πεποιθήσεις των σεξουαλικών τους συντρόφων σχετικά με αυτή.
Στην αρχή της μελέτης, το 36% των κοριτσιών δήλωσε ότι χρησιμοποιεί συστηματικά προφυλακτικό. Το ποσοστό αυτό έπεσε στο 27% μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Κατά τη διάρκεια του έτους κάποιες από τις συμμετέχουσες διέκοψαν τη χρήση του αντισυλληπτικού δισκίου, από τις οποίες περισσότερες από τις μισές δεν ξεκίνησαν εκ νέου τη συστηματική χρήση του προφυλακτικού.
Όταν τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους, ο κίνδυνος εγκυμοσύνης και μετάδοσης ΣΜΝ είναι πολύ μικρότερος. Οι ερευνητές εξηγούν ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη χρήση του προφυλακτικού είναι το πώς αισθάνονται οι σεξουαλικοί σύντροφοι των γυναικών για αυτή. Εάν οι νεαρές γυναίκες, λοιπόν, πίστευαν πως η χρήση του προφυλακτικού είναι πολύ σημαντική και δεν ήξεραν τις πεποιθήσεις των σεξουαλικών τους συντρόφων σχετικά με αυτή, ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τη συνδυαστική μέθοδο, σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι δεν θεωρούσαν τα προφυλακτικά απαραίτητα.
Τα ευρήματα, λοιπόν, δείχνουν ότι η συμπεριφορά των γυναικών στον τομέα της πρόληψης των ΣΜΝ και της μη προγραμματισμένης κύησης εξαρτάται περισσότερο από το πώς αισθάνονται οι σεξουαλικοί σύντροφοι με τις διαθέσιμες μεθόδους, παρά με το πώς αισθάνονται οι ίδιες. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα, σύμφωνα με τους συγγραφείς, μια γυναίκα να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο μετάδοσης των ΣΜΝ, αλλά να μην μπορεί να υπερασπιστεί επαρκώς τον εαυτό της και να μη διαπραγματεύεται επιτυχώς τη χρήση προφυλακτικού με τον σύντροφό της. Παράλληλα, όταν μια γυναίκα διακόψει το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να συλλάβει και για αυτό, ιδιαίτερα για τις νεαρές γυναίκες, οι ειδικοί προτείνουν αναστρέψιμες μεθόδους αντισύλληψης με μεγαλύτερη διάρκεια, όπως είναι η τοποθέτηση των ενδομήτριων συσκευών και των εμφυτευμάτων.
Τέλος, οι συγγραφείς τόνισαν ότι χρειάζεται περισσότερη συμβουλευτική καθοδήγηση αναφορικά με τη χρήση του προφυλακτικού, αλλά δεν διευκρινίστηκε ποιους τύπους συμβουλευτικής έλαβαν οι γυναίκες όταν ήταν στις κλινικές.
Πηγή: medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr
Aν σας άρεσε το άρθρο, πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!