Tι είδους αντηλιακό είναι καλύτερο για το μωρό μου;
Απαντάει η παιδο – δερματολόγος Patricia Treadwell.
Θα σας πρότεινα να επιλέξετε ένα φυσικό ή χωρίς χημικά αντηλιακό για το μωρό σας, που να περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου. Το σημαντικότερο βέβαια είναι να κρατάτε τα μωρά κάτω των 6 μηνών μακρυά από τον ήλιο, σε κάθε περίπτωση και μόνο όταν δεν είναι αυτό δυνατόν να επιλέγετε την λύση του αντηλιακού.
Το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου έχουν την ιδιότητα να “κάθονται” πάνω από το δέρμα, σχηματίζοντας ένα φράγμα ενάντια στις ακτίνες του ήλιου. Τα αντηλιακά που περιέχουν αυτές τις ουσίες σας παρέχουν άμεση κάλυψη, από τη στιγμή που τα απλώνετε δηλαδή.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Από την άλλη πλευρά, τα αντηλιακά με χημικές ουσίες χρειάζονται 15 με 30 λεπτά για να δράσουν, και είναι πιθανό να προκαλέσουν αλλεργικές δράσεις ή ερεθισμούς, καθώς το δέρμα απορροφάει όλες τις δραστικές ουσίες.Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι ουσίες των χημικών αντηλιακών είναι επικίνδυνες ή τοξικές, αλλά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με βεβαιότητα την αντίδραση του βρεφικού δέρματος με αυτά.
Σκεφτείτε καλά πριν βάλετε το παιδί σας σε πισίνα, φέτος το καλοκαίρι!
Εάν λοιπόν χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό που περιέχει χημικές ουσίες, κάντε πρώτα μια δοκιμή για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα προκαλέσει αντίδραση στο παιδί σας. Απλώστε μια μικρή ποσότητα στο εσωτερικό του άνω βραχίονα. Εάν το παιδί σας αναπτύσσει εξάνθημα ή ερυθρότητα σε εκείνο το σημείο μέχρι την επόμενη ημέρα, επιλέξτε κάποιο άλλο.
Μπορεί να έχετε ακούσει για τα αντηλιακά «ευρέος φάσματος» που προστατεύουν ταυτόχρονα από τις ακτίνες UVA και UVB. Πρέπει να ξέρετε οτι κάθε αντηλιακό που περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου μπορεί να το κάνει αυτό.
Ο δείκτης ηλιακής προστασίας (SPF) πρέπει να είναι τουλάχιστον 15, αλλά γενικά δεν χρειάζεται να είναι μεγαλύτερο από 30: Αν είναι μεγαλύτερο, σημαίνει οτι υπάρχει ελάχιστη περαιτέρω προστασία, η οποία – αν μιλάμε για χημικό αντηλιακό – σημαίνει περισσότερες χημικές ουσίες.
Τοποθετήστε το αντηλιακό σε όλο το σώμα και δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε επιρρεπείς να καούν περιοχές, όπως τα αυτιά, τη μύτη, το πίσω μέρος του λαιμού, και τους ώμους.
Εφαρμόζετε συχνά το αντηλιακό, ακόμα κι αν σας προσφέρει αδιάβροχη προστασία. Τα παιδιά πασαλείβονται με την άμμο και παίζουν χωρίς προσοχή, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η επανάληψη του αντηλιακού.
Τέλος, μην ξεχνάτε να ελέγχετε πάντα την ετικέτα του προϊόντος ώστε να ξέρετε τι ακριβώς αγοράζετε.
Πηγή: babycenter.com
Μετάφραση για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή