Περίπου 1 στα 20 νεογνά(5-6%) παρουσιάζει μεγάλου βαθμού δακρύρροια σύμφωνα με το paidiatre.gr, πυώδη οφθαλμική έκκριση (πυκνές και πολλές «τσίμπλες») χωρίς όμως ανησυχία ή παθολογικά ευρήματα από την εξέταση.
Πότε πρωτο-εμφανίζεται και για πόσο καιρό κρατάει;
Τα συμπτώματα συνήθως πρωτοεμφανίζονται στην ηλικία των 2 εβδομάδων, η δακρύρροια γίνεται εντονότερη κατά το θηλασμό καθώς και κάθε φορά που κρυολογεί ή κλαίει το βρέφος. 70% αυτοϊώνται μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, ενώ 90% μέχρι το τέλος του 1ου χρόνου για αυτό και αρχικά η θεραπεία είναι συντηρητική.
Τι πρέπει να κάνω;
Πλύσεις, αρχικά με φυσιολογικό ορό και στην συνέχεια με χαμομηλόνερο (Καλό είναι να χρησιμοποιείτε αποστειρωμένες γάζες. Κάθε φορά που καθαρίζετε το ματάκι να πετάτε την γάζα χωρίς να την ξαναχρησιμοποιήσετε ούτε στο ίδιο μάτι και σίγουρα όχι από μάτι σε μάτι!)
Τοπικά θερμά επιθέματα (κομπρέσες) με χαμομηλόνερο.
Μαλάξεις με φορά από πάνω προς τα κάτω από την άκρη του ματιού προς την άκρη της μύτης-τα ρουθούνια-(προσοχή στις οδηγίες από τον παιδίατρο), συνήθως αρκούν 3-5 μαλάξεις 2 φορές την μέρα.
Τοπικά αντιβιοτικά κολλύρια στην περίπτωση επιμόλυνσης, όταν δηλαδή παρ όλες τις πλύσεις η εικόνα χειροτερεύει και το βρέφος δυσκολεύεται μέχρι και να ”ξεκολλήσει”- ανοίξει το μάτι του.
Πότε να ανησυχήσω;
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Εάν ο ερεθισμός επεκταθεί και γύρω από τα μάτια,στα βλέφαρα, ή το βρέφος παρουσιάσει πυρετό, πρέπει άμεσα να εκτιμηθεί από παιδίατρο για να αποκλειστεί η περικογχική κυτταρίτιδα, κατάσταση που απαιτεί νοσοκομειακή αντιμετώπιση με ενδοφλέβια αντιβίωση.
Διαβάστε Επίσης
Τι γνωρίζουν τα μωρά πριν έρθουν στον κόσμο!