Τι είναι οι “Καθ’ έξιν αποβολές” και γιατί συμβαίνουν;

Τι είναι οι “Καθ’ έξιν αποβολές” και γιατί συμβαίνουν;

ab8e0365972668aea47af0cd278d47c4_XL

Λίγα Λόγια για τις Καθ’ έξιν Αποβολές

Αποβολή είναι ο τερματισμός μιας εγκυμοσύνης πριν το έμβρυο αναπτυχθεί αρκετά για να είναι βιώσιμο.
Όριο βιωσιμότητας είναι η 24η εβδομάδα της κύησης με συνολική διάρκεια κύησης τις 40 εβδομάδες μετρώντας από την 1η ημέρα του κύκλου της γυναίκας.

Καθ’ έξιν ή επανειλημμένες αυτόματες αποβολές αποκαλούνται οι επαναλαμβανόμενες συνεχείς αποβολές, τριών ή περισσοτέρων κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων.

Η συχνότητά τους είναι 1%-3,5% στο σύνολο των ζευγαριών.

Πολλοί προτείνουν διαφοροποιήσεις σε ότι αφορά στον ορισμό, αφού θεωρούν πως ο έλεγχος και η θεραπευτική αντιμετώπιση πρέπει να ξεκινήσει μετά τη δεύτερη συνεχόμενη αποβολή ιδίως εάν συνυπάρχει και επιβαρυντικοί παράγοντες όπως  ο παράγων της ηλικίας (γυναίκες άνω των 35) ή ιστορικό υπογονιμότητας.

Οι καθ’ έξιν αποβολές ταξινομούνται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς.

Ο όρος πρωτοπαθείς αποβολές  αναφέρεται σε γυναίκες που έχουν τρεις ή περισσότερες συνεχόμενες αυτόματες αποβολές, με τον ίδιο σύντροφο και καμία κύηση μετά την 20η εβδομάδα.  Περίπου το 80% των ζευγαριών με καθ’έξιν αποβολές ανήκουν σε αυτή  την κατηγορία.

Ο όρος δευτεροπαθείς αποβολές αναφέρεται σε γυναίκες που είχαν τρεις αυτόματες αποβολές, με τον ίδιο σύντροφο, μετά τη γέννηση ενός παιδιού ή μετά από έναν ενδομήτριο θάνατο. Αφορά περίπου το 20% των ζευγαριών με ιστορικό καθ’έξιν αποβολών.

Τα αίτια των καθ΄ έξιν αποβολών είναι γενετικά, ανατομικά, λοιμώδη, ορμονικά και ανοσολογικά τα οποία περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω:

1) Γενετικοί Παράγοντες
Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι οι πιο κοινές αιτίες των σποραδικών αποβολών, αλλά συμβαίνουν λιγότερο συχνά σε γυναίκες με καθ΄ έξιν αποβολές.
Στο 3-5% των ζευγαριών, σε έναν από τους δύο γονείς, ανευρίσκεται μία ισορροπημένη χρωμοσωμική ανωμαλία, (μεταθέσεις γενετικού υλικού ανάμεσα σε χρωμοσώματα ή αναστροφές των γονιδίων μέσα στο ίδιο χρωμόσωμα) με πιο συχνές τις ισορροπημένες αμοιβαίες ή τις Robertsonian μεταθέσεις. Όταν ένα μέλος ενός ζευγαριού φέρει μια ισορροπημένη χρωμοσωμική μετάθεση, ο κίνδυνος για αποβολή είναι περίπου διπλασιασμένος και επομένως στατιστικά σημαντικός. Τα ζευγάρια αυτά έχουν ανάγκη από γενετική συμβουλή για την πρόγνωση των επόμενων κυήσεων.

Εντομοαπωθητικά και παιδί – Όσα πρέπει να ξέρετε!

2) Ανατομικοί Παράγοντες
Οι ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας αποτελούν μία μεγάλη ομάδα με διαφορετικές παθολογικές περιπτώσεις, των οποίων η σημασία για τις επανειλημμένες αποβολές διαφέρει ανάλογα με τη συγκεκριμένη ανωμαλία.

3) Λοιμώδεις Παράγοντες 
(βακτηρίδια, ιοί, παράσιτα, μυκόπλασμα, χλαμύδια)
Η θέση των λοιμώξεων στην αιτιολογία των καθ’έξιν αποβολών παραμένει ασαφής. Δεν έχει βρεθεί σαφής συσχέτιση με λοιμώξεις από τοξόπλασμα, ερυθρά, έρπη, CMV ή μυκόπλασμα.

4) Ορμονικοί Παράγοντες

5) Ανοσολογικοί Παράγοντες (αυτοάνοσοι, αλλοάνοσοι)

6) Άγνωστα Αίτια
Περίπου 25% των ζευγαριών με ιστορικό  καθ΄ έξιν αποβολών η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Σ’αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζεται εμπειρική θεραπεία σε συνδυασμό με ψυχολογική υποστήριξη.

reamaternity.gr

Bρέφη με αλλεργία στο γάλα: H υποαλλεργική δίαιτα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά;

Τι είναι η διφθερίτιδα στα παιδιά και πώς αντιμετωπίζεται;