Τι είναι η παγίδα του helicopter parenting και πως να την αποφύγετε!
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύς λόγος για το helicopter parenting και τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί στα παιδιά, αφού είναι άλλο μια μαμά να φροντίζει και να ασχολείται με τα παιδιά της και άλλο να ελέγχει κάθε πτυχή της ζωής τους, επεμβαίνοντας με το παραμικρό και αποφασίζοντας για τα πάντα.
Αν λοιπόν κι εσείς νιώθετε πώς πέφτετε στην παγίδα την υπερπροστασίας και της παρεμβατικότητας, ας δούμε πώς μπορείτε να σταματήσετε:
- Αναγνωρίστε τα σημάδια: Το πρώτο βήμα για να αλλάξετε κάτι, είναι να παραδεχτείτε ότι θέλει αλλαγή. Συνεπώς δείτε σε ποια σημεία της ανατροφής του παιδιού έχετε χάσει λίγο το μέτρο και διορθώστε τα.
- Επικεντρωθείτε στα θετικά: Ναι, τα παιδιά μπορεί να χτυπήσουν, να αρρωστήσουν, να αποτύχουν και γενικά να τους συμβούν ένα σωρό αρνητικά πράγματα που απεγνωσμένα προσπαθείτε να αποφύγετε. Μη στέκεστε όμως μόνο σε αυτά, αλλά επικεντρωθείτε στις θετικές και όμορφες πλευρές της ζωής.
- Αποφύγετε τις ταμπέλες: Συνήθως οι γονείς δικαιολογούν τη συμπεριφορά τους βάζοντας μια ταμπέλα στο παιδί, για παράδειγμα «πρέπει να του κάνω τις εργασίες, γιατί δεν είναι καλός στα μαθηματικά» ή «είναι ντροπαλή, γι’ αυτό πρέπει εγώ να της βρίσκω φίλους και να της οργανώνω παιχνίδια και παρέες». Αφήστε τους χαρακτηρισμούς και απλά ενθαρρύνετε το παιδί σας, χωρίς να σπεύδετε σαν τυφώνες για να διορθώσετε ό,τι νομίζετε ότι είναι λάθος.
Η αγκαλιά, η αποδοχή και η αγάπη σας είναι υπεραρκετά!
- Κρατήστε απόσταση: Δηλαδή με απλά λόγια δώστε στο παιδί το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται κάθε φορά για να πετύχει κάτι ή να βρει τη λύση σε ένα πρόβλημα που το απασχολεί και μην επεμβαίνετε με το παραμικρό. Δείξτε του εμπιστοσύνη, πιστέψτε ότι μπορεί να τα καταφέρει, για να πιστέψει κι εκείνο στον εαυτό του.
- Μην έχετε πισωγυρίσματα: Αν το παιδί σας μπορεί κι τρώει μόνο του ή πηγαίνει άνετα στην τουαλέτα μόνο του, δεν υπάρχει λόγος να επιμένετε να το ταΐζετε στο στόμα ή να το ακολουθείτε για να βεβαιωθείτε ότι σκουπίστηκε καλά. Κάθε φορά που το παιδί κατακτά μια δεξιότητα θα πρέπει να χαίρεστε, γιατί κάνει ένα ακόμα βήμα προς την ανεξαρτητοποίησή του.
Θα προτιμούσατε να είναι το παιδί σας έξυπνο ή καλό;
Τα «απαραίτητα» πράγματα που τελικά δεν χρειάζεται μια μαμά!